Door zendamateur ontworpen apparatuur gebruikt bij redding in Thaise grot

John Hey, G3TDZ, die enkele jaren geleden overleed, ontwierp als zendamateur communicatie-apparatuur voor gebruik bij reddingen in grotten. De apparatuur werkt met USB op 87 kHz en gebruikt loopantennes in de grond. In grotten kan er tot ongeveer op 800 meter afstand mee gecommuniceerd worden.

De apparatuur werd onlangs nog ingezet bij de redding van de Thaise voetballers en hun coach vanuit de grotten van Tham Luang in Thailand.

In één van de komende Daily Minutes-uitzendingen ga ik hier nog verder op in. Hieronder een linkje naar een Hackaday-artikel (Engels) over dit onderwerp.

Ham-designed gear used in Thai cave rescue

Techniek van de Heyphone (onderaan staat een linkje ‘Documentation’:

http://bcra.org.uk/creg/heyphone/

Een artikel uit 2001 over de Heyphone:

https://docs.google.com/viewer?url=http%3A%2F%2Fbcra.org.uk%2Fcreg%2Fheyphone%2Fpdf%2Fdescent-octnov-2001.pdf

PI3XDV update

[Update: het blijkt dat de vervangende ontvangers vooralsnog teveel last ondervinden van het signaal van PI7ETE om te kunnen gebruiken. Ik zoek nu naar een oplossing, ofwel met deze ontvangers of met nieuwe. In beide gevallen kost dat enige tijd.]

Zopas de hardware voor 24,980 MHz en 1270,250 MHz voltooid. De eerste van de twee is waarschijnlijk binnen enkele dagen operationeel.

23 cm duurt nog even, omdat er eerst betere antennes voor moeten komen.

Huidig frequentieplan van PI3XDV/PI8XDV:

 • 24,980 MHz (ontvangen, over enkele dagen operationeel)
 • 29,610 MHz (ontvangen)
 • 50,570 MHz (ontvangen)
 • 70,350 MHz (ontvangen)
 • 144,875 MHz (zenden en ontvangen)
 • 430,975 MHz (zenden en ontvangen, nu nog D-STAR)
 • 1270,250 MHz (toekomstige ingang)

Frequenties en gebruik PI3XDV

Analoog:

Uitgang:

144,875 MHz

Ingangen:

144,875 MHz (alleen naar EchoLink)

29,610 MHz

50,570 MHz

70,350 MHz

Geen CTCSS nodig., 144,875 MHz zendt 77 Hz CTCSS met de uitzending mee.

Digitaal:

430,975 MHz (D-STAR hotspot/node). De hotspot heeft controle op R1/R2 (Rpt1/Rpt2). Als je zendt krijg je in de user message de bit-error-rate in procenten terug.

Enkele DTMF-commando’s:

1# geeft de op dat moment gelinkte stations

*51# METAR-info Schiphol (weerinformatie)

(DTMF werkt op alle ontvangstfrequenties)

Analoge frequentie live meeluisteren via internet:

http://websdr.pi1nos.ampr.org:8901/?tune=144875fm

Repeater website: http://d-star.cc

Installatie van Flmsg voor data-ontvangst op Android smartphones

Het programma kan hier worden gedownload. De .apk-file is het bestand dat je moet hebben:

http://w1hkj.com/files/AndFlmsg/

Het is verder nodig om de beveiliging tegen installatie van software uit onbekende bronnen uitschakelt. Deze kun je na installatie weer uitschakelen.

Een paar dingen zijn in deze compacte (maar goede) software moeilijk te vinden.

 1. Het ontvangstscherm vind je door naar rechts te swipen.
 2. De frequentie die ik voor het betreffende signaal doorgeef moet worden ingesteld. Hier kun je ook even naar zoeken: de instelling kun jemaken bij de preferences, en vervolgens de modem-instellingen. Je ziet dan ergens de mogelijkheid om de ontvangstfrequentie in te tikken. Dit gaat via een cijfertoetsenbordje.

Enkele EchoLink DTMF-functies van PI3XDV

Behalve de bekende commando’s voor bijvoorbeeld linken (nodenummer#) of het linken van het laatst gedisconnecte station (4#) zijn er een paar wat minder voor de hand liggende commando’s, die toch grappig zijn om te vermelden.

Speciaal teken * (asterisk in DTMF)

Alleen het sterretje indrukken zonder hekje geeft altijd de status van de repeater.

Voice-mail checken zonder EchoLink af te sluiten

Een leuke functie is ook het afluisteren van je eigen voicemail, vanuit EchoLink. Als je voice-mail ID 123 is, dan hoor je door *3123# in te tikken of er nog voice-mailberichten voor je op de repeater zijn.

Anti-fluttermode voor DTMF-codes

De repeater beschikt over een antiflutter-mode voor DTMF. Als je signaal zwak is, dan kan een cijfer drie worden begrepen als twee of meer keren het cijfer drie. Door vóór het commando dat je geeft de letter A in DTMF te kiezen wordt de flutter uit de DTMF-code verwijderd.

Linken zonder het nodenummer te kennen

Een erg leuke functie is ook het linken aan repeaters waarvan je het nodenummer niet weet. Dat is functie 6 vanuit EchoLink. Voor het intikken van de roepletters gebruik je de letters zoals die op het cijfertoetsenbordje vermeld staan, net als bij een telefoon (zie afbeelding onderaan). Als je wilt linken aan PA0ETE, dan tik je in 6*720383# (zeven voor P, 2 voor A etc.). Voor roepnamen met -L of -R of * kun je in plaats van – of * het cijfer 1 plaatsen.

Wildcards bij linken via letters

Je kunt ook op een deel van de roepnaam zoeken, waarbij je het sterretje als wildcard gebruikt. Als je het volgende intikt in DTMF: 6*7426*#, dan krijg je een lijstje gepresenteerd van alle repeaters die met PI2N beginnen. (Er kunnen ook buitenlandse repeaters aan de ‘search’ voldoen, de lettertoetsen zijn voor vier verschillende letters geldig).

De DTMF-commando’s werken bij PI3XDV op elk van de huidige ontvangstfrequenties:

 • 29,610 MHz
 • 50,570 MHz
 • 70,350 MHz
 • 144,875 MHz (bij deze wordt je niet in de ether gerelayeerd, het signaal gaat alleen naar echolink).

A.s. vrijdagavond documentaire over Capital Radio

Vanaf aanstaande vrijdag 1 juni om 20:50 uur is er een nieuwe aflevering van de serie Offshore Radio Files te zien op de Norderney 192 videostream. In een documentaire van bijna één uur wordt de geschiedenis van de zeezender Capital Radio vertelt. De eerste testuitzending van Capital Radio ging op 1 mei 1970 de lucht in. Op 10 november 1970 sloeg de King David van haar ankers en strandde bij Noordwijk. Op 13 november 1970 werd het schip vlot getrokken maar de organisatie kon deze kosten niet meer betalen.

Het programma van de 192 videostream, inclusief de documentaire over Capital Radio, wordt vanaf vrijdag 1 juni een week lang iedere 5 uur herhaald.

Weblink videostream:

http://www.norderney192.nl/video/

Ook dít is PI2NOS: interessant QSO over antennes vandaag

Een gesprek tussen amateurs uit drie landen (DB9JC uit Duitsland is zelfs portabel!) op een zeker niet basaal technisch niveau over antennes. Meer dan een uur lang, en heel gewoon vrijwel ongestoord..

De nadruk ligt vaak op de problemen van deze bovenregionale repeater, maar dit soort juweeltjes van gesprekken zijn er ook gewoon geregeld. Meestal neem ik ze niet op, vandaag dus wel.

De opname is achteraf gemaakt met hobbyscoop.nl/pc7x.net. Er ontbreken kleine gedeeltes die op de site waren overgeslagen. Met name enkele doorgangen van ondergetekende ontbreken. De interessante delen zitten er echter zeker in 🙂

De DDRR-antenne op de King David

Duidelijk te zien aan de voorzijde van het schip is het verticale deel van de DDRR-antenne, tussen de ring en het dek van het schip.

Dit relatief kleine gedeelte van de antenne is het gedeelte van de antenne waar de meeste stroom loopt, en waar dus het meeste signaal wordt uitgestraald.

PI3XDV update

Momenteel heb ik niet zoveel tijd voor PI3XDV, ik ben echter al plannen aan het maken voor wanneer dat binnenkort wel weer zo is.

De status van het FM-gedeelte is momenteel als volgt:

Uitgang:

144,875 MHz

Ingangen:

144,875 MHz (geen relaisfunctie, alleen naar EchoLink)

70,350 MHz

50,570 MHz

Geen CTCSS nodig op dit moment. Op 144,875 MHz wordt wel 77 Hz CTCSS uitgezonden.

De beide uitgangen op 6 en op 4 meter staan uit tussen 11.00 en 19.00 uur om stoorgeluiden via sporadische E buiten de deur te houden.

PI3XDV is normaal gelinkt aan de 70 cm-repeater PI2KMP in Kampen en aan PE1PKB-L (alleen ontvangst) in Putten.

 

Vanavond (11/4) eenmalig geen Daily Minutes

Vanwege wat (niet-ernstige) gezondheidsklachten sla ik vandaag (11/4) de Daily Minutes eenmalig over. (Ik moet kalm aan doen anders zet een opkomende hoofdpijnaanval door, en dat blijft dan vaak een paar dagen aanhouden.)

SSTV vanuit het ISS (ontvangen door PE1RNL)

Kees PE1RNL stuurde dit plaatje, gisteren (2 april) ontvangen op 145,800 MHz in SSTV.

Kees schrijft: ¨Was net te laat met de ontvangst. Lijkt er op dat de antenne meer voorwaartse footprint heeft dan wat men op www.isstracker.com ziet. zodoende kwam van het 2e plaatje alleen het begin door en was toen boven Duitsland al abrupt weg. Ontvangst was er al voordat hij bij de Spaanse kust was.

Was helaas met de opname met Robot 36 te laat van start. Wat ik ontving was wel beter van kwaliteit als met RX-SSTV.

groet Kees¨

Antennetuner uit de serie zelfbouw afl. 5 (25/3)

Het fietslampje zit achter het alu-plaatje, en kan met een bananenstekker worden overbrugd door de (gedeeltelijk ontmantelde) bananenstekker van het rechter- naar het linkergaatje over te steken.

Het draadje uit de bananenstekker gaat naar de antenne, de coax aan de Amphenol-connecter gaat naar de zendontvanger.

“It’s not real Ham Radio!” by Chris G7DDN

download

www.theRainReport.org

A Pioneering Background

I was musing recently on the wonderful history of Amateur Radio, from the early pioneers with spark transmitters and the race to get the first signals across the Atlantic, up to the Microwave enthusiasts who developed the way forward for space communications and satellite technology (and, whisper this, mobile phone technology!)

The history of Ham Radio and RF technology is inextricably linked – there was even a time here in the UK where it was believed, anecdotally, that a Ham Radio callsign would help you to get a job with the BBC!

However change came very quickly, relatively speaking, in the early history of radio. From Marconi’s experiments to the first Public Broadcast Stations was only 25 or so years. TV was only another 15 years or so behind that, and so on…

Resistance (or not feeling at “Ohm”)

Yet the history of Ham Radio is also one of resistance to change – not from the pioneers, they were often instigators of it, but from the “everyday” Hams.

Let me see if I can give you some examples, with my tongue planted very firmly in my cheek…

“That’s not Real Ham Radio!”

The early Hams used CW pretty much exclusively. So when AM arrived as one of the first of the voice modes, there was a bit of an uproar…“It’s not real Ham Radio! Real Ham Radio involves using a Morse Key! What in world is the hobby coming to, using voice to communicate over the airwaves? It’s sacrilege!”

Continue reading

* * * Nieuwe ingang PI3XDV op 50,570 MHz * * *

Sinds vanmiddag (zaterdagmiddag 17/3) heeft PI3XDV een nieuwe ingangsfrequentie op 50,570 MHz erbij. Dit is een frequentie in het bandplan voor simplex-links naar internet.

De actuele frequenties voor PI3XDV zijn op dit moment:

144,875 MHz, uitgangsfrequentie

144,875 MHz tevens ingangsfrequentie (alleen naar EchoLink)

70,350 MHz ingangsfrequentie, relayeert naar 144,875 MHz

50,570 MHz ingangsfrequentie, relayeert naar 144,875 MHz

Polarisatie van beide is momenteel horizontaal. De antenne is beter dan de antenne die tot nu toe voor 70,350 MHz gebruikt werd.

Nog enkele opmerkingen:

 • Momenteel is geen CTCSS nodig. Bij goede condities of veel storingen kan op elk van de ingangen eventueel 77 Hz ingeschakeld zijn.
 • De uitgang heeft altijd 77 Hz ingeschakeld. Dit kan gebruikt worden als er ander verkeer op 144,875 plaatsvindt, zodat je alleen PI3XDV ontvangt.

PI3XDV werkt, ingangen op 144,875 MHz (Tx/Rx) en 70,350 MHz (Rx), shift staat weer uit

Het instellen van een shift (of eigenlijk was het een split) in PI3XDV bleek, ondanks dat ik het had uitgetest op een denkfout gebaseerd te zijn.

Inmiddels werkt PI3XDV gewoon met een ingang op 70,350 (zij het nog met een beperkte antenne), terwijl ook de ingang op 2m gewoon werkt.

De shift staat inmiddels weer uit, de ingang op 2m zit op 144,875 net als de uitgang.

 

Wijziging PI3XDV-L naar PI3XDV-R op EchoLink

* * * Wijziging PI3XDV op EchoLink * * *

Vanaf vannacht (4/3_ is de roepnaam van PI3XDV op EchoLink gewijzigd van PI3XDV-L naar PI3XDV-R. Dit is nodig voor het toevoegen van extra ingangen aan de repeater. Je zult je app en/of client dus opnieuw moeten instellen om contact te maken met PI3XDV langs die weg.

Vanwege experimenten kan het de komende dagen nog voorkomen dat PI3XDV-L online is in plaats van PI3XDV-R. De laatste is echter wel waaronder het vanaf nu gaat werken.

Hopelijk lukt het snel om de eerste frequentie(s) als ingang toe te voegen.

De eerste frequentie wordt 70,350 MHz. Andere frequenties die in de planning staan: 29,610 MHz, 24,980 MHz en een frequentie ergens rond 51,5 MHz. Daarnaast gaat 430,975 MHz (zowel zenden als ontvangen) zodra de koppeling tussen D-STAR en FM werkt ook in FM werken in de vorm van een crossbandrepeater met 144,875 MHz.

Beeldmateriaal repeaterduplexers

Extra informatie bij de serie in de Daily Minutes over repeatertechniek

Duplexer voor een 2m-repeater

Met een condensator (links) of een spoel (rechts) van in naar uitgang van de duplexer wordt de karakteristiek met een notch gemaakt.

Plot van van het filter met een notch zoals meestal gebruikt. Met de stippellijn is aangegeven hoe de karakteristiek van de cavity er oorspronkelijk uitziet, zoals deze dus gebruikt wordt in een filterende duplexer met een grotere doorlaatdemping.

Enkelvoudige cavity, gemaakt met twee emmers (hiervan zijn er dus minimaal 6 nodig voor een duplexer.

Afbeelding van een van de duplexers van een bedrijf dat duplexers (ook) voor amateurrepeaters levert. Website: http://duplexers.eu

 

Antennetjes

Twee kleine portofoonantennes, eind december via Aliexepress gekocht voor slechts 2,90 euro samen, incl. verzendkosten.

Stirling-motor (n.a.v. QSO op 12 januari)

Hieronder wat voorbeelden. Je kunt op de afbeeldingen klikken voor de advertentie (zonder garantie dat die nog bestaat).

Prijs 19,87 dollar


Met generator voor LED-verlichting. Prijs: 62,89 dollar.

Prijs 22,50 dollar. N.b. deze lijkt het meest op wat ik zelf heb.

2 cilinder met generator, 256,49 dollar.

Wat is amateur radio? En wat is niet onderdeel van de hobby en wat wel? (VK6FLAB)

Foundations amateurradio (een column door Onno VK6FLAB)

Wat is amateur radio? En wat is niet onderdeel van de hobby en wat wel?

Hoe meer je op die vraag inzoomt, hoe hachelijker de discussie wordt. Ik zal de analogie hiervan om te beginnen uitleggen met een voorbeeld.

In de luchtvaart was Sir George Cayley de eerste die onderzoek deed naar vliegmachines die zwaarder zijn dan lucht. Hij vond in 1799 het vliegtuig uit. Het eerste full-sized zweefvliegtuig, gebouwd in 1849 droeg de eerste persoon in de geschiedenis die er heeft gevlogen, de tien jaar oude zoon van een van zijn bedienden.

Sinds die tijd hebben de gebroeders Wright hun vlucht bij Kitty Hawk gemaakt. We zagen de uitvinding van de commerciële luchtvaart, de turboprop, de straalmotor, de space-shuttle, helikopters, drones, raketten, heteluchtballonnen, de Hindenburg, de Goodyear zeppelins, deltavliegers, gyro-copters en vele, vele andere constructies.

Elk van deze uitvindingen wordt gewoon beschouwd als luchtvaart, en de persoon die het toestel bestuurt, wordt als een piloot gezien.

Bij het radio-amateurisme praten we via een radiozender.

We maken daarnaast ook repeaters en en die gebruiken we ook. We koppelen die repeaters ook aan elkaar met behulp van wat welke technologie er maar beschikbaar is. We maken het verder mogelijk om verbinding te maken met dergelijke netwerken tussen repeaters met behulp van software als Echolink, AllStarLink, IRLP en andere op internet gebaseerde systemen. We creëren digitale netwerken met DMR, gebruiken WSPR om informatie uit te wisselen, we maken verbindingen met CODEC2 en we organiseren contesten met behulp van bijvoorbeeld de CW-modus en Morse code.

We bouwen SDR-apparatuur, softwaregedefinieerde radio’s waarbij we computers gebruiken om radiosignalen te coderen en decoderen, we testen met backscattermode’s met behulp van allerlei signaalverwerking, gebruiken packet radio, RTTY, Hellschreiber en we laten signalen terugkaatsen via de maan en met nabije meteoren of een overvliegend vliegtuig.

Wij maken auto-tuners met een Raspberry-Pi of een SWR-meter met een Ardiuno. We bouwen op buizen gebaseerde versterkers en programmeren mp3-spraak-keyers, aan GPS vergrendelde radio-apparatuur, we brengen de propagatie in kaart met behulp van internet en hebben sociale contacten met andere amateurs op een lokale repeater op 2 meter of op 70 cm.

We onderzoeken 13cm-propagatie, doen experimenten met amateur-televisie en we gebruiken onze apparatuur op de toppen van bergen, in vuurtorens en op afgelegen eilanden.

Dit allemaal is onze amateurhobby, en ik heb eerlijk gezegd nog bij lange na niet alles in het voorgaande kunnen noemen.

Er zijn verhitte discussies over of een gekoppelde repeater die internet gebruikt om die koppeling te maken nu wel nog bij de amateurhobby behoort of niet. Of het gebruiken van je mobiele telefoon als als node voor het Echolink-netwerk bij de amateurhobby hoort of niet, en ook of als je een computer gebruikt om contacten te leggen op een digitale modus zoals JT65 of dat dan nog wel zendamateurisme is of niet.

Elk van deze vragen benadrukt een misvatting over onze hobby.

Er zijn geen grenzen bij onze amateurhobby. We zijn van huis uit een stel uitvinders, buitenbeentjes, mensen die het ondenkbare proberen, het onmogelijke presteren en die bij de technologie door de historie heen voorop lopen.

Om terug te gaan naar de luchtvaartanalogie van Sir George Cayley uit het begin van deze Foundations: er zijn mensen die passagier zijn, en er zijn mensen die vliegtuigen besturen. Er zijn mensen die technologie gebruiken en er zijn mensen die die technologie uitvinden.

We hebben binnen onze hobby als gemeenschap een uniek perspectief

We hebben met zijn allen het vermogen ons iets voor te stellen dat nog niet bestaat. Waarom zou je energie besteden aan het feit of zo’n obect wel echte amateurradio is of niet?

Amateurradio is een groot aantal dingen. Sommige ervan hebben betrekking op antennes en het radiospectrum, andere niet. Deze hobby is precies wat jij ervan maakt. Ga er dus op uit en bedenk iets, probeer iets, ga achter je zender zitten en vul de ether met geluid!

Aldus Onno VK6FLAB

Website VK6FLAB

4 meter kroonsteen-antenne

Doelstelling: een eenvoudige, goedkope en vooral snel te maken antenne voor 4m maken die op een heel acceptabele wijze functioneert. Vanwege het dunne en lichte materiaal dat gebruikt is, worden bovendien mast en bevestigingspunt nauwelijks belast.

Ingrediënten:
– Twee groot formaat kroonstenen (10 qm)
– Twee alumium lasstaven ongv. 2,3 mm diameter, lengte 1 m
– Vulcaniserend tape
– Verschillende bindbandjes/tyre raps
– Coax
– Eventuele bevestigingsmaterialen

Afbeelding 1

Continue reading

Daily Minutes beluisteren

Momenteel kun je de Daily Minutes op de volgende plekken beluisteren:

 • Op PI2NOS (iedere dag om 10.30 uur en om 19.00 uur, 10.30 is een herhaling van 19.00 uur)
 • fm.shorties.nl (iedere dag om 10.30 uur en op 19.00 uur, plus om 08.00 uur, 09.00 uur en om 22.00 uur)
 • Door je met een podcast-client op de podcast te abonneren (vanaf enkele uren na de uitzending van 19.00 uur), URL
 • Op http://shorties.be/podcast/?C=M;O=D vanaf enkele uren na de uitzending van 19.00 uur
 • Via www.dmpodcast.nl, vanaf enkele uren na de uitzending van 19.00 uur

De lange uitzending is in plaats van op PI2NOS, te beluisteren op PI3UTR op vrijdagavond vanaf 22.30 uur. Daarnaast op dezelfde vier plekken als hierboven. Op Shorties FM om 22.30 uur op vrijdag, en daarnaast op enkele avonden door de week aan het begin van de avond.

PI3XDV op 4 oktober 2017

Een korte beschrijving van de apparatuur.

De papieren zakdoek die aan het dragende frame van een deel van de apparatuur hangt, is om te voorkomen dat ik (opnieuw) mijn hoofd stoot 🙂

Open dag UMC met bijzondere MRI-scanner

De open dag in Het UMC Utrecht wordt aanstaande zaterdag 7 oktober tussen 10:00 en 16:00 gehouden. Naast veel interessante nieuwe medische ontwikkelingen is er voor de radio amateur nog iets speciaals te zien. Op de afdeling Radiotherapie hebben ze de afgelopen 18 jaar gewerkt aan het combineren van een MRI scanner met een bestralings toestel. De MRLinac. Met dit apparaat is men in staat om het te bestralen doelgebied in beeld te brengen en tegelijkertijd te bestralen.

Voor de radioamateur is dit een bijzonder interessant apparaat. De MRI scanner bestaat uit een 1.5esla supergeleidende magneet waar men een 64MHz zendertje (enkele kilo Wats) en een zeer gevoelige ontvanger aan vast hebben geknoopt. Een stoere computer maakt van de signaaltjes die protonen uitzenden in fracties van een seconde een plaatje. Het bestralings toestel, lineaire versneller (Linac) wordt aangedreven door een magnetron dat op drie GHz een puls vermogen van 3MW produceert.

Het nieuwe toestel waarmee enkele maanden geleden de eerste patiënten zijn behandeld is voor iedereen te bezichtigen. Voor diegene die iets meer van de techniek willen zien (mijn collega zendamateurs) is het mogelijk om ook het eerste prototype, dat in het umc is gebouwd, te bewonderen.

Over de behandeling met de MRLinac:
http://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Afdelingen/Cancer-Center/Ziektebeelden,-onderzoeken-en-behandelingen/MRI-Linac

Foto reportage van het prototype:
https://flic.kr/s/aHsjDb8TmG

PI3XDV weer up!

Eind van de avond het voedinkje vervangen door een ander exemplaar. PI3XDV is dus weer in de lucht 🙂

 

Specificaties PI3XDV

Alles bij het relais wordt geleidelijk aan opgebouwd. Het begint vrij basaal. Niet alles wat hieronder genoemd staat zal in het begin dus al werken.

Wel zullen beide frequenties na de testperiode direct bruikbaar zijn als “hotspot” en/of als repeater.

Op 144,875 is er in analoge FM een help-systeem met gesproken tekst aanwezig, in eerste instantie in het Duits en/of Engels. Dit kan worden geraadpleegd door met DTMF 0# in te tikken (nul en hekje).

430,975 MHz

 • Gaat zenden en ontvangen in zowel digitale spraak (meerdere mode’s) als FM.  Zendt in eerste instantie nog in D-STAR, dat wordt later voorkeursmodus FM, gekoppeld aan 2m.
 • Antenne rondstralend

144,875 MHz

 • Zendt en ontvangt in FM. Vanaf het begin gekoppeld aan EchoLink, vrij snel daarna ook aan D-STAR, en later ook aan DMR.
 • Antenne met een voorkeur in WNW-richting.
 • CTCSS 77 Hz ingeschakeld op de zender.

29,610 MHz

 • Alleen ontvangst in FM. Werkt steeds in samenhang met 144,875 MHz als extra ontvangstfrequentie. Bij veel storing kan hier CTCSS worden ingeschakeld (waarschijnlijk 77 Hz)

Algemene info

 • Behalve met digitale en analoge spraak is er ook een experiment met chatten, dat met een mailbox-achtige structuur gaat werken onder de roepletters PI8XDV. Dit experiment zal zowel op 2 m als op 70 cm bruikbaar zijn. Modulatiesoorten daarvoor zijn: FSQ, morsetelegrafie, en waarschijnlijk ook RTTY  (allemaal met subcarriers op een analoog FM-signaal gemoduleerd). Er zal ook worden gekeken of dit experiment tegelijk met analoge FM gebruikt kan worden.
 • N.b.: als je zendontvanger geen DTMF aan boord heeft, kun je ook een smartphone-app gebruike voor DTMF, en die voor de microfoon houden.
 • EchoLink-node: 862686 (PI3XDV-L)
 • Locator: JO22QE, locatie Amersfoort-Noord, nabij klaverblad Hoevelaken.
 • Antennehoogte: 11 meter boven straat, 19,5 m boven NAP
 • Website PI3XDV / PI8XDV: www.d-star.cc

Doelstelling

Belangrijkste doelstelling van het relaisstation is het experimenteren met nieuwe technieken, en het op een onverwachte manier combineren van bestaande technieken.

Dat experiment ligt al in de suffix van de roepletters besloten: XDV = eXperimental Digital Voice. Inmiddels is daar ook analog voice en digital data bij gekomen.

Het is om die reden, dat experiment, dat bewust gekozen is voor de opstelling van de apparatuur bij de maker/beheerder van het relais thuis, waardoor er als gevolg daarvan redelijk beperkte antenne-mogelijkheden zijn.

Doordat de apparatuur op deze manier steeds gemakkelijk toegankelijk is, kunnen nieuwe ontwikkelingen en ideeën optimaal en op zo kort mogelijke termijn verwezenlijkt worden. De bedoeling daarbij is vooral om te dienen als kweekvijver voor nieuwe technieken, of voor een alternatief gebruik van bestaande technieken. Dit in de hoop dat er een idee bij zit dat aanslaat, en dus ook door grotere relais gebruikt gaat worden. Continue reading

PI3XDV: de module METAR-info (weer-info van vliegvelden)

Sinds 21/9 staat de METAR-info-module ingeschakeld. Deze kan worden opgeroepen met 5#.

Vliegvelden 2 t/m 8 zijn militaire vliegvelden met doorgaans een uitgebreider bulletin.

Huidige vliegvelden zijn:

 1. EHAM – Schiphol
 2. EHWO – Woensdrecht
 3. EHKD – De Kooy (bij Den Helder)
 4. EHDL – Vliegveld Deelen
 5. EHGR – Gilze-Rijen
 6. EHLW – Leeuwarden
 7. EHVK – Volkel
 8. EHDP – De Peel
 9. EHGG – Eelde
 10. EHEH – Eindhoven
 11. TNCB – Kralendijk (Bonaire)
 12. TNCM – St. Maarten

Testschermpje bij experimenten PI3XDV

De afgelopen dagen een aantal tests met de zender voor 144,875 MHz van PI3XDV gedaan. Met name kijken of de temperatuurhuishouding het uithoudt. Bovenstaand schermpje is van de Raspberry Pi die onder andere bij de xperimenten gebruikt wordt. Via het schermpje kunnen meerdere zaken bestuurd worden en geluidsfragmenten, bijv. voor de callgever van de test worden afgespeeld.

De komende dagen dingen inbouwen.

AT pakt intruder op o.a. PI2NOS aan

Intruder PI2NOS en 80m uit de lucht gehaald

Elk jaar behandelt het agentschap telecom vele honderden storingsmeldingen. Deze meldingen variëren van het niet kunnen bellen of internetten tot aan hulpdiensten die niet meer met elkaar kunnen communiceren.

Piraat hield zich ook bezig met intruden PI2NOS en 80m

Lees verder op:

https://www.veron.nl/nieuws/intruder-uit-de-lucht-gehaald/

Onderaan kun je doorklikken naar een bericht op de site van AT dat ook hierover gaat.

Een paar filmpjes en verdere info n.a.v. een QSO op PI2NOS op 14/4

Als je drie filmpjes in dit artikel ziet,
kun je onderaan doorklikken voor meer info en filmpjes

De antenne van de Woodpecker:

Het plaatsje Pripyat nabij Tsjernobyl:

Hier kun je veel meer filmpjes van deze maker vinden, onder andere ook meer in Pripyat/Tsjernobyl Exclusion zone:

https://www.youtube.com/user/MrSteeledavis/videos

Het reuzenrad van Pripyat op Street View (je kunt erlangs omheen en in de omgeving kijken):

https://goo.gl/maps/U7J7eY3ybjF2

Bionerd23 (hoogleraar stralingsfysics in Berlijn) op de Duga-3-antenne (woodpecker):

Continue reading

Mailinglijst of podcatcher voor de DMpodcast

Door hieronder op ‘MELD AAN’ te klikken, kun je je aanmelden voor de mailing van de DMpodcast. Je krijgt dan bij een nieuwe aflevring van de podcast een mailtje met de URL en eventueel wat informatie over de editie van die keer.

Het mailadres wordt uitsluitend hiervoor gebruikt, en afmeldingen worden vrijwel onmiddellijk uitgevoerd.

MELD AAN

Je kunt voor aanmelding voor de mailing ook een mail sturen aan x@xdv.me

URL om in je podcastclient, feedreader of podcatcher te gebruiken:

http://shorties.be/pa00news/feed/

How to Spot Fake News

According to the International Federation of Library Associations and Institutions, IFLA (Dutch: internationale federatie van blbliotheekverenigingen en instellingen):

Podcast-clients om podcasts te kunnen volgen

Podcasts worden vaak beluisterd in de auto.

Om een podcast te kunnen beluisteren heb je een podcastclient of podcatcher nodig. Dit is een programma voor RSS-feeds dat ook enclosures kan ontvangen.

Ik gebruik zelf op de PC gewoonlijk http://feedreader.com

Andere voorbeelden zijn Banshee (Linux, Mac, Windows), Liferea (Linux), Podget (Linux commandline).

Een overzicht van podcast-clients is te vinden op:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_podcatchers

Voor podcastapps op de smartphone kun je de AppStore of Google Play raadplegen. N.b. meerdere podcast-clients voor smartphones voeren niet alle podcasts, maar alleen bepaalde, en er zijn er ook die zelf reclame aan de podcasts toevoegen, ook als dit reclamevrije podcasts zijn.

Een podcast volgen, cq. je erop abonneren is naar mijn beste weten wel altijd gratis.

{Gesponsorde melding} De HQT TH-2890. Een geweldige portofoon met twee ontvangers, en een goed geluid voor weinig geld!

Een heel goede portofoon voor slechts 8 tientjes. Niet zo bekend, deze HQT. Het apparaat heeft twee onafhankelijke ontvangers die je ook op twee frequenties binnen dezelfde band kunt instellen. Elke ontvanger heeft een eigen volumeknop. Het apparaat valt verder op door het goede geluid, zowel qua modulatie als aan de ontvangstkant.

Te koop voor slechts 79,95 bij 70MHzshop.nl