Vooraankondiging: onderwerpen in de eerste QRM

Onder andere:

  • Beginnersrubriek
  • De wereld in je hand
  • Top tien Android Ham apps
  • Column: Pas op een zendamateur!
Posted in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Vooraankondiging: onderwerpen in de eerste QRM

Kort bericht: Bron mysterieus signaal gevonden

De bron van meerdere mysterieuze zwakke signalen op 29.684MHz is gevonden. Het signaaltje bevatte informatie met een snelheid van 81,9 Baud en 130Hz shift.

De signalen kwamen van de Spaanse kust en waren als de band open was op richtantennes hoorbaar in heel Europa. Het blijkt dat de bron van uitzendingen in Nederland gemaakte boeien betreft van het merk Datawell. Deze boeien worden gebruikt voor het meten van watertemperaturen en golfhoogten. Ze zijn ontworpen om met 75 milliwatt vermogen te zenden op frequenties tussen 27 en 40 MHz. Datawell is door verschillende amateurorganisaties op de hoogte gebracht dat de uitzendingen binnen de 10 meter amateurband illegaal zijn. (bron: RSGB)

Posted in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Kort bericht: Bron mysterieus signaal gevonden

Beperkingen 6 cm amateurband in Duitsland

Door een reorganisatie bij de Duitse Meteorologische Dienst (DWD) gelden er voor Duitse radioamateurs de komende maanden beperkingen voor het gebruik van amateur-radio in de 5,7 GHz-band. De DWD gaat in plaats van het huidige netwerk van 16 operationele radarlocaties en een kwaliteitsbewakingsradar moderne twee-polarisatie-radarapparatuur gebruiken. Op sommige locaties worden tijdens de ombouw redundante radarsystemen opgesteld om zo de continuïteit van de aanvoer van radargegevens te waarborgen. Deze extra radarsystemen werken op 5755 MHz.

De amateurdienst heeft het frequentiebereik van 5650 MHz tot 5850 MHz tot haar beschikking op secundaire basis. Amateurs moeten hun activiteiten zodanig inrichten dat de werking van deze radarsystemen geen gevaar loopt, bijvoorbeeld door alternatieve frequenties te kiezen. Met de DWD is overeengekomen dat de DARC-Frequency Management Unit informatie verkrijgt over waar en wanneer deze vervangende radarsystemen zullen worden ingezet. Momenteel is bijvoorbeeld bekend dat een dergelijk systeem in bedrijf is in het gebied rond Essen. Van half mei tot eind oktober zal dat op de locatie Feldberg (Schwarzwald) zijn, en daarna Neuheilenbach (Eifel), Dresden en Rostock. Aldus Ulrich Mueller, DK4VW, de DARC-verantwoordelijke voor frequentiemanagement. (bron: DARC)

Ook in Nederland werkt het radarsysteem van het KNMI, dat onder andere de kaarten van www.buienradar.nl van informatie voorziet in de 5 GHz-band, zij het niet in de amateurband.

Posted in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Beperkingen 6 cm amateurband in Duitsland

DVRPTR-groep komt met D-STAR-zendontvanger voor minder dan 200 euro

De DV-RPTR is een open source ontwerp voor een printje waarmee een D-STAR-hot spot of repeater gemaakt kan worden (D-STAR is een vorm van digitale spraak-communicatie). Het printje is sinds eind 2011 bij intekening te koop. Dezelfde groep die voor de DV-RPTR verantwoordelijk is, heeft aangekondigd in april met twee insteekprintjes te komen voor dit bestaande bordje. Het eerste hiervan is de toevoeging van een zendontvanger van 2W voor zowel 2m als 70 cm (FM-TRANSCEIVER ADD-ON board). Hiermee is geen aparte zendontvanger meer nodig wanneer het printje als hot spot wordt gebruikt. Het zendontvangertje dat hiervoor gebruikt wordt is op dezelfde chip gebaseerd als de bekende UV-3R portofoon van Baofeng.

De tweede toevoeging betreft een AMBE spraak-vocoder (AMBE Speech Codec ADD-ON board). Samen met het zendontvangerbordje en het DV-RPTR-printje ontstaat zo een D-STAR-zendontvanger. De rekenkracht van de op het DV-RPTR-bordje gebruikte AVR microcontroller wordt geroemd, maar niet bekend is of naast het printplaatje met de beide insteekprintjes ook nog steeds een PC nodig is. In dat geval zal een netbookje zeker volstaan.

Het oorspronkelijke printje kost 56 euro inclusief internationale verzending. Samen met behuizing is dat 74 euro. Geschatte prijzen voor het AMBE-bordje en het zendontvangerbordje zijn respectievelijk 78 euro en 47 euro, allemaal inclusief verzendkosten. Een D-STAR-zendontvanger dus voor 199 euro.

Deels gebaseerd op een artikel op www.dstarvlaanderen.be

Posted in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor DVRPTR-groep komt met D-STAR-zendontvanger voor minder dan 200 euro

Reclame maken voor het zendamateurisme

We willen vermoedelijk allemaal wel graag reclame maken voor onze hobby. Wil je reclame maken voor het gelicentieerd zendamateurisme, dan heeft de VERON-website een paar aardige zaken beschikbaar. Onder andere een .ISO-bestand voor de informatie-DVD van de VERON over de radiohobby. Ook op dezelfde pagina staat ook een linkje naar een uitzending van het TV-programma Het Klokhuis dat over zendamateurs ging. Uiteraard zijn er meer verenigingen en heeft deze info de invalshoek van slechts een van die verenigingen, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat de radiohobby universeel is, en dat we allemaal onze hobby graag uitdragen.

Informatiepagina VERON-site: http://www.veron.nl/vereniging/vereniging_pr-materiaal.html

Het .ISO-bestand is ook via dit linkje te downloaden. Op deze pagina bevindt zich tevens een inlay (hoesje) voor de DVD: http://hamradio.nikhef.nl/hobby/nl/radioamateurs.htm

VERON brochure

 

Posted in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Reclame maken voor het zendamateurisme

Nieuwe website

Vandaag een nieuwe website gelanceerd. Eigenlijk is het vooral een nieuwe layout. Belangrijkste voordeel is dat veel sneller en makkelijker artikelen kunnen worden toegevoegd, wat de bedoeling is om in aanloop naar de introductie van het blad ook vaker te gaan doen.

Posted in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe website

Praktijkrecept voor een eenvoudige 4 meter-antenne

  

Praktijkrecept voor een
eenvoudige
70 MHz-antenne

lees de beschrijving

Posted in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Praktijkrecept voor een eenvoudige 4 meter-antenne

70 MHz & 500 kHz met ingang van 1 januari 2012 legaal

Details:

501 – 505 kHz
Maximaal zendvermogen 100 W PEP, alleen A1A, F1A, G1A en J2A, contesten zijn niet toegestaan.

70 – 70,500 kHz
Maximaal zendvermogen 50 W PEP, crossband werken en duplexverbindingen niet toegestaan.

Meer informatie

Meest recent officieel 70 MHz bandplan voor IARU Region 1

 

Posted in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor 70 MHz & 500 kHz met ingang van 1 januari 2012 legaal

(no title)

RNW’s Onderweg in Europa
De kracht en pracht van radiomaken op AM

Door Bob van Beeten

Wereldomroeppresentator Bob van Beeten over zijn programma Onderweg in Europa. Het programma is erg populair bij de doelgroep: de mannen (en vrouwen) die dagelijks de mouwen moeten opstropen voor onze transportsector. Des te meer is het vervelend dat ook dit programma ten prooi zal vallen aan bezuinigingen. Bob zal ook nadat de uitzendingen bij RNW stoppen blijven doorgaan en roept daartoe de luisteraars op. Het persoonlijke verhaal van radiopersonality Bob van Beeten die bij veel van onze lezers in de truckerswereld een bekende naam zal zijn. AM is springlevend!

Rubriek: De kortegolf

In 1990 kwam ik bij Radio Nederland Wereldomroep, kortweg de Wereldomroep werken. Aanvankelijk als programmatechnicus, tegenwoordig als presentator, stationsstem en ook verantwoordelijk voor de audiovormgeving, van de Nederlandse uitzendingen. De Wereldomroep maakt al van oudsher gebruik van AM technieken die het mogelijk maken om op vrijwel alle denkbare en ondenkbare plek in de wereld mensen te bereiken via de radio. In de zomer van 2005 ontstond het idee om voor vrachtwagenchauffeurs in Europa een eigen radioprogramma te maken. Ik heb dat plan uitgewerkt tot het programma Onderweg. Het wordt van maandag t/m vrijdag tussen 10 en 12 uur uitgezonden via een middengolfzender en drie kortegolfzenders en is daardoor vrijwel overal in Europa op de autoradio te ontvangen.

Onderweg is sinds de start al een succes qua stijl en formule: nieuws, informatie voor de transportsector, verkeersinformatie zoals files en stremmingen van wegen, het weerbericht voor Europa, muziek en entertainment. Per dag komen er zo’n 250 reacties binnen, de meesten via SMS, maar ook e-mails. Het zorgt voor een heerlijk gevoel dat je berichten krijgt uit bijvoorbeeld Spanje, Italie, Frankrijk, Duitsland en natuurlijk ook uit Nederland. Eigenlijk toch wel een beetje kicken, want het zijn elke keer weer prachtige uurtjes radio die ik mag presenteren.

Truck met schotel
Een trouwe groep van tienduizenden luisteraars die dagelijks onderweg zijn voor hun werk, veelal buiten de Nederlandse grens luisteren graag. En rijdend… (lees verder in QRM!)

Dit artikel staat in zijn geheel in de eerste editie van QRM!

Posted in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor

(no title)

K-PO DX-5000

Posted in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor
« Older