RadCom van juli 2012

Radcom is het blad van de Engelse amateurvereniging RSGB.

Nieuws en verslagen

  • 6 RSGB-zaken
  • 12 Nieuws. Alle zendamateurnieuws
  • 80 In de regio. Clubnieuws en geplande evenementen her en der in het land. Recensies.
  • 38 Wavecom W-Code High-end data-analyse en decodeersoftware bekeken door Mike Richards, G4WNC
  • 68 Boekrecentie Giles Read, G1MFG geeft zijn commentaar op vijf boektitels

Technische artikelen

  • 16 Beginners We verwelkomen John Welsh, G0NVZ, die begint met een korte historische beschrijving van radio
  • 18 Zelfbouw Eamon Skelton, EI5GQ monitort de temperatuur, SWR en de algemene status van een vermogensversterker met een homebrew Pinguino PIC-board
  • 26 Ontwerpnotities Hoe voorkom je het opblazen van je spanningsregelaars en een aantal nuttige tips voor actieve antennes door Andy Talbot, G4JNT
  • 30 160 – 40 m vierkante korte loop-antenne. Roberto Craighero, I1ARZ herziet zijn klassieke ontwerp uit 1991 en brengt het terug in topconditie volgens de stand van nu
  • 40 Digitale HF SWR Meter deel 2 Constructieve details voor de LCD en LED digitale SWR meter door Ken Ginn, G8NDL.
  • 66 Het ‘zindelijk maken’ van de Palstar PS-50 David Barber, G8OQW temt de luidruchtige ventilator en zoemende transformatoren in deze populaire zware voeding.
  • 86 Technische feedback. Meer informatie over het eerdere artikel over het gebruik van ceramische resonatoren als MF-filter door John Goodman, G3WOA

Hoofdartikelen

  • 23 IOTA contest Een overzicht van de contest van 2011 en een vooruitblik op die van 2012 door Don Field, G3XTT
  • 53 Radio Communications Foundation RCF gevolmachtigde Barry Maxwell legt uit wat de stichting allemaal behelst – en hoe je zelf kunt meehelpen
  • 62 EME 2012 Cambridge is gastheer voor de prestigieuze internationale EME-conferentie in augustus 2012, door Sam Jewell, G4DDK
  • 64 De GR100MGY Experience Bob Bagwell, G4HZV beschrijft hoe het is om een groot Titanic-gerelateerd Special Event Station te organiseren en op te zetten.

Rubrieken

  • 70 Antennes, Peter Dodd, G3LDO 75 ARDF, Bob Titterington, G3ORY
  • 46 ATV, Roy Powers, G8CKN 60 GHz-banden, Sam Jewell, G4DDK
  • 55 HF, Don Field, G3XTT
  • 87 Ledenadvertenties, wedstrijden en evenementen, Silent Keys, Special Event Stations
  • 78 Propagatie, Gwyn Williams, G4KFH
  • 73 Sport Radio, Steve White, G3ZVW
  • 92 The Last Word
  • 58 VHF / UHF, David Butler, G4ASR
Posted in In de bladen | Reacties uitgeschakeld voor RadCom van juli 2012

AT: “Afhankelijkheid telecom neemt toe, kwetsbaarheid netwerken stijgt”

Agentschap Telecom heeft deze week haar rapport ‘De staat van de ether 2011’ gepubliceerd. Het agentschap dat ook over onze radiohobby gaat concludeert dat we met zijn allen steeds afhankelijker aan het worden zijn van onze telecommunicatienetwerken. We zijn die netwerken steeds intensiever gaan gebruiken, maar de robuustheid van de verbindingen wordt echter wel steeds kwetsbaarder, aldus AT.

Dat de gevolgen groot kunnen zijn bleek de afgelopen maanden wel toen onder andere bij Vodafone grote problemen in het netwerk ontstonden. Op zich is het begrijpelijk dat de redundantie bij dit soort netwerken een minder grote prioriteit krijgt dan in het verleden. Providers willen hun klanten graag van de nieuwste technologieën voorzien, die technologie is duur, en daardoor kiest men ervoor om het risico van uitval te nemen boven een investering voor een fallback-mogelijkheid, die misschien wel betekent dat voor een minder geavanceerde oplossing moet worden gekozen. Daarbij is de concurrentie in deze markt tegelijk ook moordend.

AT beschrijft in haar rapportage diverse incidenten op het gebied van telecom. Meest in het oog springend waren natuurlijk de problemen met de beide zendmasten van Smilde ne Lopik, die beide door brand werden verwoest, waarbij de mast van Smilde ook nog eens instortte. De gevolgen voor de ontvangst waren groot, duurden lang en doordat Smilde nog niet volledig is herbouwd duren die gevolgen ook nog altijd voort, met grote economische schade tot gevolg. Op 27 juli vorig jaar viel bovendien de gehele Rotterdamse metro uit door een storing in een deel van het netwerk van KPN. Ook vorig jaar in oktober was het dat Blackberry-gebruikers niet meer konden bellen, mailen en internetten door een storing bij Research in Motion. En verder was er nog een incident met door een vernielde kabel uitgevallen matrixborden wat het wegverkeer op de A27 flink ontregelde.

Vorig jaar richtte AT zich uiteraard ook op de aanpak van illegale apparatuur. In 2011 lag de focus vooral op zogenaamde jammers. Andere oorzaken van storingen zijn bijvoorbeeld apparatuur die niet voor de in Nederland gebruikte frequentiebanden geschikt zijn, en zo andere toepassingen storen en uiteraard zijn er bewuste illegale activiteiten. In een volgend artikel gaan we binnenkort overigens nog in op hoe Agentschap Telecom tegenwoordig tegen de wat meer professioneel werkende omroeppiraten optreedt.

AT werkte voor wat betreft de jammers vorig jaar samen met marktpartijen als eBay en Marktplaats.nl (beide overigens van dezelfde eigenaar) en met de douane en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Bij gebruik van jammers is er in een aantal gevallen sprake van een enigszins naïeve onwetendheid doordat een kroegbaas bijvoorbeeld denkt de overlast van mobiele bellers in zijn etablishement tegen te gaan. Jammers worden echter ook vaak gebruikt bij de uitvoer en voorbereiding van criminele handelingen. Jammers storen behalve het mobiele verkeer (waarmee ze dus de mobiele providers benadelen die hierdoor inkomsten mislopen) ook bijvoorbeeld het mobiele telefoonverkeer met het nummer 112. Bij GPS-jammers worden niet alleen particulieren gestoord, maar onder andere ook de brandweer die op weg naar een brand tegenwoordig ook van navigatiesystemen gebruik maakt.

AT laat verder weten dat het aantal vergunningvrije toepassingen almaar toeneemt. Dat dit niet altijd zonder problemen is bleek in 2011 door wat in de pers genoemd werd ‘het spook van Emmeloord’. In de nabijheid van, en op een parkeerterrein in die plaats werkten autosloten niet meer, blokkeerden startonderbrekers het wegrijden van voertuigen en gingen autoalarmen spontaan af. Onderzoek van AT leidde naar een defecte barcodescanner bij een winkelbedrijf in de buurt die onbedoeld het betreffende frequentiegebiedje platlegde. AT stelt dat dit weliswaar een redelijk onschuldig voorval was, maar dat het met hetzelfde gemak kritische bedrijfsprocessen had kunnen betreffen of patiëntenapparatuur op de intensive-care afdeling van een ziekenhuis.

Interessant is verder hoe AT haar eigen taak beschrijft. Het agentschap “waarborgt de beschikbaarheid van moderne en betrouwbare telecommunicatie in en voor Nederland”. Die beschikbaarheid is zoals in de tekst hierboven blijkt minder vanzelfsprekend dan gedacht wordt, en de gevolgen als een netwerk uitvalt ook vele malen groter dan verwacht. AT houdt zich daar op verschillende terreinen mee bezig. Agentschap Telecom houdt zich bijvoorbeeld ook bezig met graafschade bij ondergrondse netwerkverbindingen. Verder wordt er dus naar gestreefd te voorkomen dat illegale apparatuur op de Nederlandse markt beschikbaar komt. Wel tekenen het aantal van de markt gehaalde jammers (91) en de verwijderde advertenties hiervoor (32 in getal) misschien wat schraal af.

AT leverde overigens een bijzonder grote bijdrage aan de versnelde herbouw van Smilde en ook aan het plaatsen van de diverse noodmasten om de ingestorte toren zoveel mogelijk te vervangen. “We zetten ons aan alle kanten in om te waarborgen dat verbindingen het altijd doen.”

De ‘Staat van de Ether 2011’ is voor iedereen te downloaden vanaf de website van AT.

Bronvermelding: website Agentschap Telecom


©2012, John Piek (QRM! Magazine) – Medegebruik (in ongewijzigde vorm) van dit artikel is toegestaan mits als bronvermelding een link naar www.QRM-magazine.nl geplaatst wordt. De scan van de voorzijde van ‘Staat van de Ether 2011’ is copyright Agentschap Telecom.

Posted in Handhaving | Reacties uitgeschakeld voor AT: “Afhankelijkheid telecom neemt toe, kwetsbaarheid netwerken stijgt”