PA3ANG heeft zich in de afgelopen dagen bezig gehouden met een browser-interface voor een door bezoekers van de site te besturen RTL-SDR-dongle-ontvanger van 24 t/m 1700 MHz. Sinds gisteren is hij klaar.
Totale kosten van het gehele project: SDR-kaart + Raspberry Pi + soundkaart + USB-hub die ook devoeding voor het geheel verzorgt + behuizing = 10+40+8+15+9 = 82 euro.
Op de hardware voor dit bedrag draait dus de besturing, ontvangstprogramma, Darkice (audio-encoding), Icecast2 (audioserver) plus de webserver, en daarmee dus een volledige remote breedband voor bezoekers van de website bedienbare Rx! De gehele contraptie heeft dus geen bewegende delen als blower, harddisk et cetera. Daarnaast is ook het stroomgebruik bijzonder bescheiden.
RTLSDR op onlinereceivers.net
Als test is er een nieuwe afstembare ontvanger operationeel op http://pa3ang-rpi.nl/onlinereceivers/rtlsdr.php. Het is een RTL2832u dongle (de nieuwste dus van $10 ) welke aan een Raspberry Pi verbonden is via een gevoede USB 2.0 hub.
In feite heb ik alles al beschreven in deze blog http://pa3ang.nl/wp/archives/3559, alleen heb ik nu op de RPi een extra soundkaart aangesloten en met darkice wordt het gedemoduleerde signaal op internet aangeboden. Ook is een extra python controller programmaatje geschreven (dit keer niet door zoonlief maar zelf gedaan ) zodat de RTL afgestemd kan worden.
Ondanks dat de nabuurkanaalselectiviteit (nog) niet optimaal is, kun je er best goed gebruik van maken om frequenties te monitoren.
We hebben dus nu een SDR gebaseerde breedbandontvanger met een Raspberry Pi en dat alles op een webserver die ook op een Raspberry Pi draait. O ja er staan dus nu twee RPi-en op de plank. Een zwarte en een rode . Zwart is voor de RX320 besturing, de webserver, icecast2 en darkice stream nr 1 (RX320). Rood is voor de RTL2832u besturing, demodulatieprogramma (rtl_fm) en darkice stream nr2. Beetje rustig laten draaien en zelf niet met teveel RF in de lucht komen.
Mooie bende die kabels, maar ach het is op een plank onder het bureau dus je hebt er veder geen last van. O ja het bromt, blaast of trilt niet. All solid state!
Dit artikel op de site van Johan: http://pa3ang.nl/wp/archives/3595