Heathkit vraagt faillissement aan, sluit (andermaal) voorgoed

Dit is een vertaling van een artikel van 24 juli 2012 op arrl.org

De editie van 9 juli van de Herald-Palladium, een regionale krant in de VS voor Benton Harbor en St Joseph, Michigan, meldt dat de Heathkit Education Company haar faillissement heeft aangevraagd en haar deuren alweer officieel heeft gesloten na het in gebreke blijven bij het betalen van het huurcontract voor de bedrijfsruimte waar Heathkit in was gevestigd. Volgens de krant werkten er in haar hoogtijdagen in de periode na de Tweede Wereldoorlog meer dan 1800 werknemers voor Heathkit. Bij de recente sluiting bedroeg het totale personeelsbestand nog maar minder dan zes personen.

Dit is de tweede keer sinds 1992 dat Heathkit Educational Services haar deuren heeft moeten sluiten. In augustus 2011 kondigde Heathkit aan dat het terugkeerde naar de kit-bouw waar het oorspronkelijk ook actief was, en in september vorig jaar, dat het ook weer kits voor de maateurmarkt zou gaan produceren.

Heathkit-eigenaar Don Desrochers vertelde de krant over het faillissement dat hij heeft aangevraagd en verder dat een bank nu eigenaar is van wat er over is van Heathkit. Deze bank voert een aantal items af via veilingen op internet. “De situatie was puur een gevolg van de slechte economie”, legde Desrochers uit in het artikel. “Heathkit was in de eerste plaats afhankelijk van federale en van nationale financiering voor scholen. De overheidsuitgaven in het onderwijs gingen steeds verder naar beneden, en het was economisch gewoon niet meer haalbaar om te blijven doorgaan. Toen we terugkwamen als producent van kits, leden we eigenlijk al grotere verliezen dan we vanuit de verwachte groei uit de kit-markt zouden kunnen goedmaken. Het was gewoon niet haalbaar. ”

Volgens de krant verliet Heathkit rond maart het door haar gehuurde pand en Phil Maki vertelde dat hij in mei het bericht had ontvangen dat Desrochers het faillissement van het bedrijf had aangevraagd en dat Heathkit zou worden gesloten. Maki is de financiële man van Southshore Companies, het bedrijf dat het gebouw beheert waar Heathkit een gedeelte van huurde.

“Het is een trieste zaak voor de gemeenschap,” aldus Maki. “Velen van ons zijn opgegroeid met de producten van Heathkit, en het is triest dat ze nu eindigen op de manier zoals ze deden.”

In mei 2012 meldde de ARRL al dat er geruchten waren over de ondergang van het bedrijf, maar niets was toen zeker. Tom Ferriter van Technical Education Products in Hampden, Massachusetts vertelde aan ARRL destijds dat Heathkit aan “ons” (de externe distributeurs) gemeld had tijdelijk gesloten te zijn, maar dat ze hoopten dat een reorganisatie nog een oplossing zou kunnen bieden. “Terwijl ze ons niet heel veel vertelden, zeiden ze wel dat ze onder slechte verkopen leden door een heel scala aantal redenen en dat ze toen nog goede hoop hadden dat ze in staat zouden zijn nieuwe financieringen voor het bedrijf aan te boren en met de bank onderhandelen over herfinanciering van een deel van de schulden.”

Desrochers, zowel tussen 1995 en 2000 president-directeur en Chief Executive Officer (CEO) van Heathkit, als eigenaar van het bedrijf vanaf 2005, vertelde aan The Herald-Palladium, dat het sluiten van Heathkit een heel moeilijk moeilijke stap voor hem was: “Het was een zware beslissing, maar je kunt niet blijven werken en maar geld verliezen. Hopelijk zullen de werknemers in staat zijn om een andere werkkring te vinden. Ze waren geweldige en loyale werknemers, en dat gedurende een lange tijd.”   – Met dank aan The Herald-Palladium voor de informatie en aan Lee Lull, WR8R, voor het onder onze aandacht brengen van dit nieuws.

Posted in Hobby algemeen | Reacties uitgeschakeld voor Heathkit vraagt faillissement aan, sluit (andermaal) voorgoed

Supercondities op VHF/UHF in de USA

Op 24 juli was in de VS op VHF en UHF sprake van een zeldzaam voorkomende combinatie van zeer goede E-laag-reflectie en een tweetal ducts. Dit zorgde ervoor dat FM-omroepstations over een afstand van 1500 km beluisterd konden werken. Een amateur in Texas hoorde een voor die regio nogal vreemde djingle voorbij komen. Het bleek een station in Vermont te zijn tegen de Canadese grens, zo’n 1400 km verderop. Het station bleek af en toe met enige QSB weg te vallen en weer terug te komen. Bijzonder aan het geval was: het station uit Vermont was veel sterker dan een nabije omroepzender op dezelfde FM-frequentie, slechts krap 20 km van hem verwijderd.

Door vrijwel de gehele VS waren verbindingen met zeer hoge S-rapporten mogelijk van 50 t/m 220 MHz (de Amerikaanse 1,25 meterband). Bijzonder was dat verbindingen door de ducts ook vaak op kortere afstanden dan de skip-afstand hoorbaar waren in de zogenaamde dode zone, wat normaal bij sporadische-E niet mogelijk is. Daarnaast was het een zeer krachtige sporadische-E-opening. Gewoonlijk is het al redelijk bijzonder als deze propagatie voor hogere frequenties dan 160 MHz werkt. Dit keer ging het zo hoog als 220 MHz en misschien ook wel daarboven nog.

Het begrip ‘duct’
Een atmosferische duct is een horizontale laag in de onderste atmosfeer waar de refractie-index zodanig is dat radiogolven en ook licht geleid worden. Dit gebeurt op de manier zoals bijv. ook in een golfpijp gebeurt. Daardoor buigen de golven veel verder mee met de kromming van de aarde dan ze normaal doen.

Het werkt ook echt precies als in een golfpijp, waarbij de signalen ook niet naar buiten de golfpijp kunnen ontsnappen. Hierdoor zijn de signalen binnen zo’n duct meestal ook bijzonder sterk.

Bijzonder aan een duct is dat je antenne ook te hoog kan staan voor dit soort propagatie. Wanneer een duct zich tussen aarde en afscheidingslaag met de geschikte refractie-index bevindt en de antenne boven die laag uitsteekt, dan zit deze buiten de golfpijp.

Een duct kan ook plaatsvinden tussen twee scherpe afscheidingen in de lucht boven elkaar. In dat geval kan een antenne dus zowel te laag staan als te hoog om nog van de goede condities gebruik te kunnen maken.

Een fata morgana en andere luchtspiegelingen zijn doorgaans het gevolg van exact dezelfde verschijnselen als die ook een voor amateurs interessante duct kunnen veroorzaken.

  Foto van een fata morgana van een eiland vermoedelijk honderden of duizenden kilometers verderop, zoals gezien voor de kust van San Francisco. (Foto: Brocken Inaglory, Creative Commons 3.0)

Posted in Propagatie | Reacties uitgeschakeld voor Supercondities op VHF/UHF in de USA

D-STAR-stream nu ook weer op smartphones

De D-STAR-stream van PI1DSA is nu ook weer via de smartphone (o.a. iPhone/Android/BlackBerry) te beluisteren. Dit gaat door via app-store of equivalent de app ‘Scanner Radio’ te installeren en dan te zoeken op PI1DSA. De stream vergt op de smartphone slechts 16kbps aan dataverkeer.

Met dezelfde app kunnen vele honderden scannerfrequenties worden beluisterd, zowel binnen de VS en daarbuiten. Ook zijn er veel amateurrepeaters via de app te horen.

Informatie over de stream van PI1DSA en twee andere streams (o.a. eentje met Tetra- en 70 MHz-ontvangst) is sinds kort te vinden op de onderstaande URL.

http://streaminfo.shorties.nl

Emergency Radio is na een aantal problemen met de servers ook weer ‘up’. De site van het internet-radiostation draait nu nog experimenteel. Als het idee aanslaat gaan we er komend najaar serieus werk van maken. Luister in de tussentijd maar eens wat het is. 24 uur per dag nieuws over zendamateurisme (meest in het Engels), live ontvangst en verschillende rondes.

http://www.Emergency-Radio.nl

Behalve een 192 kbps stereo-stream is er ook een smartphone-vriendelijke stream van het internetradiostation met 48 kbps mono. De URL hiervan is ook te vinden op de streaminfo-pagina zoals die hierboven staat vermeld.

Vanaf het bovenstaande scherm wordt Emergency-Radio bestuurd. Linksboven de VU-meter van het uitgaande signaal. Rechts het telkens roulerende blok aan programma’s dat er te beluisteren is. Het is ook mogelijk om zonder onderbrekingen ‘live’ te gaan. De VU-meter links in het midden is van de stream met Tetra (L) en 70 MHz-ontvangst (R). De D-STAR-stream en de verschillende audio-servers voor de streams hebben een apart beeldscherm voor de bediening. Daarnaast zijn bij de verspreiding van de signalen door het land meerdere andere servers betrokken, o.a. in de provincies Brabant en Flevoland.

Posted in Digital Voice, Hobby algemeen | Reacties uitgeschakeld voor D-STAR-stream nu ook weer op smartphones

AT intensiveert de aanpak van piraten tijdens de zomerperiode

Agentschap Telecom constateert dat er gedurende de zomervakantie gewoonlijk een toename is van de activiteit van etherpiraten in de FM-band. Dit leidt dan tot de nodige storingen. Om die reden verscherpt Agentschap tijdens die periode de controles op dit soort wetsovertredingen. Ook is aan gemeentes, politieregio’s en omroepen gevraagd extra te letten op dit soort overtredingen bijvoorbeeld in de vorm van illegale uitzendingen of hoge antenne-installaties.

Sinds december 2011 is er een nieuw beleid met betrekking tot de omroeppiraten. Niet meer alleen de piraten zelf worden aangepakt, maar met name ook de eigenaren van onroerend goed die de uitzendingen door hun faciliteiten mogelijk maken. Vaak worden daarbij tamelijk astronomische boetes uitgedeeld. Het optreden heeft bovendien een meer lik-op-stuk-karakter.

Sinds december zijn door AT 492 waarschuwingsbrieven uitgedeeld. Een dergelijke brief wordt uitgereikt wanneer de uitzendingen een grootschalig karakter hebben (sommige piraten hebben tegenwoordig zendvermogens die een stuk boven de 10 kW uitgaan). Gewoonlijk leidt zo’n waarschuwing tot het binnen één uur stopzetten van de uitzending. In slechts één van de 492 gevallen werden de uitzendingen niet gestaakt. De boete in dat geval was 45.000 euro.

AT ziet verder een toename van de zenders die net over de Duitse grens gaan uitzenden. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met de Duitse zusterorganisatie de Bundesnetzagentur.

Het is door deze aanpak volgens AT daadwerkelijk flink rustiger in de ether. Een aantal piraten zijn daarbij uitgeweken naar internet. Volgens Agentschap een goed alternatief omdat het legaal is. Voor de uitzendende partij is het bovendien technisch veel eenvoudiger en is het bereik groter. Uiteraard is men via internet wel gemakkelijker te vinden voor de auteursrechtenorganisaties, zodat zonder afdragen muziek draaien uit het gewenste genre wel een stuk moeilijker is.

De bekende website Etherpiraten.com had onlangs een vraaggesprek met Agentschap Telecom over het nieuwe beleid. AT verwijst op haar website door naar het betreffende artikel, waarvoor je om het te lezen je je eerst als lid van Etherpiraten.com moet aanmelden. Dat Agentschap naar deze site doorverwijst is op zijn minst opmerkelijk te noemen: Etherpiraten.com had in het verleden de gewoonte om geregeld bij opgerolde piraten zonder veel terughoudendheid de echte namen van de inspecteurs van AT en van de bij de actie betrokken politiemensen te publiceren.

In het betreffende vraaggesprek op Eterpiraten.com gaat AT in op de hoogte van de boetes, die bij een uitzendbereik ter grootte van een lokale omroep 2500 euro bedraagt, maar bij een groter bereik maximaal 45000 euro kan bedragen. Bij de boetes gelden een aantal zoals dat heet strafmaatverzwarende omstandigheden. Wanneer er veiligheidsbelangen worden geschaad (bijv. C2000 of het luchtvaartverkeer worden gestoord) dan wordt altijd de hoogste boete opgelegd. Wat verder als strafverzwarend wordt aangemerkt is als studio en antenne/zenders zich op verschillende locaties of in verschillende panden bevinden. Ook een aggregaat in een ander pand als de zender geldt als zo’n gescheiden opstelling.

Ook bij mobiele installaties (de zender staat dan telkens op een andere opstelplek) of bij bijvoorbeeld wegbokkades of bij geweld of andere vormen van agressie wordt altijd 45.000 euro boete opgelegd, omdat men hiermee de opsporing bemoeilijkt en omdat dit ook voor extra kosten bij die opsporing zorgt.

Er is verder sprake van en zogenaamde spijtoptantenregeling: wanneer bij een vaste antenne-opstelling binnen tien dagen deze vaste zend antennes uit de mast worden verwijderd, dan kan de boete worden gehalveerd.

Volgens de tekst op Etherpiraten.com wordt behalve de bovengenoemde boete ook altijd een zogenaamde last onder dwangsom opgelegd. Dit is een soort voorwaardelijke boete die bedoeld is om herhaling van hetzelfde feit te voorkomen. Het gaat hierbij vaak om de eigenaar van het uitzendpand. De last onder dwangsom wordt opgelegd aan de eigenaar, zodat wanneer die persoon over meerdere panden beschikt de voorwaardelijke boete betaald moet worden als uit één van de panden van die eigenaar opnieuw zou worden uitgezonden. Zo’n last onder dwangsom loopt gewoonlijk vijf jaar, en vindt binnen die tijd opnieuw een overtreding plaats dan kan een taakstraf volgen, inclusief inbeslagname van alles wat bij de illegale uitzending is gebruikt. Per overtreding gaat het hierbij om bedragen van 4500 euro per overtreding tot aan een maximum van 67.500 euro bij meerdere overtredingen.

Opmerkelijke details uit het vraaggesprek zijn verder:

  • dat AT bijvoorbeeld tegenwoordig niet meer ‘binnentreedt’ voor een controle, tenzij er heel ernstige zaken aan de hand zijn. Het voorhanden hebben van op zich illegale zendapparatuur zal gewoonlijk dus geen straf opleveren als dit tenminste niet aan de buitenkant van een pand te zien is.
  • toezichthouders van AT mogen op het erf van een pand komen waar wordt uitgezonden en mag daar eventueel ook apparatuur meenemen, ook zonder dat de politie erbij betrokken is. Voor binnentreden van een woning is zonder toestemming niet toegestaan, daarvoor moet door het Openbaar Ministerie een machtiging tot binnentreden zijn afgegeven.

Het is overigens de moeite waard om je op de site aan te melden om aldaar het interview in zijn geheel te lezen. Bijvoorbeeld over mogelijk op het forum van Etherpiraten.com actief zijnde AT-medewerkers en over indianenverhalen en veel misverstanden rond beleid en wetgeving. De vraagstelling is soms geheel in de stijl van de website. Bijvoorbeeld in een vraag over de bandbreedte van legale omroepzenders die nogal eens ‘breed aan de band’ zouden zitten. AT beantwoord de vraag vervolgens met de term frequentiezwaai.

Bronvermelding: agentschaptelecom.nl, Etherpiraten.com

Helaas is overname van dit artikel niet toegestaan.

Posted in Handhaving, Omroep-piraten | Reacties uitgeschakeld voor AT intensiveert de aanpak van piraten tijdens de zomerperiode

Een nieuwe landelijke D-STAR-ronde!

Goed nieuws voor D-STAR-liefhebbers: er is weer een D-STAR-ronde! Deze nieuwe ronde is voortgekomen uit een groepje mensen dat elkaar dagelijks in FM spreekt op de Amersfoortse 2m-repeater PI3AMF. Dit hechte groepje bestaat al een aantal jaren, ze zien elkaar vaak op radiobeurzen en als je goed zoekt is er zelfs een ‘smoelenboek’ op internet te vinden van het gezelschap.

De twee belangrijkste mensen achter de nieuwe ronde zijn Evert PE1DON en Bert PE1KZU. De laatste van de twee reed jarenlang dagelijks heen en weer vanuit Overijssel naar zijn werk op Schiphol. Bert: “Nu ik door een bedrijfsovername vanuit huis werk mis ik die gezelligheid en saamhorigheid. Omdat een paar van de “dagelijkse contacten” ook beschikken over D-STAR heb ik enige tijd geleden aan Evert en Frans (PE0F) voorgesteld om een avondspits rondje op D-STAR te houden. Zij waren daar onmiddellijk enthousiast over.”

Het concept van de ronde gaat op dezelfde ongedwongen manier als bij de gesprekken op PI3AMF, er is bijvoorbeeld geen rondeleider en er is ook geen inmeldronde. PE1KZU: “Wie mee wil doen meldt zich in. Iedereen houdt zelf in de gaten wie er meedoet en aan wie de microfoon doorgegeven moet worden. Nieuwe inmelders worden in de cirkel van deelnemers “tussengevoegd” waarna de rondevolgorde (weer) aangepast wordt. Elke inmelder mag inhaken op een onderwerp, of er zelf eentje aandragen.”

Onderwerpen in de ronde hoeven niet per se over D-STAR te gaan. D-STAR is uitsluitend gekozen vanwege het bereik van de gesprekken, dat in elk geval landelijk is en in principe wereldwijd.

Of men het op termijn redt zonder rondeleider wordt misschien nog spannend. De eerdere D-STAR-ronde kende op de pieken van zijn succes een enkele keer zelfs meer dan 70 deelnemers terwijl getallen boven de 50 destijds geen uitzondering waren. Omdat het bij D-STAR absoluut noodzakelijk is om tussen de doorgangen voldoende ruimte voor inmelders te laten komt het belang van iemand die in de gaten houdt of die ruimte er is veel eerder dan bij analoge modulatiesoorten in beeld. Die lange wachttijd komt niet voort uit vertraging van D-STAR zelf, maar vanwege de tijd die het duurt om alle op het netwerk aangesloten repeaters te laten afvallen. Wanneer je eerder zendt ben je helemaal niet, of niet op alle repeaters hoorbaar en kan het zelfs voorkomen dat twee tegelijk zendende stations elk tegelijkertijd op een deel van de repeaters hoorbaar is.

De behoefte aan een dergelijke ronde is in elk geval groot. Auteur van dit artikel was anderhalf jaar lang rondeleider van de voorganger van deze ronde en bij hem kwamen sinds het stopzetten van de eerdere ronde in januari van dit jaar nog geregeld vragen binnen uit zowel Nederland als Vlaanderen of hij bekend was met een eventueel nieuw initiatief. Wel: dat is er nu!

De ronde vindt net als de eerdere D-STAR-ronde plaats op dinsdagavond. Voorlopig is dat op de tegenwoordig meest gebruikte reflector DCS007B, men denkt na over het eventueel gebruik van een andere reflectormodule in een later stadium. De ronde start om 20.30 uur.


©2012, John Piek (QRM! Magazine) – Medegebruik (in ongewijzigde vorm) van dit artikel is toegestaan mits als bronvermelding een link naar www.QRM-magazine.nl geplaatst wordt.

Posted in Digital Voice | Reacties uitgeschakeld voor Een nieuwe landelijke D-STAR-ronde!

QRM….

De afgelopen week is het helaas niet gelukt zoveel artikelen te plaatsen als beloofd. Belangrijkste reden was de zorg voor een plotseling ernstig ziek huisdier. Behalve weinig slaap stond het hoofd er gewoon niet naar.

Poes lijkt het inmiddels iets beter te maken, maar de vooruitzichten voor de wat langere termijn zijn toch niet goed. Ik heb drie katten. Twee ervan zijn enigszins afstandelijk. De nu zieke kat ligt als enige bij het schrijven van artikelen vaak op schoot en helpt mee om inspiratie te krijgen. (JP)

Posted in QRM! | Reacties uitgeschakeld voor QRM….

Column: De psychologie van een knijper

Je hoorde de afgelopen jaren op de 2m- en 70 cm-band veel mensen praten over knijpers en mensen die anderszins vervelend op de band bezig zijn. Anonieme knijpers wel te verstaan. Het is inderdaad een hinderlijk fenomeen. Je vraagt je af hoe komt iemand er toe, om mensen die op een leuke wijze hun vrije tijd willen invullen op die manier hun plezier te bederven? In de amateurbladen wordt er nauwelijks aandacht aan dit soort storingen besteed. Je hoort er hooguit over in de rubriek met inzendingen van lezers. Ik vind juist dat er wel over gepraat moet worden. Alleen niet over de band!

Het is niet bepaald een nieuw verschijnsel. In de jaren zeventig waren er op de repeater bij de Amercentrale meerdere mensen die genoegen beleefden aan dit soort soort spelletjes. Dikwijls legden die de repeater zelfs helemaal plat voor ander verkeer. Dit moet zeer vervelend zijn geweest voor de mensen die met veel inspanning zowel fysiek als financieel zo’n repeater in de lucht brachten. Als je op internet gaat zoeken kom je ook in andere landen dit soort mensen tegen.

In de VS zie je extreme voorbeelden zoals we die in Nederland gelukkig niet kennen. Een jaar geleden las ik over een amateur aldaar die voor zijn geknijp en gepiep een flinke gevangenisstraf had gekregen. Ja, ook op dat gebied delen ze daar heel andere straffen uit dan hier. Alleen, het hielp dus niet. Hij was nog geen week uit de gevangenis ontslagen toen hij opnieuw betrapt werd op draaggolven en vervelende lichaamsgeluiden op een repeater met een groot bereik, op een maritieme frequentie en op de noodfrequentie voor luchtvaartverkeer. Het bericht meldde verder dat de man inmiddels opnieuw is opgesloten. De identiteit van de man was dus al lange tijd bekend, en de eerste keer dat hij betrapt werd, enkele tientallen jaren geleden, was hem om die reden zijn lidmaatschap ontnomen van diverse amateurclubs.

Waarschuwingsplaatje voor internetforums: ‘Don’t feed the trolls’. (copyright: Sam Fentress/GNU)

Het is overigens niet zo dat er in Nederland helemaal niets aan gebeurt. In de tijd van de Amer-repeater bijvoorbeeld is er diverse keren tegen opgetreden, zo werden mij in die tijd nog eens door een opsporingsambtenaar de details van zo’n actie verteld. Maar ook in de tijd van de Amertrollen hielp dat niet erg. Was de belangrijkste stoorder opgepakt, dan ontstond er kennelijk een opening waardoor een ander iemand de leeggevallen plek innam door extra te gaan storen.

Don’t feed the trolls
Dit type mensen is overigens niet uniek voor de amateurwereld. Een vrijwel identiek verschijnsel zie je op veel internetforums. Daar worden deze mensen trollen genoemd (waarom noemen wij deze storende amateurs eigenlijk niet ook trollen?) Die mensen op internet proberen door andere mensen op de fokken boze reacties aan ze te ontlokken. Ook bepaalde aspecten van het bedenken en verspreiden van computervirussen en van het hacken op internet komen voor bij knijpers. Ondanks dat al deze mensen slechts in heel kleine kring, of misschien ook wel helemaal niet door kunnen vertellen dat zij er als persoon achter zitten, kunnen ze zich over het succes wel degelijk verkneukelen. Want de mensen hébben het er toch maar over en dat beschouwen deze personen als welkome aandacht. Wat dus totaal verkeerd is, dat is deze mensen voor hun gedrag belonen. Want stel dat er, in het geval van radioamateurs, door zo iemand de beheerder van een bepaalde repeater de handdoek in de ring zou werpen, dan kan de trol tot in jaren van lengte voor zichzelf zeggen ‘ik ben toch maar mooi degene die repeater PI2xxx uit de lucht gekregen heeft’. En dat genoegen gun je niemand.

Een gestolen bakkie
De mensen die bij zendamateurs overgaan tot dit soort acties zijn lang niet altijd piraten of mensen die toevallig in het bezit van een misschien wel gestolen ‘bakkie’ zijn gekomen. Het is natuurlijk extra zuur als iemand uit eigen kring ertoe overgaat om dit soort vervelende dingen uit te halen. Soms zit daar boosheid of frustratie achter. In de jaren tachtig zat ik zelf samen met een vast groepje medeamateurs iedere avond vanaf een uur of half één ’s nachts op 145,275 MHz een uur of anderhalf lang gezellig te bomen onder de naam de Soepronde. Dat ging er vaak wat losser aan toe dan alleen maar over technische experimenten praten, en dat stuitte bij sommige traditioneel ingestelde collega amateurs in die dagen nogal tegen de borst. Vaak was wel duidelijk wie er dan achter zat wanneer er tijdens die gesprekken ineens op het kanaal gestoord werd. Diverse keren werden we als jongelui (de meesten van ons waren begin 20) door een dikwijls oudere amateur op ons vermeende wangedrag aangesproken. En als we daar dan niet tot tevredenheid op reageerden (d.w.z. wij wilden ons gepraat niet stoppen) dan werd er diverse keren een minuut of wat later ineens een draaggolf in de lucht gezet, al dan niet met pieptoon of soms met muziek, die in S-rapport wel vergelijkbaar was met degene die ons tot de orde wilde roepen.

Pas op voor trollen! (foto: Gil Mnogueira, Creative Commons)

Is er nou niks aan te doen zou je zeggen. Dat is er wel. Uit de lucht halen van dat soort amateurs is, zo is internationaal ook gebleken, helemaal niet zo heel erg effectief. Maar de stations die gedupeerd worden door dit soort van acties kunnen zelf juist wel een hoop doen. Op internet blijkt in de praktijk de beste manier te zijn om de trollen gewoon helemaal maar te negeren. Dat is op internet technisch natuurlijk ook heel gemakkelijk te realiseren. Op verschillende forums worden tegenwoordig de reacties van trollen namelijk uit de forums weggelaten. De trol zelf wordt dus niet van het forum uitgesloten. Integendeel de trol ziet zelf zijn eigen reacties nog gewoon tussen de andere staan alsof er niets aan de hand is. Alleen de andere gebruikers kunnen ze dus niet zien en het gevolg daarvan is dat er niemand meer op reageert. Daardoor is er voor de trol natuurlijk al snel de aardigheid vanaf.

Dit trucje werkte ook in de jaren tachtig al. Bij de Soepronde hadden we al vrij snel stilzwijgend de afspraak dat onze verbinding hoe dan ook niet onder de stoorders zou gaan lijden. Zo waren er eens goede condities, en een DX-er op best grote afstand in het noorden van het land stuitte op dat moment op onze gesprekken. Hij riep eerst dat hij het er niet mee eens was en vond dat we er direct mee moesten stoppen. Vervolgens zei hij dat hij zoiets op ‘zijn’ tweemeterband niet kon accepteren. Zijn kale draaggolf was vanwege de condities vervolgens zodanig sterk dat ik vanuit Amersfoort mijn tegenstation in Houten dus niet meer kon horen en andersom. Omdat het gesprek op dat moment uit twee personen bestond was er echter een eenvoudige oplossing mogelijk: de telefoon. Ons gesprek ging voor de objectieve luisteraar (die het nog kon horen) verder alsof er dus geen storing was. Af en toe hoorden we de storende draaggolf kort even uitschakelen. Na een kwartier of zo hield hij het al mopperend voor gezien en konden we de telefoon dus neerleggen. Bij andere gelegenheden hebben we op dezelfde manier dikwijls 70 cm of 10 meter FM als parallel kanaal gebruikt.

Genoegdoening
Dat is het aardige aan het negeren van mensen die storen: de stoorders raken er zelf vaak gefrustreerd van. Dit op zich is een aardig bijverschijnsel dat wel enige genoegdoening geeft, maar het belangrijkste is natuurlijk deze methode in heel veel gevallen dus gewoon goed werkt.

Essentieel bij deze werkwijze is natuurlijk dat iedereen zich aan dat stilzwijgen houdt. Slechts één persoon die boos of klagend reageert kan voldoende zijn om de stoorder weer te voeden. Ook een gesprek op een ‘spamvrije’ repeater over hoe zo’n rommeltje het op een andere repeater is, kan als het vaker gebeurt zo’n repeater al snel veranderen in net zo’n grote puinhoop als die andere. Zelfs een opmerking dat mensen een trol moeten negeren kan daarbij verkeerd uitpakken. Daarom zou je eigenlijk alle amateurs moeten opbellen die dit onderwerp via de amateurmicrofoon bespreken en hen via die weg de mogelijke gevolgen daarvan uitleggen. Alle amateurs die weleens van een repeater gebruik maken dragen hierbij een verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de (ver)storingen uit dit artikel tot een minimum worden beperkt.

Don’t feed the trolls!

John Piek – PA0ETE

Dit artikel is eerder gepubliceerd in 2007.


©2012, John Piek (QRM! Magazine) – Medegebruik van dit artikel en/of foto’s is in dit geval NIET toegestaan.

Posted in Opinie | Reacties uitgeschakeld voor Column: De psychologie van een knijper

WebSDR Universiteit Twente terug!

Heuglijk nieuws! Na een pauze van anderhalf jaar vanwege de verplaatsing van apparatuur en antennes is de WebSDR-ontanger van de Universiteit Twente terug online. Luisteren op 40m, 30m, 20m, 15m 10m en 80m, 160m en van bijna 0 MHz tot 600 kHz gewoon via je br0wser.

websdr.ewi.utwente.nl:8901

Posted in Kortegolf | Reacties uitgeschakeld voor WebSDR Universiteit Twente terug!

Nieuwe streams op onlinereceivers.net

Op onlinereceivers.net is sinds vandaag op proef een nieuwe stream van start gegaan. Deze stream, de Tetra Monitor, is in stereo. In het rechter stereokanaal kun je luisteren naar amateurs met Tetra in de regio Amersfoort. In het linkerkanaal is een ontvanger te beluisteren die tussen de beide frequenties 70,400 en 70,425 scant. Het betreft nog een proef, waardoor de streams misschien iets vaker zouden kunnen uitvallen dan gewoon, en het is op de betreffende frequenties ook niet superdruk. De stream is net als bij de D-STAR-stream vanwege de tijdvertraging voor veel mensen een handig middel om hun eigen modulatie te kunnen beoordelen.

De nieuwe Tetra Monitor:

http://onlinereceivers.net/TetraMon.php

De D-STAR Monitor, waarvan het geluid vanaf dezelfde server komt als bij de Tetro Monitor:

http://onlinereceivers.net/pi1dsa.php

Onlinereceivers heeft sinds kort ook weer een stream die in de regio Zwolle op 70, 450 MHz FM staat afgestemd:

http://onlinereceivers.net/70McMon.php

Nota bene: momenteel stagneert de stroom van artikelen op QRM! op internet heel eventjes een klein beetje. Dit heeft met extreem tijdgebrek te maken en ook met het werk dat ik de afgelopen dagen voor bovenstaande streams verzet heb. De komende dagen  komen er ook weer wat langere artikelen aan. Onder andere een verhaal in meerdere delen over de historie van de communicatiesatelliet. (JP)
Posted in Hobby algemeen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe streams op onlinereceivers.net

Veel nieuwe content op Emergency Radio

Vandaag een grotendeels nieuwe roulatie met amateurnieuws in radiovorm op Emergency Radio.

Emergency Radio is een experimenteel internet-radiostation dat 24 uur per dag overwegend Engelstalige nieuwsbulletins over het zendamateurisme brengt. De stream is beschikbaar in MP3-formaat waarmee het ook op smartphones mogelijk is naar het station te luisteren. Momenteel wordt gekeken of het zinvol is om naast een stream in hoge geluidskwaliteit (192 kbps stereo) de stream ook in een lagere bitsnelheid aan te bieden, met name voor smartphone-bezitters. De zender is nagenoeg muziekloos. Incidenteel voorkomende muziek is altijd ‘podsafe’.

www.Emergency-Radio.nl

Linkjes met de stream-URL zijn op de site te vinden.

Posted in Hobby algemeen | Reacties uitgeschakeld voor Veel nieuwe content op Emergency Radio
« Older