D-STAR-ronde 23 maart 2020

De eerste ronde door PA6E en ON3JVB, dit keer geleid door PA6E vond plaats op dinsdag 23 maart 2021.

Starnet

Deze ronde ging op één toekomstplan in: na afloop van meerdere rondes experimenteren met zogenaamde Starnetservers, ook Starnetgroepen geoemd. Dit is een manier om via D-STAR met werkgroepen te werken. Een alternatief voor het werken met reflectors.

Je kunt testen of jouw repeater/hotspot correct is ingesteld voor het werken met Starnet door te testen met een Starnetgroep van de repeater PI3XDV. Wanneer je in het UR-register van je zendontvanger de volgende tekst  zet: ¨PI3XDV X, (UR is het register waar normaal CQCQCQ in staat) en kort op PTT indrukt, dan meld je je aan voor deze Starnet groep. Je krijgt vervolgens een melding dat je aangemeld bent in het display van je zendontvanger. Belangrijk: onkoppel eerst van de reflector waar je repeater/hotspot aan gelinkt is! Je kunt nu verbindingen maken met andere mensen die dezelfde instelling hebben uitgevoerd. Maakt niet uit op welke repeater of hotspot je je bevindt of naar welke je tijdens de aanmelding verhuist.

Om de zaak weer terug te zetten moet je dezelfde dingen in omgekeerde volgorde doen: zet in UR PI3XDV Z  (een Z in plaats van een X). Druk kort PTT in . Je krijgt nu de melding dat je uitgelogd bent van Starnet.  Nu kun je opnieuw linken aan de reflector, en vergeet niet vervolgens nog CQCQCQ in het UR-register te zetten.

Het zal niet bij iedere repeater al ingesteld zijn, maar zeker op de meeste repeatres zal dit in elk geval werken.

Inmelden bij de ronde via Mattermost/IRC

Met ingang van de ronde van 23 maart kun je je via internet nmelden via de Mattermost-discussie Daily Minutes (aanmelden niet nodig als je al een Mattermost registratie hebt). Je kunt dezelfde chat ook bereiken via IRC op het serveradres dm.shorties.be en dan naar het kanaal #dailyminutes gaan. Op de betreffende chat vinden de hele week door discussies plaats die vaak over de zendhobby gaan. Probeer het gerust!

Inmelders:

1 PA4DX Rob Huizen
2 PA3AYW Hans Hoogland
3 PD4FMJ Frans Kronenberg (L)
4 PD0JT Jacco Gouda
5 PD0VDL Tinus Nijeveen
6 PA3CJP Jan Blaricum
7 PE1JKR Wim Nieuwegein
8 ON3JVB Jurgen Ravels (B)
9 PG5FRL Storm Koudem (F)
10 PA3EBO Jan Riesa (DL)
11 PA11301 Rob Amersfoort