Icom kondigt ID-51 aan en IC-7100

Icom heeft op de Tokyo twee nieuwe apparaten voorgesteld. Een nieuw D-STAR-apparaat onder de naam ID-51 (A/E) en een IC-7100. De laatste is een opvolger van de IC-7000, met VHF, UHF en inclusief de 70 MHz-band én D-STAR.

De ID-51E (zie afbeelding hiernaast) is een tweebandenversie (met twee ontvangers) van de populaire ID-31E.

Download prefolder ID-51

Download prefolder IC-7100

Posted in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Icom kondigt ID-51 aan en IC-7100

(no title)

ID-51

IC-7100

Posted in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor

PA00NEWS met amateurnieuws in Midden-Nederland

Iedere vrijdagavond om 20.30 uur in Midden-Nederland zendt PA00NEWS uit met wereldwijd amateurnieuws in het Engels. De frequentie is 145,4625 MHz, maar als deze frequentie rond het starttijdstip bezet is kan een andere frequentie nabij dit kanaal gekozen worden.

PA00NEWS is een initiatief van PA0ETE. De bedoeling is om zo te kijken of er belangstelling voor iets dergelijks bestaat. Het is niet uitgesloten dat er bij voldoende belangstelling in de komende maanden ook nieuws in het Nederlands zal worden gebracht.

De uitzendingen zijn vooralsnog een experiment. Als de belangstelling gering is, dan is het een tijdelijk experiment 🙂

Het is niet de bedoeling om een uitgebreide presentielijst te gaan voeren, maar na afloop (rond kwart over negen half tien of iets later, afhankelijk van het nieuwsaanbod) wordt er zeker met belangstelling uitgeluisterd naar eventuele aanroepen.

Vanavond (in het Engels dus):

  • Power Line communicatie in Engeland
  • Hoofdredacteur QST Joel Kleinman N1BKE komt om bij woningbrand
  • Amerikaanse amateurs boos over antenneregels.
  • Canadese amateurs krijgen uitzondering op beperkingen mobiele
    telefoonmasten
  • Uitreiking van de 2012 Young Ham of the Year Award
  • Straffen voor omroeppiraten VS
  • En een groot item over het klimmen in hoge antennemasten

Vrijdags vanaf 20.30 dus, op of rond 145,4625 vanuit Amersfoort.

Posted in Hobby algemeen | Reacties uitgeschakeld voor PA00NEWS met amateurnieuws in Midden-Nederland

De nieuwe KG-UV920R mobiel-set van Wouxun

Wij hebben hem al!

Verkrijgbaar vanaf september.

Binnenkort meer info bij QRM-magazine over deze en nog een paar andere ‘nieuwkomers’.


©2012, John Piek (QRM! Magazine) – Medegebruik (in ongewijzigde vorm) van dit artikel is toegestaan mits als bronvermelding een link naar www.QRM-magazine.nl geplaatst wordt en eventuele oorspronkelijke bronvermeldingen ook worden opgenomen.


©2012, John Piek (QRM! Magazine) – Re-use of this article (unmodified) is permitted under condition that it is attributed bij a link to the original website being www.QRM-magazine.nl

Posted in Apparatuur | Reacties uitgeschakeld voor De nieuwe KG-UV920R mobiel-set van Wouxun

Spotgoedkoop, cq. voor niks je WiFi-bereik vergroten

Dit is een leuke site waar beschreven staat hoe je met papier en aluminiumfolie het bereik van je WiFi-router flink kunt vergroten: maak van papier en alu-folie een eenvoudige parabool. Sjabloon voor zo’n antenne die je slechts hoeft te printen en uit te knippen als een ouderwetse bouwplaat staat ook op de site, en tevens zijn er plotjes van het stralingsdiagram op de site te vinden.

Dezelfde website bevat verder een bouwbeschrijving voor een eenvoudige kantelmast.

freeantennas.com

Posted in WiFi | Reacties uitgeschakeld voor Spotgoedkoop, cq. voor niks je WiFi-bereik vergroten

Low Cost SDR VHF/UHF frontend

Door PA3ANG

Een DVB-T Dongle gebruiken voor Amateur Radio

Onlangs werd ik erop gewezen dat er leuke experimenten mogelijk zijn met DVB-T dongles. Deze Digitale TV ontvangers zijn in feite op SDR gebaseerde principes geconstrueerd voor de ontvangst van digitale televisiesignalen. Software doet 90% en om het HF signaal om te zetten is er een stukje hardware in de vorm van een USB Stick bedacht.

Hé dat lijkt verdacht veel op de FUNcube Dongle (zie blog) alleen kost deze dongle slechts 20 euro!  (bestellen bij vandijken kan hier)

En kan deze dongle hetzelfde als de FUNcube?

Zoals de Duitsers zeggen JEIN, Ja en Nee. De FunCube is makkelijker en professioneler in gebruik. Ik was indertijd binnen 10 minuten qrv met de FUNcube. Met de RTL dongle ben ik echter meerdere uren bezig geweest!

Het zal wel mijn domheid zijn, maar er is zoveel info te vinden op het internet, dat je door de bomen het bos niet meer ziet en de meeste sites zijn door techneuten en nerds opgesteld. Net echt voor de gewone man dus, die ergens een USB stick insteekt, een zelfinstallerend programma download welke alle drivers, toeters en bellen in zich herbergt om vervolgens het geheel op intuïtieve wijze te bedienen en te leren kennen.

Bij de FUNcube dongle was dit inderdaad het geval. Overigens heeft de FUNcube betere specs en de firmware laat ook toe dat je onderdelen van de dongle kunt besturen. Bijvoorbeeld de versterking in de mixers en IF trappen. Bij de RTL dongle is slechst de totale versterking in te stellen. Maar goed er is wel een prijsverschil. €159 is heel wat meer dan €20. 🙂

Mooi. Je krijgt bij aankoop een informatieblad met aanwijzingen. Dus dat gaan we dan maar volgen.

Installatie van de software

In eerste instantie wilde ik SDRSharp installeren. Dit heeft me enkele uren gekost om vervolgens tot de volgende commentaar regels aan te lopen in de .config file 🙁  (Na de zoveelste dowload – computer restart – driver reinit en weet ik wat al niet meer.)

“Due to some nomansland in the way SDR# interfaces to RTLSDR,  I decided to drop this functionality. This move will preserve SDR#’s integrity and will allow further development away from License trolls. Is this the end of RTLSDR support? Of course no! You can always do something! Just ask 😉 ”  (link)

Deze ontwikkelaar kan dus wat mij betreft de boom in. Ik stuur hem een rekening van uren zoeken om vervolgens tegen zijn ego op te lopen. Hebben meer van dit soort programmeurs last van geloof ik.

UPDATE:  Naar aanleiding van de bovenstaande opmerkingen kreeg ik reacties van diverse amateurs waaronder de leverancier van de dongle. Binnen 1 minuut was ik daarna qrv met de SDRSharp software. Lees verder in het tweede gedeelte van dit blog.

Met welke Software kreeg ik de dongle uiteindelijk aan de praat?

Met de HDSDR / Zadig / ExtIO_RTLSDR.dll combinatie. HDSDR kun je downloaden bij www.hdsdr.de. Uitpakken en plaatsen in de directory /Program Files/HDSDR. Vervolgens komt een ingewikkeld verhaal, waarom weet ik ook niet.

Download  hier de laatste versie van de RTL DVB-T USB dongle. Download en installeer vervolgens de 7-zip uitpakker en pak de driver software uit.  Waarom het niet met WinZip of WinRAR kan weet ik niet. Volgens mij werkte dat ook goed maar na uren prutsen en proberen had ik geen overzicht meer.
UPDATE: Verderop in dit blog kun je een versie van de Zadig driver downloaden in gewoon .zip formaat.

Plaats de dongle en run de software. Kies Options>List all devices en zoek naar Bulk-In, Interface (Interface 0). Check even de USB ID met het plaatje hieronder dan gaat het lukken.

Je moet de WinUSB Driver Installeren. Je krijgt een melding of dat lukt of niet. Al het gelukt is ben je al een heel eind!

Nu moet je nog op bezoek bij één andere site en wel de programmeurs van de ExtIO_RTLSDR_GUI.dll. Hier kwam ik eigenlijk bij toeval achter, nadat ik alle moed al op had gegeven. Omdat de ontwerper van SDRSharp z’n rug tegen de krib had gegooid waren er meer mensen op zoek gegaan naar alternatieven. De besturing voor de RTLSDR vond ik hier. Een beetje een kijk uit je doppen site dat je niet op de verkeerde download button klikt. Vervolgens uitpakken en de files ExtIO_RTLSDR.dll en libusb-1.0.dll in de /Program Files/HDSDR file directory plaatsen. Vervolgens miste ik om mijn PC nog de mfc100u.dll. Die vervolgens via een zoekopdracht met Google ook van een dodgy website gedownload.

Als je me nog kunt volgen en alle voorgaande stappen met enig succes hebt doorlopen zou je HDSDR kunnen starten. Via Options (F7) > Select Input moet je de RTLSDR kunnen selecteren. Doe dit en druk op Start (F2). Het programma moet nu de mogelijkheid geven om af te stemmen en door af te stemmen op een FM repeater zou je de eerste signalen moeten horen. Eventueel kun je de gain van de dongle verhogen door zodra je de RTLSDR gesecteerd hebt / had (Options (F7) > Select Input).

De bediening van het HDSDR programma lijkt veel op WinRad en WRplus. Dus een beetje spelen en rommelen geeft een aardig beeld hoe je moet afstemmen en welke instellingen allemaal meehelpen om de configuratie beheersbaar te maken.

In vergelijk met mij Flex1500 met PowerSDR vindt ik het afstemmen wel behelpen. Maar daarintegen is het leuke van deze configuratie dat je erg breed kunt kijken op de band. Ik heb de hele 2 meter band in één keer in beeld. Jammer is weer dat een squelch ontbreekt en jammer jammer jammer geen WFM. Tja je kunt nu eenmaal niet alles hebben.

Dat breed kijken is overigens erg leuk. Hier het bovenste gedeelte van de 70 cm met allemaal DGPS zenders rechts 439 Mhz en links een behoorlijk aantal D-STAR repeaters.

Goed na een dag ploeteren heb ik dan nu toch een goed werkende configuratie. Eerst maar een nachtje slapen om te kijken of ik alsnog de SDRSharp software wil gaan proberen of even ga afwachten, want met grote waarschijnlijkheid zal er binnenkort wel weer een nieuwe groep opstaan die een nog mooiere configuratie of toepassing gaat bedenken voor deze RTL DVB-T dongle. Zo ‘stay tuned’ als altijd.

Toch de SDRSharp software geïnstalleerd

Ik had Hans Van Dijken (de leverancier van de dongle) een linkje van dit blog gestuurd en al vrij snel kreeg ik een mail van hem met de nodige opmerkingen.

“Gelukkig heeft niet iedereen zulke problemen gehad, maar het blijkt dat SharpSDR de boel sinds een paar dagen heeft veranderd en in de download de RTL relevante bestanden heeft weggehaald om je nu bekende redenen. Wanneer je een oudere versie van SharpSDR gebruikt en bijv. de instructies van PA0KB volgt gaat het lukken zonder problemen. Jammer dat SharpSDR dat doet , maar misschien verandert het wel weer in positieve zin. Overigens heeft SharpSDR wel WideFM en ook een Squelch functie. HDSDR en SharpSDR zijn op moment de programma;s die met de dongle werken, misschien Linrad ook.”

En slim als Hans is, zat een oude versie van SDRSharp als attachment bij de mail. Ik heb de .zip file meteen uitgepakt en 1 minuut later was de configuratie operationeel. Tja de drivers waren immers al geïnstalleerd en dus hoefde ik slechts het programma te starten,  het juiste Front end kiezen en op Play drukken.

Hier een download link naar de SDR# software V1.0.500 met nog operationele RTLSDR  (alle noodzakelijke files zijn aanwezig, kind kan de was doen).
Hier een download link naar de Zadig driver software (in ..zip formaat). Gewoon uitpakken, geen 7-zip nodig!

Met deze 2 files kun je eenvoudig ‘out of the box’ operationeel zijn. De SDR# file unzippen en opslaan waar je maar wil en de Zadig .zip file bevat de driver die je moet installeren zoals boven beschreven. Vervolgens het mixer-icoontje in de SDRSharp directory aanklikken, het juiste Front end kiezen (zie plaatje hierboven) en gaan met die banaan.

SDRSharp heeft erg veel voor op HDSDR. Ten eerste heeft hij WFM en een Squelch, maar daarnaast werkt hij veel prettiger in de afstemming en het programma doet professioneler aan. Meer out of the box gevoel en heel belangrijk: er zit een automatische AGC op. De dongle versterking wordt automatisch geregeld!

Ook valt me op dat het spectrumbeeld veel schoner oogt. Verklaar? Nou met de HDSDR zie ik op 2 meter heel veel spikes die er misschien wel zijn, maar niet hinderlijk in ontvangst. Op de waterfall geeft dit enorm veel strepen. Met SDRSharp zie je dit verschijnsel veel minder en is ook rond de centrale frequentie de carrier minder groot. Volgens mij wordt er een beter algoritme gebruikt. Ik ben zeer content en heb een veel beter ‘zicht’ over het 2 MHz brede kijkbereik.

Hier wat plaatjes van de ontvangst met SDR# v1.0.0.500 en de RTL Cube – DVB-T Stick .

Met WFM en Stereo ontvangst!

Hetzelfde DGPS / D-STAR plaatje als met HDSDR. Wat opvalt is dat de signalen zwakker zijn. Klopt er waren bij de opname met de HDSDR gisteravond tropo condities.

Plaatje van de 2MHz brede 2 meter band. Duidelijk rustiger beeld als metHDSDR.

Na een paar uur spelen met de SDRSharp configuratie ben ik zeer tevreden. Het gebruik is zeer vriendelijk en tunen gaat makkelijk en inuïtief, zelfs in kanaalafstand stappen. Ook is het audio beter dan HDSDR en zijn de filtermogelijkheden (ook op LF niveau) handig instelbaar. Het programma heeft een professionelere uitstraling en heeft een mooiere user interface. Kortom, na wat hulp met het verkrijgen van een oudere versie (nieuw is niet altijd beter 🙂 ) heb ik voor €20 en professionele monitorontvanger voor de hele VHF/UHF/SHF band. Een frequentiebereik van 65 tot 1700 MHz met NFM, AM, LSB, USB, DSB, WFM en CW, met Squelch en AGC en Stereo!

Ten slotte nog een plaatje van C2000. Een volle band met signalen!

En nog een plaatje van USB ontvangst op 70 MHz.

Met dank aan Hans van Dijken (website) voor de snelle levering van de dongle en de support. En ach een beetje frustratie is altijd goed om het maximale resultaat alsnog te behalen.

vy 73 Johan, PA3ANG


©2012, John Piek (QRM! Magazine) – Medegebruik van dit artikel en/of foto’s is vanwege rechten van derden in dit geval helaas NIET toegestaan.

Posted in 'Het experiment' | Reacties uitgeschakeld voor Low Cost SDR VHF/UHF frontend

Low Cost SDR VHF/UHF Frontend

Door PA3ANG

Een DVB-T Dongle gebruiken voor Amateur Radio

Onlangs werd ik erop gewezen dat er leuke experimenten mogelijk zijn met DVB-T dongles. Deze Digitale TV ontvangers zijn in feite op SDR gebaseerde principes geconstrueerd voor de ontvangst van digitale televisiesignalen. Software doet 90% en om het HF signaal om te zetten is er een stukje hardware in de vorm van een USB Stick bedacht.

Hé dat lijkt verdacht veel op de FUNcube Dongle (zie blog) alleen kost deze dongle slechts 20 euro! (bestellen bij vandijken kan hier)

En kan deze dongle hetzelfde als de FUNcube?

Zoals de Duitsers zeggen JEIN, Ja en Nee. De FunCube is makkelijker en professioneler in gebruik. Ik was indertijd binnen 10 minuten qrv met de FUNcube. Met de RTL dongle ben ik echter meerdere uren bezig geweest!

Het zal wel mijn domheid zijn, maar er is zoveel info te vinden op het internet, dat je door de bomen het bos niet meer ziet en de meeste sites zijn door techneuten en nerds opgesteld. Net echt voor de gewone man dus, die ergens een USB stick insteekt, een zelfinstallerend programma download welke alle drivers, toeters en bellen in zich herbergt om vervolgens het geheel op intuïtieve wijze te bedienen en te leren kennen.

Bij de FUNcube dongle was dit inderdaad het geval. Overigens heeft de FUNcube betere specs en de firmware laat ook toe dat je onderdelen van de dongle kunt besturen. Bijvoorbeeld de versterking in de mixers en IF trappen. Bij de RTL dongle is slechst de totale versterking in te stellen. Maar goed er is wel een prijsverschil. €159 is heel wat meer dan €20. 🙂

Mooi. Je krijgt bij aankoop een informatieblad met aanwijzingen. Dus dat gaan we dan maar volgen.

Installatie van de software

In eerste instantie wilde ik SDRSharp installeren. Dit heeft me enkele uren gekost om vervolgens tot de volgende commentaar regels aan te lopen in de .config file 🙁 (Na de zoveelste dowload – computer restart – driver reinit en weet ik wat al niet meer.)

“Due to some nomansland in the way SDR# interfaces to RTLSDR, I decided to drop this functionality. This move will preserve SDR#’s integrity and will allow further development away from License trolls. Is this the end of RTLSDR support? Of course no! You can always do something! Just ask 😉 ” (link)

Deze ontwikkelaar kan dus wat mij betreft de boom in. Ik stuur hem een rekening van uren zoeken om vervolgens tegen zijn ego op te lopen. Hebben meer van dit soort programmeurs last van geloof ik.

UPDATE: Naar aanleiding van de bovenstaande opmerkingen kreeg ik reacties van diverse amateurs waaronder de leverancier van de dongle. Binnen 1 minuut was ik daarna qrv met de SDRSharp software. Lees verder in het tweede gedeelte van dit blog.

Met welke Software kreeg ik de dongle uiteindelijk aan de praat?

Met de HDSDR / Zadig / ExtIO_RTLSDR.dll combinatie. HDSDR kun je downloaden bij www.hdsdr.de. Uitpakken en plaatsen in de directory /Program Files/HDSDR. Vervolgens komt een ingewikkeld verhaal, waarom weet ik ook niet.

Download hier de laatste versie van de RTL DVB-T USB dongle. Download en installeer vervolgens de 7-zip uitpakker en pak de driver software uit. Waarom het niet met WinZip of WinRAR kan weet ik niet. Volgens mij werkte dat ook goed maar na uren prutsen en proberen had ik geen overzicht meer.
UPDATE: Verderop in dit blog kun je een versie van de Zadig driver downloaden in gewoon .zip formaat.

Plaats de dongle en run de software. Kies Options>List all devices en zoek naar Bulk-In, Interface (Interface 0). Check even de USB ID met het plaatje hieronder dan gaat het lukken.

Je moet de WinUSB Driver Installeren. Je krijgt een melding of dat lukt of niet. Al het gelukt is ben je al een heel eind!

Nu moet je nog op bezoek bij één andere site en wel de programmeurs van de ExtIO_RTLSDR_GUI.dll. Hier kwam ik eigenlijk bij toeval achter, nadat ik alle moed al op had gegeven. Omdat de ontwerper van SDRSharp z’n rug tegen de krib had gegooid waren er meer mensen op zoek gegaan naar alternatieven. De besturing voor de RTLSDR vond ik hier. Een beetje een kijk uit je doppen site dat je niet op de verkeerde download button klikt. Vervolgens uitpakken en de files ExtIO_RTLSDR.dll en libusb-1.0.dll in de /Program Files/HDSDR file directory plaatsen. Vervolgens miste ik om mijn PC nog de mfc100u.dll. Die vervolgens via een zoekopdracht met Google ook van een dodgy website gedownload.

Als je me nog kunt volgen en alle voorgaande stappen met enig succes hebt doorlopen zou je HDSDR kunnen starten. Via Options (F7) > Select Input moet je de RTLSDR kunnen selecteren. Doe dit en druk op Start (F2). Het programma moet nu de mogelijkheid geven om af te stemmen en door af te stemmen op een FM repeater zou je de eerste signalen moeten horen. Eventueel kun je de gain van de dongle verhogen door zodra je de RTLSDR gesecteerd hebt / had (Options (F7) > Select Input).

De bediening van het HDSDR programma lijkt veel op WinRad en WRplus. Dus een beetje spelen en rommelen geeft een aardig beeld hoe je moet afstemmen en welke instellingen allemaal meehelpen om de configuratie beheersbaar te maken.

In vergelijk met mij Flex1500 met PowerSDR vindt ik het afstemmen wel behelpen. Maar daarintegen is het leuke van deze configuratie dat je erg breed kunt kijken op de band. Ik heb de hele 2 meter band in één keer in beeld. Jammer is weer dat een squelch ontbreekt en jammer jammer jammer geen WFM. Tja je kunt nu eenmaal niet alles hebben.

Dat breed kijken is overigens erg leuk. Hier het bovenste gedeelte van de 70 cm met allemaal DGPS zenders rechts 439 Mhz en links een behoorlijk aantal D-STAR repeaters.

Goed na een dag ploeteren heb ik dan nu toch een goed werkende configuratie. Eerst maar een nachtje slapen om te kijken of ik alsnog de SDRSharp software wil gaan proberen of even ga afwachten, want met grote waarschijnlijkheid zal er binnenkort wel weer een nieuwe groep opstaan die een nog mooiere configuratie of toepassing gaat bedenken voor deze RTL DVB-T dongle. Zo ‘stay tuned’ als altijd.

Toch de SDRSharp software geïnstalleerd

Ik had Hans Van Dijken (de leverancier van de dongle) een linkje van dit blog gestuurd en al vrij snel kreeg ik een mail van hem met de nodige opmerkingen.

“Gelukkig heeft niet iedereen zulke problemen gehad, maar het blijkt dat SharpSDR de boel sinds een paar dagen heeft veranderd en in de download de RTL relevante bestanden heeft weggehaald om je nu bekende redenen. Wanneer je een oudere versie van SharpSDR gebruikt en bijv. de instructies van PA0KB volgt gaat het lukken zonder problemen. Jammer dat SharpSDR dat doet , maar misschien verandert het wel weer in positieve zin. Overigens heeft SharpSDR wel WideFM en ook een Squelch functie. HDSDR en SharpSDR zijn op moment de programma;s die met de dongle werken, misschien Linrad ook.”

En slim als Hans is, zat een oude versie van SDRSharp als attachment bij de mail. Ik heb de .zip file meteen uitgepakt en 1 minuut later was de configuratie operationeel. Tja de drivers waren immers al geïnstalleerd en dus hoefde ik slechts het programma te starten, het juiste Front end kiezen en op Play drukken.

Hier een download link naar de SDR# software V1.0.500 met nog operationele RTLSDR (alle noodzakelijke files zijn aanwezig, kind kan de was doen).
Hier een download link naar de Zadig driver software (in ..zip formaat). Gewoon uitpakken, geen 7-zip nodig!

Met deze 2 files kun je eenvoudig ‘out of the box’ operationeel zijn. De SDR# file unzippen en opslaan waar je maar wil en de Zadig .zip file bevat de driver die je moet installeren zoals boven beschreven. Vervolgens het mixer-icoontje in de SDRSharp directory aanklikken, het juiste Front end kiezen (zie plaatje hierboven) en gaan met die banaan.

SDRSharp heeft erg veel voor op HDSDR. Ten eerste heeft hij WFM en een Squelch, maar daarnaast werkt hij veel prettiger in de afstemming en het programma doet professioneler aan. Meer out of the box gevoel en heel belangrijk: er zit een automatische AGC op. De dongle versterking wordt automatisch geregeld!

Ook valt me op dat het spectrumbeeld veel schoner oogt. Verklaar? Nou met de HDSDR zie ik op 2 meter heel veel spikes die er misschien wel zijn, maar niet hinderlijk in ontvangst. Op de waterfall geeft dit enorm veel strepen. Met SDRSharp zie je dit verschijnsel veel minder en is ook rond de centrale frequentie de carrier minder groot. Volgens mij wordt er een beter algoritme gebruikt. Ik ben zeer content en heb een veel beter ‘zicht’ over het 2 MHz brede kijkbereik.

Hier wat plaatjes van de ontvangst met SDR# v1.0.0.500 en de RTL Cube – DVB-T Stick .

Met WFM en Stereo ontvangst!

Hetzelfde DGPS / D-STAR plaatje als met HDSDR. Wat opvalt is dat de signalen zwakker zijn. Klopt er waren bij de opname met de HDSDR gisteravond tropo condities.

Plaatje van de 2MHz brede 2 meter band. Duidelijk rustiger beeld als metHDSDR.

Na een paar uur spelen met de SDRSharp configuratie ben ik zeer tevreden. Het gebruik is zeer vriendelijk en tunen gaat makkelijk en inuïtief, zelfs in kanaalafstand stappen. Ook is het audio beter dan HDSDR en zijn de filtermogelijkheden (ook op LF niveau) handig instelbaar. Het programma heeft een professionelere uitstraling en heeft een mooiere user interface. Kortom, na wat hulp met het verkrijgen van een oudere versie (nieuw is niet altijd beter 🙂 ) heb ik voor €20 en professionele monitorontvanger voor de hele VHF/UHF/SHF band. Een frequentiebereik van 65 tot 1700 MHz met NFM, AM, LSB, USB, DSB, WFM en CW, met Squelch en AGC en Stereo!

Ten slotte nog een plaatje van C2000. Een volle band met signalen!

En nog een plaatje van USB ontvangst op 70 MHz.

Met dank aan Hans van Dijken (website) voor de snelle levering van de dongle en de support. En ach een beetje frustratie is altijd goed om het maximale resultaat alsnog te behalen.

vy 73 Johan, PA3ANG


©2012, John Piek (QRM! Magazine) – Medegebruik van dit artikel en/of foto’s is vanwege rechten van derden in dit geval helaas NIET toegestaan.

Posted in 'Het experiment' | Reacties uitgeschakeld voor Low Cost SDR VHF/UHF Frontend

De Londense WiFi-politie

Een bizar beeld op de Londense straten: de WiFi-politie. Het blijkt dat het Olympisch Commité bij de onderhandelingen over de toekenning van de zomerspelen aan Londen ook heeft bedongen dat niemand op het terrein waar de Spelen plaatsvinden een WiFi-signaal in de lucht mag brengen, behalve Britisch Telecom, dat bij de organisatie van de Spelen het exclusief gebruik van de WiFi-frequenties heeft bedongen. BT rekent 8 euro voor 90 minuten gebruik van één van de 1500 hotspots op de terreinen.

Om die reden is het voor anderen verboden om WiFi nabij de sportevenementen te gebruiken. Ook niet om bijvoorbeeld je eigen iPhone met je eigen laptop te verbinden. Misbruik wordt gestraft, en daarom lopen medewerkers van Ofcom over de terreinen met peilapparatuur om eventuele overtreders te beboeten.

Ook een deel van de 144 MHz-band is voor de Spelen in gebruik. Hier was het niet het Olympisch Commité dat het gebruik afkondigde, maar heeft het te maken met de strenge veiligheidsmaatregelen rond het evenement, en het beslag dat dat legt op het beschikbare spectrum. Toch gebeurt het wel dat de organisatie van dit soort evenementen met succes frequenties op amateurbanden claimden. Een paar maanden geleden werden bij een Formule 1-race in Australië meerdere frequenties op 2m exclusief toegewezen aan het autorace-circus. Amateurs mochten er in die periode niet komen. Laten we hopen dat het hier niet gaat om een trend. Het gaat nu om zeer lokale en tijdelijke gebeurtenissen. In de jaren 80 toen het erg druk was op de taxi-frequenties binnen Parijs wezen de autoriteiten meerdere frequenties in de SSB-band op 2m toe aan taxibedrijven aldaar. Na een aantal jaren verdwenen de taxibedrijven weer uit de amateurband omdat het beslag op VHF-frequenties toen inmiddels minder was, maar zo zie je hoe gemakkelijk het gaat.

Eigenlijk past hier maar één echt goed antwoord op vanuit de amateurwereld, en dit geldt voor alle amateurfrequenties. Use it or loose it. Het aantal amateurs is eigenlijk niet zo heel veel kleiner dan in de jaren 80. Je hoort al die amateurs alleen bijna niet meer op de banden.

Bronvermelding: security.nl, bronvermelding foto: Twitter, en dank aan de persoon die me hierover tipte.

©2012, John Piek (QRM! Magazine) – Medegebruik (in ongewijzigde vorm) van dit artikel is toegestaan mits als bronvermelding een link naar www.QRM-magazine.nl geplaatst wordt.

Posted in Hobby algemeen | Reacties uitgeschakeld voor De Londense WiFi-politie

De Londense WiFi-politie

Een bizar beeld op de Londense straten: de WiFi-politie. Het blijkt dat het Olympisch Commité bij de onderhandelingen over de toekenning van de zomerspelen aan Londen ook heeft bedongen dat niemand op het terrein waar de Spelen plaatsvinden een WiFi-signaal in de lucht mag brengen, behalve Britisch Telecom, dat bij de organisatie van de Spelen het exclusief gebruik van de WiFi-frequenties heeft bedongen. BT rekent 8 euro voor 90 minuten gebruik van één van de 1500 hotspots op de terreinen.

Om die reden is het voor anderen verboden om WiFi nabij de sportevenementen te gebruiken. Ook niet om bijvoorbeeld je eigen iPhone met je eigen laptop te verbinden. Misbruik wordt gestraft, en daarom lopen medewerkers van Ofcom over de terreinen met peilapparatuur om eventuele overtreders te beboeten.

Ook een deel van de 144 MHz-band is voor de Spelen in gebruik. Hier was het niet het Olympisch Commité dat het gebruik afkondigde, maar heeft het te maken met de strenge veiligheidsmaatregelen rond het evenement, en het beslag dat dat legt op het beschikbare spectrum. Toch gebeurt het wel dat de organisatie van dit soort evenementen met succes frequenties op amateurbanden claimden. Een paar maanden geleden werden bij een Formule 1-race in Australië meerdere frequenties op 2m exclusief toegewezen aan het autorace-circus. Amateurs mochten er in die periode niet komen. Laten we hopen dat het hier niet gaat om een trend. Het gaat nu om zeer lokale en tijdelijke gebeurtenissen. In de jaren 80 toen het erg druk was op de taxi-frequenties binnen Parijs wezen de autoriteiten meerdere frequenties in de SSB-band op 2m toe aan taxibedrijven aldaar. Na een aantal jaren verdwenen de taxibedrijven weer uit de amateurband omdat het beslag op VHF-frequenties toen inmiddels minder was, maar zo zie je hoe gemakkelijk het gaat.

Eigenlijk past hier maar één echt goed antwoord op vanuit de amateurwereld, en dit geldt voor alle amateurfrequenties. Use it or loose it. Het aantal amateurs is eigenlijk niet zo heel veel kleiner dan in de jaren 80. Je hoort al die amateurs alleen bijna niet meer op de banden.

Bronvermelding: security.nl, bronvermelding foto: Twitter, en dank aan de persoon die me hierover tipte.

©2012, John Piek (QRM! Magazine) – Medegebruik (in ongewijzigde vorm) van dit artikel is toegestaan mits als bronvermelding een link naar www.QRM-magazine.nl geplaatst wordt.

Posted in Hobby algemeen | Reacties uitgeschakeld voor De Londense WiFi-politie

Nieuwe premier Servië Ivica Dacic is actief zendamateur YU1YU

De nieuwe op 27 juli gekozen socialistische premier van Servië, die al eerder minister van binnenlandse zaken was is een actief zendamateur onder de call YU1YU, aldus de wekelijkse nieuwsbrief The ARRL Letter.

Dacic is lid van de Amateur Radio Union of Serbia (SRS), deze vereniging is net als de VERON hier de vertegenwoordiger bij de internationale organisatie IARU. Hij is daarnaast lid van zijn lokale amateurclub YU1AAV. Deze club is in 1978 opgericht als een van de negen afdelingen van Nieuw Belgrado, YU1FJK. Belangrijkste doelstelling van deze vereniging is om kinderen de vaardigheden op het gebied van morsecode en vossenjagen te leren.

De clubwebsite meldt “De jaren negentig brachten ons oorlog, sancties en meerdere sociale crises, maar het gaf ons ook de gelegenheid om kinderen van de straat te houden en ze te leren over de radiohobby. Dit waren de jaren dat de meeste kinderen uit deze buurt de examens voor de novice-licentie haalden.”

De nieuwe premier van Servië behaalde zelf zijn Full License al op de middelbare school en deed in die tijd actief aan vossenjachten mee op nationaal en op internationaal niveau onder de vlag van de Region 1 ARDF. Dacic speelde verder een grote rol bij het organiseren van verschillende amateurevenementen, o.a. door verschillende bij ministeries subsidies te helpen verkrijgen.

Dacic, die naast Servisch zowel vloeiend Russisch als Engels spreekt is 46 en vader van twee kinderen. Hij is volgens ingewijden momenteel niet als amateur in de lucht vanwege zijn drukke werkzaamheden. Hij zal, zo stelt men ongetwijfeld weer actief worden als hij uiteindelijk weer een minder stressvolle baan zal hebben.

Bronvermelding: The ARRL Letter, staatsiefoto: Zebeljan, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Serbia

In 2008 stond Ivica Dacic op de voorpagina van het maandblad van de Servische amateurvereniging.

Posted in Ham Radio Promo | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe premier Servië Ivica Dacic is actief zendamateur YU1YU
« Older