[#15] PA00NEWS, Raspberry Pi, Linux in the Ham Shack

Nieuwsbrief met zowel nieuwe als eerder gepubliceerde artikelen over onder andere zendamateurisme, DX en 27 MHz. De bedoeling is dat de mailingen voorlopig twee tot drie maal per week worden verstuurd.

Tenzij anders is aangegeven mag de inhoud van deze mailing ongewijzigd en met bronvermelding worden gebruikt.

Allereerst is morgen weer de uitzending van PA00NEWS. Dit keer was ik heel vroeg met het plaatsen van het linkje naar die van vrijdag op pa0ete.nl (ik leer het nog wel een keer…) De eerste uitzending is om 20.30 uur (als zich geen problemen opdoemen) op 145.4625 in FM voor de regio’s Amersfoort en ’t Gooi. En later op de avond om 23.00 uur is er op de repeater PI3UTR op 145,625 de tweede uitzending met een groot bereik.

Vaak gaat alles gewoon goed. Vorige week dus niet. Even een opsomming van wat er vorige week allemaal mis ging. Vier MP3-spelers overleden in de afgelopen drie weken. Allemaal verschillende oorzaken, er was geen verband. De eerste was een oud gebakje, niet gek dat die de geest gaf. De tweede was ook een oud gebakje. Iets nieuwer, maar waarschijnlijk door een poos niet meer gebruiken werkten de knoppen dus niet goed. Bij de laatste, een gloednieuwe zijn de accu’s al na vier dagen gebruik geheel defect. Als het een paard zou zijn geweest, had er maar één ding opgezeten: afschieten.

Afijn, ik zou dus mijn mobiel gebruiken. Dat had ik eerder in de week geprobeerd, en dat werkte prima. De geluidskwaliteit was beter zelfs. Vrijwel precies op tijd was de uitzending klaar. Vervolgens lukte het echter niet om de MP3 met de uitzending met bluetooth vanaf de PC de smartphone in te fluiten. Wat ik ook probeerde, het lukte echt niet. Inmiddels te laat met de uitzending een mini-USB-kabeltje gepakt, maar dat paste niet, en een passende connector met de juiste connector aan de andere kant had ik dus ook niet. Zweetdruppels langs mij gezicht en rug inmiddels.

Afijn, dan de MP3-speler maar weer gepakt met de kapotte knoppen. Grootste euvel bij dat apparaat is dat de knop voor volume zachter soms bljift vastzitten, het geluid wordt dan steeds heel snel steeds zachter en is uiteindelijk helemaal weg. Het gebeurt vooral als je een volgend geluidsfragment probeert te starten.

Even getest, maar het viel dit keer mee. De uitzending hierop gestart, en dat ging vervolgens prima… Drie seconden lang.

Nu was de MP3-speler helemaal kapot. Afspelen deed nu dus ook niet meer. Echter wat nog wel werkte was de opslag. En dus heb ik er een laptop bij gepakt en om tijd te sparen niet het bestand eerst gekopieerd, maar meteen vanaf de defecte MP3-speler met VLC op de laptop afgespeeld. Het audio vanaf de laptop ging daarbij de zender in. Tot mijn verbazing ging dat dus ruim een uur lang tot aan het einde van de uitzending goed.

Om 23.00 uur waren er opnieuw problemen waardoor ik moest improviseren. Ik geloof dat ik daar uiteindelijk 8 minuten te laat begon. Het is een wonder dat dat niet veel meer was. Bij de vroege uitzending was ik geloof ik krap een kwartier te laat. Rustig John, rustig. Meestal gaat het gewoon goed 🙂

Nieuw is binnenkort op de Daily Minutes van PA00NEWS is een rubriek met DX-nieuws.

 

Propagatie bij Linux in the Ham Shack

Als je ook maar enigszins in propagatie geïnteresseerd bent, dan mag je gewoon de laatste uitzending van Linux in the Ham Shack gewoon echt niet missen! De altijd vermakelijke podcast heeft een interview met Steve Nichols G0KYA. Steve is een belangrijke deskundige op dit gebied en heeft een standaardwerk over propagatie geschreven dat gratis vanaf zijn site kan worden gedownload. (Boek en uitzending zijn in het Engels).

Luisteren: http://lhspodcast.info/podpress_trac/web/2720/0/lhs104.mp3

Info: http://lhspodcast.info/2013/04/lhs-episode-104-propagation-101-with-g0kya/

Linux in the Ham Shack is ook te beluisteren via Shorties FM Live (24 uur per dag in de lucht met radioprogramma’s en podcasts voor zendamateurs in het Nederlands en Engels)

 

Raspberry Pi streaming

Ik denk dat bij veel mensen bekend is dat ik al jarenlang verschillende streams op internet verzorg. De eerste daarvan was de D-STAR-stream van PI1DSA, die ik met een onderbreking van een jaar inmiddels sinds 2008 verzorg. De streams heb ik lange tijd in samenwerking met PA3ANG verzorgd voor zijn website onlinereceivers.net. In het begin draaide de stream echter via CH73.net. Dezelfde stream was via diverse andere sites ook te horen, waar ik overigens geen bezwaar tegen heb en sinds een paar jaar stuur ik ook Radioreference.com / Broadcastify.com in de VS aan met deze signalen waardoor de streams ook via de Scanner Radio app op diverse platforms beschikbaar zijn.

Dergelijke streams verzorg je gewoonlijk via een server, en daar kan om allerlei redenen maar een beperkt aantal streams op. Ik heb hiervoor thuis twee servers staan die de geluidsbronnen verzorgen, en die sturen op hun beurt mediaservers aan in o.a. Flevoland, Brabant en de Verenigde Staten, waarvandaan het signaal over de diverse gebruikers wordt verdeeld.

Ik heb onlangs besloten om met hulp van PA3ANG gaandeweg de streams door middel van Raspberry Pi’s te gaan verzorgen. Dat is goedkoper en ook handiger. Voor een stream op 23 cm met een antenne op zolder hoef ik zo geen bijvoorbeeld coax te gebruiken. Ik hang het ontvangertje aan de nokbalk op zolder, antenne er direct bovenop. Hang er een Raspberry Pi naast met een wifi-interface, en zo wordt het signaal via mijn internet-router zonder tussenkomst van andere PC’s op internet gezet, en via de bestaande servers zoals hierboven genoemd verspreid.

Ik denk dat ik volgende week al zo ver ben dat ik één server niet meer nodig heb, en die kan ik dan gaan inzetten voor een ander project Shorties FM Live. Met behulp van die server wil ik de uitzendingen beter gaan plannen, waardoor ik bijvoorbeeld van tevoren kan aankondigen welk onderwerp op welk tijdstip begint.
 

Korting voor zendamateurs op Raspberry Pi-producten

Voor de Raspberry Pi-liefhebbers is er nog goed nieuws: Raspberrystore.nl geeft speciaal voor zendamateurs in de maand mei 5% korting op het gehele assortiment, als je bij het afrekenen deze code als kortingcode invoert: BUJZP5L8

 

Hoe saai is morse?

Aflevering 6: zonnevlekkenactiviteit

Waar komt mijn fascinatie voor morse-telegrafie toch vandaan? In de vorige eeuw hebben veel mensen al dan niet verplicht geleerd om in morse te communiceren. Het was bijvoorbeeld verplicht gesteld bij een deel van de manschappen op de koopvaardijvloot, bij de marine, en ook voor een aantal dienstplichtigen. Voor de meeste mensen is het op het gehoor ontcijferen van morse het moeilijkst te leren, maar voor sommige anderen is dit geen probleem, maar is juist het seinen weer heel moeilijk. Hoe dan ook kost het vele maanden om te leren, maar misschien vormt dit juist ook wel onderdeel van de uitdaging…

In de zin van radioamateurisme is morsetelegrafie vooral ‘spannend’, omdat de apparatuur voor morse onvoorstelbaar veel eenvoudiger is dan voor spraak of andere manieren van communiceren (bijvoorbeeld telex, fax, televisie of computergegevens). Daarnaast is voor morse een factor honderd maal zo weinig zendvermogen nodig om dezelfde afstand te overbruggen dan wanneer dit door middel van spraak gebeurt. Het feit dat je niet gebruik maakt van elektronica, maar van een trucje dat je met veel inspanning hebt geleerd draagt bij aan het plezier dat het communiceren in morse geeft.

De grootste groep zonnevlekken van het op een na laatste zonnevlekkenmaximum. Deze groep ontstond op 30 maart 2001, en leidde op 2 april van dat jaar tot de grootste geregistreerde zonnevlam in 25 jaar. (Foto: NASA/public domain) N.B. het bekijken van zonnevlekken met het blote oog is zeer schadelijk!

Op de kortegolf, waar de meeste morsesignalen zijn te vinden, is de overdracht van signalen grillig. De afstand die je kunt overbruggen is niet afhankelijk van het weer, zoals op hogere banden, maar voor het grootste gedeelte van de activiteit van de zon. Deze activiteit kan worden uitgedrukt in het aantal zonnevlekken dat vanaf de aarde waarneembaar is. Signalen van heel ver weg komen tevoorschijn en zijn ineens weer weg. Aan de naam van het station kun je meestal zien waar het signaal vandaan komt. Omdat het aantal zonnevlekken met een cyclus van ruim elf jaar varieert, is er iedere elf jaar een periode waarbij de afstanden die je kunt overbruggen het grootst zijn. Op die momenten zijn verre verbindingen ook het grootste aantal uren per etmaal mogelijk, en gaat dit tegelijkertijd met de kleinste hoeveelheid benodigd zendvermogen. Zo’n zes jaar later (we zitten op dit moment op zo’n vervelend punt) gaat dat heel erg veel slechter. Maar het is ook op die momenten nog altijd heel goed mogelijk om in morse zonder heel veel moeite, met een eenvoudig zendertje op batterijvoeding en een stukje draad van een meter of vier als antenne vele duizenden kilometers afstand te overbruggen.

Wat ik hiervoor beschreven heb is dus wel zo’n beetje wat ik leuk vind aan het morse-fenomeen. Ik heb door allerlei omstandigheden een behoorlijk aantal jaren helemaal niets aan deze radiohobby gedaan, en ik heb daarbij altijd geroepen dat wanneer ik daarmee weer zou beginnen, dat ik dit met morsetelegrafie zou doen, en niet met bijvoorbeeld spraak of televisie (waar ik vroeger wel veel aan gedaan heb).. Dat is overigens niet helemaal gelukt, omdat ik ben begonnen met praatjes met radioamateurs die hier in de regio zitten, wat natuurlijk ook heel gezellig is. Maar ondertussen ben ik sinds kort dus ook weer uitgebreid met seinsleutels en kleine kortegolfapparaatjes aan de gang. (wordt vervolgd)

 

Speciaal voor de kattenhoudende Raspberry Pi-fans:

http://www.tcmaker.org/blog/2013/03/raspberry-pi-powered-cat-feeder/

Zo handig die stevige kleine papieren boodschappentassen die AH tegenwoordig heeft:

©2013, John Piek

This entry was posted in ''Vragenrubriek mailingen''. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Both comments and trackbacks are currently closed.