[#16] De terugkeer van een repeater

v/h Vragenrubriek mailinglijst #16, 6 mei 2013.

Nieuwsbrief met zowel nieuwe als eerder gepubliceerde artikelen over onder andere zendamateurisme, DX en 27 MHz. De bedoeling is dat de mailingen voorlopig twee tot drie maal per week worden verstuurd.

Tenzij anders is aangegeven mag de inhoud van deze mailing ongewijzigd en met bronvermelding worden gebruikt.

 

 

De terugkeer van een repeater

Dingen zitten vaak heel anders in elkaar dan je je ze voorstelt. Afgelopen weekend gebeurde er zoiets waarvan je denkt dat je toch wel een goed beeld hebt van de zaken, maar waar het toch totaal anders blijkt te zitten dan je dacht.

Vorig jaar werd duidelijk dat Amersfoort, na vele jaren zowel een repeater op 70 cm als eentje op 2 meter te hebben gehad, zijn 70 cm-repeater kwijt zou raken. Dingen gaan zoals ze gaan, en een naburige gemeente die hun repeaterfrequentie kwijt waren geraakt, deden een concurrerend voorstel, waardoor mijn woonplaats dus een repeater kwijt zou raken.

Geen punt. Amersfoort had ook nog een repeater op 2m. Een populaire repeater, met een vaste clan. En het gaat wel eens anders, maar in Amersfoort verliep het verkeer op de repeaters nagenoeg altijd zeer gedisciplineerd, serieus en zonder problemen.

In deze regio was sinds 1976 een repeater op 2m geweest. Eerst PI3PYR, met de antenne op een pannenkoekenrestaurant nabij de vliegbasis Soesterberg, en later PI3AMF bovenop het ziekenhuis De Lichtenberg dat bovenop de hoogste ‘berg’ van Amersfoort staat.

Twee weken in het nieuwe jaar bleek echter van de ene dag op de andere dag, dat ook de 2m-repeater ging verdwijnen. Sterker nog, waar eerst nog aan een defect gedacht werd of aan onverwacht onderhoud, bleek de repeater daadwerkelijk voorlopig, of zelfs voor altijd uit te staan. De door mij zo bejubelde komst van een repeater op een nabije TV-toren bleek onverwacht ook de consequentie te hebben dat de Amerfsfoortse 2m-repeater moest verdwijnen.

Een haast bijbels dilemma. Hoe goed ik het idee van de groot-bereik-repeater op de toren ook vond, wilde ik daarvoor de lokale repeater missen? Ik kwam er maar niet uit.

Tot mijn verbazing bleeft het vervolgens rustig in de regio. Zelf hoorde ik geen woord van protest. Ja wel een ‘jammer’. Af en toe. Klaarblijkelijk misgunde men de nabije regio’s ook hun repeaters niet, zo stelde ik dus vast. Sportief.

Een dipje

Wat wel zo was: de activiteit in deze vaak nogal actieve regio was op slag verdwenen. Niet alleen bij de mensen die vaak op repeaters te horen waren. Het was sowieso stil. Er moest een lokale frequentie komen, riepen sommigen. Maar waar? Het bleef bij een vertwijfeld voorstel en een vraag ‘weet jij al iets?’, af en toe.

Ik probeer bij zulke dingen toch de sfeer wel een beetje te peilen. Dat is tenslotte ook mijn werk als journalist. Niet zo moeilijk zou je zeggen. Ik ken tenslotte de meeste betrokkenen goed. Ik heb een poosje gedacht ‘het zal het tijdbeeld wel zijn’. De activiteit maakt natuurlijk als zoveel dingen een golfbeweging, en nu maken we gewoon even een diep punt door. Een dipje, dat komt vast wel goed. Een verband met de verdwenen repeaters kwam dus zo snel niet bij me op.

Tot afgelopen vrijdag een van de twee zo gemiste repeaters ineens terug was. Als stadsrepeater. Ik had me van te voren hoe dan ook geen voorstelling kunnen maken van wat zich af ging spelen.

Het maakt veel uit

Er was vreugde. Uiteraard. Er waren ook mensen die ronduit zeiden dat het toch wel veel uitmaakt. Zo’n repeater in een andere plaats is daadwerkelijk anders dan eentje in je eigen home-town. Bij zo’n andere repeater ben je, zo ervaren veel mensen, gevoelsmatig toch maar op bezoek.

Het lijkt in die drie etmalen sinds het relais weer in de lucht is ineens of de hele regio uit zijn winterslaap is ontwaakt! Toeval of niet, ik heb zeker een stuk of zes stations weer gehoord en gesproken, die ik ofwel zelf in geen jaar of wat gehoord had, of die zelf meldden een lange pauze in hun activiteit als amateur te hebben gehad. En allemaal zitten ze weer op die ene repeater, onze eigen repeater.

Ik ben vermoedelijk zo´n beetje de minst chauvinistische persoon van Nederland. Misschien dat dat verklaart waarom ik dit niet verwacht had. Maar wat een impact heeft zoiets!

John ETE

(PI2AMF is dus terug, op een nieuwe frequentie 430,1875, +1,6 MHz shift, en geen gepiep of gebrom noodzakelijk dus)

This entry was posted in ''Vragenrubriek mailingen''. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Both comments and trackbacks are currently closed.