Speciale call sign PH21BHR tussen 28 juni en 25 juli

Vanuit de locaties Amersfoort-Noord en Bunschoten zal tussen 28 juni en 25 juli een speciale call sign in de lucht zijn: PH21BHR. Het getal en de suffix verwijzen naar de Rohde & Schwarz/PMRS BHR21 Tetra-portofoons die in Amersfoort, Hilversum en nog een aantal plaatsen daarbuiten in gebruik zijn.

Het gebruik zal zich niet beperken tot alleen Tetra-frequenties. Het is juist de bedoeling om iets meer bekendheid aan Tetra te geven, omdat gebleken is dat het regelmatig voorkomt dat mensen vragen hebben over deze voor amateurs nieuwe digitale modulatiesoort.

De call wordt in de meeste gevallen gebruikt door PD0RAF en PA0ETE, maar er zullen daarnaast waarschijnlijk diverse andere operators zijn. De roepnaam geldt zowel voor Amersfoort-Noord als voor het clubhonk van PI4AMF in Bunschoten.

Medegebruik van deze tekst is toegestaan.

Posted in Digital Voice | Reacties uitgeschakeld voor Speciale call sign PH21BHR tussen 28 juni en 25 juli

DMR-verbinding vanaf Friedrichshafen naar Finland via het DMR-MARC-netwerk

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=yJsowXew7IA]

Met dank aan PE9PE

Posted in Digital Voice | Reacties uitgeschakeld voor DMR-verbinding vanaf Friedrichshafen naar Finland via het DMR-MARC-netwerk

Tetra in Midden-Nederland

Dankzij een project met goedkope surplus-portofoons zijn in Midden-Nederland inmiddels zo’n kleine vijftig amateurs QRV met de (kun je zeggen) digitale modulatiesoort Tetra. Veel mensen zullen zich afvragen wat Tetra precies inhoudt. Tetra is het bekendst door C2000, maar er zijn meer partijen die met Tetra werken, bijvoorbeeld het bedrijf Entropia, dat in een deel van Nederland en in België een netwerk heeft dat ook met Tetra werkt. C2000 (en in België ASTRID) is dus wel Tetra, maar Tetra is zeker niet alleen C2000. Wel kunnen de door de amateurs gebruikte apparaten in principe ook voor Entropia gebruikt worden, en na voorzien te zijn van de juiste encryptie-software ook voor C2000.

Bijzonder aan Tetra is dat het met TDMA werkt, in plaats van zoals bijna altijd bij amateurverkeer met FDMA. Dat wil zeggen dat de verbinding gebruik maakt van vier tijdslots.  Een kanaal van 25 kHz wordt hiermee in tijd verdeeld over vier communicatiekanalen. Verbindingen bij Tetra-DMO, zoals de amateurs dat gebruiken lijkt een verbinding simplex te zijn, maar een doorgang is wel degelijk duplex als merk je dat niet. Bewijs dat het duplex is, blijkt als je de emergency-knop op het Tetra-apparaat gebruikt: de doorgang van de amateur die op dat moment aan het woord is, wordt dan direct afgebroken, en het station dat de knop heeft ingedrukt staat vervolgens op zenden. Bijzonder ook is dat er repeaters voor Tetra-DMO mogelijk zijn, die gebruik maken van dezelfde frequentie voor zenden en ontvangen. Er is bijgevolg ook geen duur duplex-filter mogelijk. Overigens werkt ook DMR met TDMA, net als GSM. Bij de eerste gaat het om twee tijdslots binnen een 12,5 kHz kanaal, en bij de tweede om acht tijdslots binnen een kanaal van ongeveer 200 kHz.

Afgelopen najaar zond PI4AA een interview uit over het gebruik door amateurs van Tetra, dat hier te beluisteren is: klik.

Binnenkort meer over Tetra en over andere digitale manieren om als amateur in de lucht te komen

Heb je zelf een Tetra-apparaat, en wil je meedoen met de amateurs die in Midden-Nederland QRV zijn, dan moet je de apparatuur voorzien van de instellingen op deze pagina: http://tetra.shorties.nl

Heel binnenkort QRV is een stream met het Tetra-verkeer rondom Amersfoort. Die zal op deze URL te beluisteren zijn: http://onlinereceivers.net/TetraMon.php

Op onderstaande YouTube-kanalen zijn diverse opnamen van (onder andere) Tetra-verbindingen en experimenten te zien.

http://www.youtube.com/tetrahamsnl

http://www.youtube.com/PA0ETE

Posted in Digital Voice | Reacties uitgeschakeld voor Tetra in Midden-Nederland

QRM!

Posted in QRM! | Reacties uitgeschakeld voor QRM!

CQ-DL van juli

CQ-DL komt in het juli-nummer 2012 met de volgende hoofdartikelen:

  • Hoofdartikel: vakantieshacks voor contesten en DX
  • Daytona Hamvention
  • DX: nabij de ruisgrens
  • Bouwbeschrijving: DTMF-decoder
  • Bevestiging voor GFK-masten
  • Portabele magneetantenne
  • Relaisprint voor 23 cm
Posted in De bladen | Reacties uitgeschakeld voor CQ-DL van juli

Experimentele stream

De Emergency Radio experimentele ham-stream, met regelmatig amateurnieuws en live ontvangst uit de ether rondom Amersfoort. In het scherm is te zien waar je op het moment dat je de site binnenkomt naar luistert. In de toekomst is er ook ruimte voor eigen producties. Het amateurnieuws is momenteel meestal in het Engels, de rest grotendeels in het Nederlands. Op het moment dat ik dit schrijf gaat het over D-STAR.

www.emergency-radio.nl

Posted in Hobby algemeen | Reacties uitgeschakeld voor Experimentele stream