Shorties FM live en PA00NEWS

Shorties FM live is vernieuwd. Na de overleden server van vorige week zijn er op de nieuwe server een aantal nieuwe mogelijkheden. Er wordt nog steeds gewerkt met een roulatie en iedere dag nieuwe podcasts/programma’s, maar er zijn ook zaken op vaste tijden bij gekomen.

Op bepaalde vaste tijden op de dag komt er nu een vaste uitzending langs. Er moet daar nog wel wat aan gesleuteld worden. Iedere dag hetzelfde programma dat slechts eenmaal per week verschijnt is misschien toch niet het allerbeste systeem.

Morse

Elke dag een nieuwe morse-oefening is een idee dat aanslaat. De twee keer dat er nu een half uur morse is geweest om 22.00 uur was de belangstelling voldoende om het voor te zetten en er waren ook diverse reacties. Vanaf volgende week wordt de uitzending van de dag ervoor de volgende ochtend om 10.30 uur herhaald! Tweemaal de kans dus om je morse op peil te houden.

De morse-oefeningen zijn speciaal bedoeld voor de mensen die bijna klaar zijn om met morse de ether in te gaan, en voor mensen die een tijdlang niets aan morse hebben gedaan. Iedere dag een nieuwe tekst. Dit is klare tekst in het Nederlands en soms Engels, af en toe random tekst, en geregeld QSO’s om die te oefenen.

PA00NEWS

Omdat het maken van de Daily Minutes van PA00NEWS echt veel werk is gebleken, ga ik experimenteren om dat weer op de manier te doen zoals ik het twee jaar geleden heb gedaan: iedere dag enkele nieuws-items inspreken. Ik heb dat ook een tijdje voor PA00NEWS gedaan, in het begin. Die items maakte ik dan zo dat ik ze op vrijdag kon samenvoegen tot een uitzending. Hoogstwaarschijnlijk ga ik dat opnieuw doen, en dan zend ik ze ’s avonds om 19.00 uur alvast uit op PA00NEWS, net voor de hele uitzending van de week ervoor. Zo krijg je dus (bijna) iedere avond dus alvast een sneak-preview van de uitzending van de vrijdag erop.

Techniek

We zijn nog bezig om gaandeweg de techniek nog te vervolmaken. Zo wordt gewerkt aan server-load-balancing om mocht de belangstelling nog groter worden niet in de problemen te raken.

Shorties FM live is een internetradiostation dat 24 uur per dag uitzendt met amateurnieuws in het Engels, Nederlands en af en toe Duits.

Shorties FM live

Posted in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Shorties FM live en PA00NEWS

Elke dag 22.00 uur morse oefenen op Shorties FM live!

Vanaf vanavond (14/5) iedere dag om 22.00 uur op Shorties FM live een nieuwe morse oefening. Snelheid is 12 woorden per minuut. Elke dag een nieuwe tekst!

Geen gelul vooraf. Gewoon een half uur straight-forward keurig machineschrift elke dag, met interessante, gekke, moeilijke, makkelijke en bovenal afwisselende tekst om op te schrijven.

Wees erbij vanaf 22.00 uur!

Shorties FM live

Posted in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Elke dag 22.00 uur morse oefenen op Shorties FM live!

Shorties FM live weer terug

Shorties FM live is weer ‘up’. Na kapot gaan van de server in de nacht van donderdag op vrijdag was het internetradiostation helaas uit de lucht. Sinds eind van de ochtend zijn de uitzendingen hervat.

Shorties FM live zendt 24 uur per dag programma’s en poscasts uit, speciaal voor mensen die in de zendhobby zijn geïnteresseerd. Het grootste deel van de uitzendingen is in het Engels. Een flink deel is ook in het Nederlands, en een miniem deel in het Duits.

FM.SHORTIES.NL

Posted in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Shorties FM live weer terug

[#17] Online-RTL-SDR-dongle-receiver

PA3ANG heeft zich in de afgelopen dagen bezig gehouden met een browser-interface voor een door bezoekers van de site te besturen RTL-SDR-dongle-ontvanger van 24 t/m 1700 MHz. Sinds gisteren is hij klaar.

Totale kosten van het gehele project: SDR-kaart + Raspberry Pi + soundkaart + USB-hub die ook devoeding voor het geheel verzorgt + behuizing = 10+40+8+15+9 = 82 euro.

Op de hardware voor dit bedrag draait dus de besturing, ontvangstprogramma, Darkice (audio-encoding), Icecast2 (audioserver) plus de webserver, en daarmee dus een volledige remote breedband voor bezoekers van de website bedienbare Rx! De gehele contraptie heeft dus geen bewegende delen als blower, harddisk et cetera. Daarnaast is ook het stroomgebruik bijzonder bescheiden.

 

RTLSDR op onlinereceivers.net

Als test is er een nieuwe afstembare ontvanger operationeel op http://pa3ang-rpi.nl/onlinereceivers/rtlsdr.php. Het is een RTL2832u dongle (de nieuwste dus van $10 :) ) welke aan een Raspberry Pi verbonden is via een gevoede USB 2.0 hub.

In feite heb ik alles al beschreven in deze blog http://pa3ang.nl/wp/archives/3559, alleen heb ik nu op de RPi een extra soundkaart aangesloten en met darkice wordt het gedemoduleerde signaal op internet aangeboden. Ook is een extra python controller programmaatje geschreven (dit keer niet door zoonlief maar zelf gedaan :) ) zodat de RTL afgestemd kan worden.

Ondanks dat de nabuurkanaalselectiviteit (nog) niet optimaal is, kun je er best goed gebruik van maken om frequenties te monitoren.

We hebben dus nu een SDR gebaseerde breedbandontvanger met een Raspberry Pi en dat alles op een webserver die ook op een Raspberry Pi draait. O ja er staan dus nu twee RPi-en op de plank. Een zwarte en een rode . Zwart is voor de RX320 besturing, de webserver, icecast2 en darkice stream nr 1 (RX320). Rood is voor de RTL2832u besturing, demodulatieprogramma (rtl_fm) en darkice stream nr2. Beetje rustig laten draaien en zelf niet met teveel RF in de lucht komen.

Mooie bende die kabels, maar ach het is op een plank onder het bureau dus je hebt er veder geen last van. O ja het bromt, blaast of trilt niet. All solid state!

Dit artikel op de site van Johan: http://pa3ang.nl/wp/archives/3595

Posted in ''Vragenrubriek mailingen'' | Reacties uitgeschakeld voor [#17] Online-RTL-SDR-dongle-receiver

[#16] De terugkeer van een repeater

v/h Vragenrubriek mailinglijst #16, 6 mei 2013.

Nieuwsbrief met zowel nieuwe als eerder gepubliceerde artikelen over onder andere zendamateurisme, DX en 27 MHz. De bedoeling is dat de mailingen voorlopig twee tot drie maal per week worden verstuurd.

Tenzij anders is aangegeven mag de inhoud van deze mailing ongewijzigd en met bronvermelding worden gebruikt.

 

 

De terugkeer van een repeater

Dingen zitten vaak heel anders in elkaar dan je je ze voorstelt. Afgelopen weekend gebeurde er zoiets waarvan je denkt dat je toch wel een goed beeld hebt van de zaken, maar waar het toch totaal anders blijkt te zitten dan je dacht.

Vorig jaar werd duidelijk dat Amersfoort, na vele jaren zowel een repeater op 70 cm als eentje op 2 meter te hebben gehad, zijn 70 cm-repeater kwijt zou raken. Dingen gaan zoals ze gaan, en een naburige gemeente die hun repeaterfrequentie kwijt waren geraakt, deden een concurrerend voorstel, waardoor mijn woonplaats dus een repeater kwijt zou raken.

Geen punt. Amersfoort had ook nog een repeater op 2m. Een populaire repeater, met een vaste clan. En het gaat wel eens anders, maar in Amersfoort verliep het verkeer op de repeaters nagenoeg altijd zeer gedisciplineerd, serieus en zonder problemen.

In deze regio was sinds 1976 een repeater op 2m geweest. Eerst PI3PYR, met de antenne op een pannenkoekenrestaurant nabij de vliegbasis Soesterberg, en later PI3AMF bovenop het ziekenhuis De Lichtenberg dat bovenop de hoogste ‘berg’ van Amersfoort staat.

Twee weken in het nieuwe jaar bleek echter van de ene dag op de andere dag, dat ook de 2m-repeater ging verdwijnen. Sterker nog, waar eerst nog aan een defect gedacht werd of aan onverwacht onderhoud, bleek de repeater daadwerkelijk voorlopig, of zelfs voor altijd uit te staan. De door mij zo bejubelde komst van een repeater op een nabije TV-toren bleek onverwacht ook de consequentie te hebben dat de Amerfsfoortse 2m-repeater moest verdwijnen.

Een haast bijbels dilemma. Hoe goed ik het idee van de groot-bereik-repeater op de toren ook vond, wilde ik daarvoor de lokale repeater missen? Ik kwam er maar niet uit.

Tot mijn verbazing bleeft het vervolgens rustig in de regio. Zelf hoorde ik geen woord van protest. Ja wel een ‘jammer’. Af en toe. Klaarblijkelijk misgunde men de nabije regio’s ook hun repeaters niet, zo stelde ik dus vast. Sportief.

Een dipje

Wat wel zo was: de activiteit in deze vaak nogal actieve regio was op slag verdwenen. Niet alleen bij de mensen die vaak op repeaters te horen waren. Het was sowieso stil. Er moest een lokale frequentie komen, riepen sommigen. Maar waar? Het bleef bij een vertwijfeld voorstel en een vraag ‘weet jij al iets?’, af en toe.

Ik probeer bij zulke dingen toch de sfeer wel een beetje te peilen. Dat is tenslotte ook mijn werk als journalist. Niet zo moeilijk zou je zeggen. Ik ken tenslotte de meeste betrokkenen goed. Ik heb een poosje gedacht ‘het zal het tijdbeeld wel zijn’. De activiteit maakt natuurlijk als zoveel dingen een golfbeweging, en nu maken we gewoon even een diep punt door. Een dipje, dat komt vast wel goed. Een verband met de verdwenen repeaters kwam dus zo snel niet bij me op.

Tot afgelopen vrijdag een van de twee zo gemiste repeaters ineens terug was. Als stadsrepeater. Ik had me van te voren hoe dan ook geen voorstelling kunnen maken van wat zich af ging spelen.

Het maakt veel uit

Er was vreugde. Uiteraard. Er waren ook mensen die ronduit zeiden dat het toch wel veel uitmaakt. Zo’n repeater in een andere plaats is daadwerkelijk anders dan eentje in je eigen home-town. Bij zo’n andere repeater ben je, zo ervaren veel mensen, gevoelsmatig toch maar op bezoek.

Het lijkt in die drie etmalen sinds het relais weer in de lucht is ineens of de hele regio uit zijn winterslaap is ontwaakt! Toeval of niet, ik heb zeker een stuk of zes stations weer gehoord en gesproken, die ik ofwel zelf in geen jaar of wat gehoord had, of die zelf meldden een lange pauze in hun activiteit als amateur te hebben gehad. En allemaal zitten ze weer op die ene repeater, onze eigen repeater.

Ik ben vermoedelijk zo´n beetje de minst chauvinistische persoon van Nederland. Misschien dat dat verklaart waarom ik dit niet verwacht had. Maar wat een impact heeft zoiets!

John ETE

(PI2AMF is dus terug, op een nieuwe frequentie 430,1875, +1,6 MHz shift, en geen gepiep of gebrom noodzakelijk dus)

Posted in ''Vragenrubriek mailingen'' | Reacties uitgeschakeld voor [#16] De terugkeer van een repeater

[EXTRA NIEUWS, 3-5-2013] Agentschap Telecom pakt repeatertrol PI2NOS aan

De website van PI2NOS meldt dat Agentschap Telecom in de afgelopen dagen een vervelende repeatertrol heeft aangepakt. Een persoon zonder amateurvergunning kneep regelmatig verbindingen weg en zorgde met vervelende geluiden voor veel overlast.

De snelle actie van Agentschap Telecom logenstraft de vaak onder amateurs heersende gedachte als zou het agentschap zich niets gelegen laten liggen aan verstoringen binnen de amateurbanden of op amateurrepeaters.

De integrale tekst van de site van PI2NOS (www.hobbyscoop.nl):

PI2NOS vrij van intruder dankzij actie Agentschap Telecom

Het zal niemand ontgaan zijn dat PI2NOS de afgelopen weken geteisterd werd door een intruder. Op willekeurige tijden maakte een niet gelicentieerd persoon de anders zo gedisciplineerde QSO’s onmogelijk. Dit gebeurde door acties als ‘knijpen’, fluittonen, vreemde geluiden maar vooral ook door eerst een QSO te beginnen waarbij al snel duidelijk werd dat het om een clandestiene gebruiker gaat. Voor veel gebruikers was echter het grote hekele punt het feit dat het misbruik soms gepaard ging met dreigementen van wel zeer persoonlijke aard. Voor verschillende gebruikers als ook de beheerders van PI2NOS is dit een aanleiding geweest een klacht in te dienen bij het Agentschap Telecom.

Reeds kort na de storingsmeldingen mochten wij een reactie van het Agentschap Telecom ontvangen dat de klacht in behandeling genomen was. Voorts bereikte ons vandaag het bericht dat de veroorzaker is gelokaliseerd en dat het Agentschp Telecom maatregelen heeft getroffen om herhaling te voorkomen.

Wij verwachten dat dankzij de voortvarende aanpak van het Agentschap Telecom verder ongewenst gedrag hiermee tot het verleden zal behoren. Namens de gebruikers van PI2NOS spreken wij een hartelijk dank uit naar het Agentschap Telecom voor hun snelle en adequate hulp.

Posted in ''Vragenrubriek mailingen'' | Reacties uitgeschakeld voor [EXTRA NIEUWS, 3-5-2013] Agentschap Telecom pakt repeatertrol PI2NOS aan

[#15] PA00NEWS, Raspberry Pi, Linux in the Ham Shack

Nieuwsbrief met zowel nieuwe als eerder gepubliceerde artikelen over onder andere zendamateurisme, DX en 27 MHz. De bedoeling is dat de mailingen voorlopig twee tot drie maal per week worden verstuurd.

Tenzij anders is aangegeven mag de inhoud van deze mailing ongewijzigd en met bronvermelding worden gebruikt.

Allereerst is morgen weer de uitzending van PA00NEWS. Dit keer was ik heel vroeg met het plaatsen van het linkje naar die van vrijdag op pa0ete.nl (ik leer het nog wel een keer…) De eerste uitzending is om 20.30 uur (als zich geen problemen opdoemen) op 145.4625 in FM voor de regio’s Amersfoort en ’t Gooi. En later op de avond om 23.00 uur is er op de repeater PI3UTR op 145,625 de tweede uitzending met een groot bereik.

Vaak gaat alles gewoon goed. Vorige week dus niet. Even een opsomming van wat er vorige week allemaal mis ging. Vier MP3-spelers overleden in de afgelopen drie weken. Allemaal verschillende oorzaken, er was geen verband. De eerste was een oud gebakje, niet gek dat die de geest gaf. De tweede was ook een oud gebakje. Iets nieuwer, maar waarschijnlijk door een poos niet meer gebruiken werkten de knoppen dus niet goed. Bij de laatste, een gloednieuwe zijn de accu’s al na vier dagen gebruik geheel defect. Als het een paard zou zijn geweest, had er maar één ding opgezeten: afschieten.

Afijn, ik zou dus mijn mobiel gebruiken. Dat had ik eerder in de week geprobeerd, en dat werkte prima. De geluidskwaliteit was beter zelfs. Vrijwel precies op tijd was de uitzending klaar. Vervolgens lukte het echter niet om de MP3 met de uitzending met bluetooth vanaf de PC de smartphone in te fluiten. Wat ik ook probeerde, het lukte echt niet. Inmiddels te laat met de uitzending een mini-USB-kabeltje gepakt, maar dat paste niet, en een passende connector met de juiste connector aan de andere kant had ik dus ook niet. Zweetdruppels langs mij gezicht en rug inmiddels.

Afijn, dan de MP3-speler maar weer gepakt met de kapotte knoppen. Grootste euvel bij dat apparaat is dat de knop voor volume zachter soms bljift vastzitten, het geluid wordt dan steeds heel snel steeds zachter en is uiteindelijk helemaal weg. Het gebeurt vooral als je een volgend geluidsfragment probeert te starten.

Even getest, maar het viel dit keer mee. De uitzending hierop gestart, en dat ging vervolgens prima… Drie seconden lang.

Nu was de MP3-speler helemaal kapot. Afspelen deed nu dus ook niet meer. Echter wat nog wel werkte was de opslag. En dus heb ik er een laptop bij gepakt en om tijd te sparen niet het bestand eerst gekopieerd, maar meteen vanaf de defecte MP3-speler met VLC op de laptop afgespeeld. Het audio vanaf de laptop ging daarbij de zender in. Tot mijn verbazing ging dat dus ruim een uur lang tot aan het einde van de uitzending goed.

Om 23.00 uur waren er opnieuw problemen waardoor ik moest improviseren. Ik geloof dat ik daar uiteindelijk 8 minuten te laat begon. Het is een wonder dat dat niet veel meer was. Bij de vroege uitzending was ik geloof ik krap een kwartier te laat. Rustig John, rustig. Meestal gaat het gewoon goed 🙂

Nieuw is binnenkort op de Daily Minutes van PA00NEWS is een rubriek met DX-nieuws.

 

Propagatie bij Linux in the Ham Shack

Als je ook maar enigszins in propagatie geïnteresseerd bent, dan mag je gewoon de laatste uitzending van Linux in the Ham Shack gewoon echt niet missen! De altijd vermakelijke podcast heeft een interview met Steve Nichols G0KYA. Steve is een belangrijke deskundige op dit gebied en heeft een standaardwerk over propagatie geschreven dat gratis vanaf zijn site kan worden gedownload. (Boek en uitzending zijn in het Engels).

Luisteren: http://lhspodcast.info/podpress_trac/web/2720/0/lhs104.mp3

Info: http://lhspodcast.info/2013/04/lhs-episode-104-propagation-101-with-g0kya/

Linux in the Ham Shack is ook te beluisteren via Shorties FM Live (24 uur per dag in de lucht met radioprogramma’s en podcasts voor zendamateurs in het Nederlands en Engels)

 

Raspberry Pi streaming

Ik denk dat bij veel mensen bekend is dat ik al jarenlang verschillende streams op internet verzorg. De eerste daarvan was de D-STAR-stream van PI1DSA, die ik met een onderbreking van een jaar inmiddels sinds 2008 verzorg. De streams heb ik lange tijd in samenwerking met PA3ANG verzorgd voor zijn website onlinereceivers.net. In het begin draaide de stream echter via CH73.net. Dezelfde stream was via diverse andere sites ook te horen, waar ik overigens geen bezwaar tegen heb en sinds een paar jaar stuur ik ook Radioreference.com / Broadcastify.com in de VS aan met deze signalen waardoor de streams ook via de Scanner Radio app op diverse platforms beschikbaar zijn.

Dergelijke streams verzorg je gewoonlijk via een server, en daar kan om allerlei redenen maar een beperkt aantal streams op. Ik heb hiervoor thuis twee servers staan die de geluidsbronnen verzorgen, en die sturen op hun beurt mediaservers aan in o.a. Flevoland, Brabant en de Verenigde Staten, waarvandaan het signaal over de diverse gebruikers wordt verdeeld.

Ik heb onlangs besloten om met hulp van PA3ANG gaandeweg de streams door middel van Raspberry Pi’s te gaan verzorgen. Dat is goedkoper en ook handiger. Voor een stream op 23 cm met een antenne op zolder hoef ik zo geen bijvoorbeeld coax te gebruiken. Ik hang het ontvangertje aan de nokbalk op zolder, antenne er direct bovenop. Hang er een Raspberry Pi naast met een wifi-interface, en zo wordt het signaal via mijn internet-router zonder tussenkomst van andere PC’s op internet gezet, en via de bestaande servers zoals hierboven genoemd verspreid.

Ik denk dat ik volgende week al zo ver ben dat ik één server niet meer nodig heb, en die kan ik dan gaan inzetten voor een ander project Shorties FM Live. Met behulp van die server wil ik de uitzendingen beter gaan plannen, waardoor ik bijvoorbeeld van tevoren kan aankondigen welk onderwerp op welk tijdstip begint.
 

Korting voor zendamateurs op Raspberry Pi-producten

Voor de Raspberry Pi-liefhebbers is er nog goed nieuws: Raspberrystore.nl geeft speciaal voor zendamateurs in de maand mei 5% korting op het gehele assortiment, als je bij het afrekenen deze code als kortingcode invoert: BUJZP5L8

 

Hoe saai is morse?

Aflevering 6: zonnevlekkenactiviteit

Waar komt mijn fascinatie voor morse-telegrafie toch vandaan? In de vorige eeuw hebben veel mensen al dan niet verplicht geleerd om in morse te communiceren. Het was bijvoorbeeld verplicht gesteld bij een deel van de manschappen op de koopvaardijvloot, bij de marine, en ook voor een aantal dienstplichtigen. Voor de meeste mensen is het op het gehoor ontcijferen van morse het moeilijkst te leren, maar voor sommige anderen is dit geen probleem, maar is juist het seinen weer heel moeilijk. Hoe dan ook kost het vele maanden om te leren, maar misschien vormt dit juist ook wel onderdeel van de uitdaging…

In de zin van radioamateurisme is morsetelegrafie vooral ‘spannend’, omdat de apparatuur voor morse onvoorstelbaar veel eenvoudiger is dan voor spraak of andere manieren van communiceren (bijvoorbeeld telex, fax, televisie of computergegevens). Daarnaast is voor morse een factor honderd maal zo weinig zendvermogen nodig om dezelfde afstand te overbruggen dan wanneer dit door middel van spraak gebeurt. Het feit dat je niet gebruik maakt van elektronica, maar van een trucje dat je met veel inspanning hebt geleerd draagt bij aan het plezier dat het communiceren in morse geeft.

De grootste groep zonnevlekken van het op een na laatste zonnevlekkenmaximum. Deze groep ontstond op 30 maart 2001, en leidde op 2 april van dat jaar tot de grootste geregistreerde zonnevlam in 25 jaar. (Foto: NASA/public domain) N.B. het bekijken van zonnevlekken met het blote oog is zeer schadelijk!

Op de kortegolf, waar de meeste morsesignalen zijn te vinden, is de overdracht van signalen grillig. De afstand die je kunt overbruggen is niet afhankelijk van het weer, zoals op hogere banden, maar voor het grootste gedeelte van de activiteit van de zon. Deze activiteit kan worden uitgedrukt in het aantal zonnevlekken dat vanaf de aarde waarneembaar is. Signalen van heel ver weg komen tevoorschijn en zijn ineens weer weg. Aan de naam van het station kun je meestal zien waar het signaal vandaan komt. Omdat het aantal zonnevlekken met een cyclus van ruim elf jaar varieert, is er iedere elf jaar een periode waarbij de afstanden die je kunt overbruggen het grootst zijn. Op die momenten zijn verre verbindingen ook het grootste aantal uren per etmaal mogelijk, en gaat dit tegelijkertijd met de kleinste hoeveelheid benodigd zendvermogen. Zo’n zes jaar later (we zitten op dit moment op zo’n vervelend punt) gaat dat heel erg veel slechter. Maar het is ook op die momenten nog altijd heel goed mogelijk om in morse zonder heel veel moeite, met een eenvoudig zendertje op batterijvoeding en een stukje draad van een meter of vier als antenne vele duizenden kilometers afstand te overbruggen.

Wat ik hiervoor beschreven heb is dus wel zo’n beetje wat ik leuk vind aan het morse-fenomeen. Ik heb door allerlei omstandigheden een behoorlijk aantal jaren helemaal niets aan deze radiohobby gedaan, en ik heb daarbij altijd geroepen dat wanneer ik daarmee weer zou beginnen, dat ik dit met morsetelegrafie zou doen, en niet met bijvoorbeeld spraak of televisie (waar ik vroeger wel veel aan gedaan heb).. Dat is overigens niet helemaal gelukt, omdat ik ben begonnen met praatjes met radioamateurs die hier in de regio zitten, wat natuurlijk ook heel gezellig is. Maar ondertussen ben ik sinds kort dus ook weer uitgebreid met seinsleutels en kleine kortegolfapparaatjes aan de gang. (wordt vervolgd)

 

Speciaal voor de kattenhoudende Raspberry Pi-fans:

http://www.tcmaker.org/blog/2013/03/raspberry-pi-powered-cat-feeder/

Zo handig die stevige kleine papieren boodschappentassen die AH tegenwoordig heeft:

©2013, John Piek

Posted in ''Vragenrubriek mailingen'' | Reacties uitgeschakeld voor [#15] PA00NEWS, Raspberry Pi, Linux in the Ham Shack

[#14] Nieuwe fabrikant van amateurapparatuur Noble Radio komt met DX grade 50 en 70 MHz transceiver

Rob PE9PE heeft het een tijdje geleden al aangekondigd. Een DX-grade zendontvanger voor 50 MHz en 70 MHz. Hier zijn de foto’s!

 

Noble Radio komt dus binnenkort met het bovenstaande apparaat. De apparatuur van Noble wordt gemaakt in de Verenigde Staten. Er hangt wel een prijskaartje aan, maar dat hangt er aan de betere transverters en transceivers die ook voor de bovenkant van de markt bestemd zijn altijd.

Er kan een standaard PC-toetsenbord op de 6N4 worden aangesloten. Hiermee kan de zendontvanger worden bediend. Ook kan er vanaf het keyboard morse worden uitgezonden, maar er zit ook een standaard keyer in het apparaat. Verder is er een connector met het 10,7 MHz middenfrequent, om voor SDR-toepassingen te kunnen gebruiken.

Hieronder, in het Engels de specificaties.

Noble Radio NR-6N4 Two Band VHF Transceiver

Preliminary Technical Specifications*

1. RECEIVER SPECIFICATIONS

Frequency Coverage: 4M: 69.9 MHz to 70.5 MHz
6M: 50.0 MHz to 52.0 MHz

Modes: SSB (USB & LSB) and CW

Circuit Type:
Downconverting Design
Dual Converesion: 1st IF: 10.7 MHz 2nd IF: 25 kHz
Sideband elimination using phasing techniques with digitally generated Quadrature carriers and Image Reject Mixers preceeded by 15 kHz crystal roofing filters
Ultimate receiver bandwidth set by adjustable SCAF filters (two 8th order filters used. One for High Cut and one for Low cut)

Sensitivity: MDS = -130 dbm

Dynamic Range Figures:
Blocking: 110 db
IMD (3rd Order) = 95 db

Selectivity:
500 Hz to 4 kHz adjustable with the SCAF filters
Ultimate attenuation of filters are 55db or better

2. TRANSMITTER SPECIFICATIONS

Frequency Coverage: 4M: 69.9 MHz to 70.5 MHz
6M: 50.0 MHz to 52.0 MHz

Modes: SSB (USB & LSB) and CW

OUTPUT POWER: 20 Watts CW or PEP SSB

SCAF Filters can be used to tailor SSB Transmit audio.

3. GENERAL SPECIFICATIONS

SYNTHESIZER: DDS/PLL synthesizer with 10 Hz minimum step size. Tuning rate is variable depending on the Tuning Knob speed (Variable Speed Tuning – VST)

MEMORIES: 10 Memories per band

ANTENNA IMPEDANCE: 50 ohms unbalanced

SUPPLY VOLTAGE: 11.5 to 14 Volts Regulated DC (Negative Ground) at approximately 3.6 Amps at full output power.

DIMENSIONS: 8 in (203 mm)W x 12 in (305 mm) D- including knob and heatsink x 3.75 in (95 mm) H – including feet

WEIGHT: Approximately 4 lbs (1.8 kg)

4. SPECIAL FEATURES

The NR-6N4 has the capability of being controlled by a standard PC type keyboard that plugs into a rear connector. Once a keyboard is interfaced to the radio, it can be used to directly enter a frequency, skip directly to various functions by a single press of a function key without having to navigate the menus from the front panel buttons as well as being used to send CW via the keyboard. There is also a built in keyer function that operates with a standard keyer paddle for CW operation with or without a keyboard connection.

The low level 10.7 MHz IF signal is also brought out to a rear connector so that it may be used for panadapter or SDR applications.

* All specifications in this document may be subject to change without notice or obligation

 

Posted in ''Vragenrubriek mailingen'' | Reacties uitgeschakeld voor [#14] Nieuwe fabrikant van amateurapparatuur Noble Radio komt met DX grade 50 en 70 MHz transceiver

[#13] Leuke repeater-app. Boston Marathon, controle door AT, vanavond PA00NEWS

v/h Vragenrubriek mailinglijst #13, 26 april 2013

Nieuwsbrief met zowel nieuwe als eerder gepubliceerde artikelen over onder andere zendamateurisme, DX en 27 MHz. De bedoeling is dat de mailingen voorlopig twee tot drie maal per week worden verstuurd.

Tenzij anders is aangegeven mag de inhoud van deze mailing ongewijzigd en met bronvermelding worden gebruikt.
Controle door AT

Ik hoor geregeld van amateurs via de zender dat AT niets voor de amateurs zou doen, en ze zeker niet controleren en in ieder geval al niet rond repeaters.

Nou ik had afgelopen dinsdag dus een controle. Men had geconstateerd dat een repeater in Zeewolde (PI1DSZ/PI3DSZ) die ik beheerde niet meer in de lucht stond. Dat klopt. Samen met mijn medebeheerder hadden we besloten om de ATOF niet te verlengen, en die was voor het laatst vorige week zaterdag nog geldig.

Ik heb het niet geteld, maar ik ben denk ik de afgelopen vier jaar een keer of vier of zelfs vijf keer op deze manier gecontroleerd. Dat was altijd rond repeaters. AT zit sinds 2005 met het monitoringstation in mijn woonplaats, maar ik denk dat dat er niets mee te maken heeft omdat volgens mij meestal het meetnet wordt gebruikt, waarbij op afstand bestuurde ontvangers worden gebruikt. Ik heb wel vaak wat afwijkende ATOFs dus dat maakt wel uit, en ik zal daarmee ongetwijfeld wat meer de aandacht op me vestigen (PI1DSZ/PI3DSZ was ook zo’n ‘bijzondere’. In de laatste twee jaar was dat de eerste ATOF voor een gecombineerd FM/D-STAR-relais en het was het eerste jaar de eerste ATOF voor een D-STAR-relais in de 2m-band).

In de periode daarvoor heb ik ook meermalen controle gehad. In de jaren 70 en 80 zijn er zeker vijf van mijn zenders gekeurd, waarvan meerdere keren niet op mijn verzoek. Zo was het toen ik slaagde nog gebruikelijk dat alle zenders nog moesten worden gekeurd. In de praktijk was dit in elk geval de eerste zender waarmee je in de lucht kwam, want zonder die keuring was je machtiging destijds niet geldig. Later is bijv. ook het 10m-baken PI7ETE verplicht gekeurd (en in eerste instantie afgekeurd).

Verder heb ik eind jaren 80 of begin jaren 90 nog eens op een zomeravond twee heren aan de deur gehad, eentje was een rechercheur van Bijzondere Wetten van de lokale politie en de ander was een opsporingsambtenaar van de toenmalige RCD. Ze vroegen zich af of ik vergunning had voor het signaaltje op 28,302. Ze hadden de juiste microfiche (dat ging toen nog zo) niet bij zich en konden dat daarom niet vanuit de wagen controleren. Later gaven ze overigens wel toe dat er op de broeierige avond geen piraat te bekennen was en dat ze daarom min of meer ook als verzetje even bij die amateur een praatje gingen maken. Over deze controle heb ik een fiks aantal jaren later nog eens een artikel in RAM geschreven.

Maar goed dit logenstraft dus wel de mensen die roepen dat AT niets meer aan controles zou doen sinds er door amateurs niet meer betaald wordt, want dat hoor ik zoals ik schreef nog best geregeld van medeamateurs op een clubavond of op de band…

Repeater-app

Vorige week in the Amateur Radio Newsline gehoord: een leuke repeaterdirectory voor iPhone en Android, genaamd ZBM2. Hij is niet helemaal up-to-date, en soms kloppen de afstanden niet helemaal, maar het is een geweldig leuke app. die bijv. ook de QTH-locator meldt waar je je op dat moment bevindt. (te downloade in de App Store en bij Google Play’.

Boston marathon

Voor wie het vorige week gemist heeft: aan het begin van de tweede helft van de uitzending was bij de Amateur Radio Newsline een indrukwekkende reportage te horen met interviews van diverse amateurs die de communicatie bij de Boston Marathon verzorgden, en die bij de explosies op slechts tientallen meters vanaf de bommen bevonden. De uitzending van vorige week:

http://shorties.be/podcast/130419pa00news-50_zonder_callgever.mp3

 

Hackers op het elektriciteitsnet

Experts denken dat hackers uit het criminele circuit het na de banken mogelijk op de verschillende elektriciteitsnetten hebben voorzien. Mede omdat er veel nieuwe toepassingen zijn zoals controllers voor zonne-energie die slecht beveiligd zijn, zou het mogelijk zijn om elektriciteitsnetten plat te leggen. Van de overheid zou dan een enorm bedrag geëist worden om met de aanvallen die in zo’n geval de maatschappij flink zouden ontwrichten te laten stoppen. Overigens werd het verhaal meteen erop door enkele andere experts naar het rijk der fabelen verwezen.

Het kan natuurlijk nooit kwaad om als amateur de noodstroominstallaties voor de zekerheid toch nog eens na te lopen 🙂

Ik ben voor Shorties FM live bezig met nieuwe software. Daarvoor is onderstaande promo:

Promo

Luister vanavond dus naar PA00NEWS. Officiële begintijden: 20.30 uur op 145,4625 voor Amersfoort en ’t Gooi, en 23.00 via PI3UTR met een veel groter bereik.

Hopelijk tot vanavond!

Posted in ''Vragenrubriek mailingen'' | Reacties uitgeschakeld voor [#13] Leuke repeater-app. Boston Marathon, controle door AT, vanavond PA00NEWS

[#12] Vrijdagavond weer PA00NEWS

Vrijdagavond een speciale aflevering met onder andere:

  • Amateurs verlenen noodzakelijke hulp bij bomaanslagen Boston Marathon
  • Amersfoorts FM-relais PI2AMF binnenkort als lokaal relais terug!
  • Meer betalen voor verlenging van een ATOF
  • WinDV werkt bij de meeste amateurs (met DLL V1.0.8) ordentelijk op DCS
  • PE2MC voorlopig goed uit ‘antennestrijd’ tevoorschijn
  • Nieuwe repeater PI2GOR

Hier alvast een fragment:

Luister hier! (of misschien toch beter van niet….)

En dit zit dus niet in de uitzending:

http://www.youtube.com/watch?v=oUjh9gSCBFc

Posted in ''Vragenrubriek mailingen'' | Reacties uitgeschakeld voor [#12] Vrijdagavond weer PA00NEWS
« Older