Icom komt met Iridium-satellietportofoon

Bepaald niet voor de amateurmarkt, maar Icom komt binnenkort met een portofoon die werkt via het Iridium-netwerk.

Het Iridium-netwerk is een wereldwijd dekkend satelliettelefoonnetwerk, dat met dezelfde vocoder werkt als D-STAR. (Meer precies is deze vocoder voor Iridium ontwikkeld). De portofoons werken Push To Talk.

Icom meldt hierover: “De satelliet-PTT-radio is een professioneel radiocommunicatiesysteem dat gebruikmaakt van het Iridium-satellietnetwerk. Dit systeem biedt realtime en wereldwijde communicatie met slechts één druk (PTT) op de knop. De satellieten zorgen voor stabiele communicatie op zeer grote afstanden. Zelfs bij de allergrootste rampen op aarde blijft die communicatie mogelijk.”

Volgens Icom-CEO Masataka Harima heeft Icom verschillende soorten communicatiesystemen ontwikkeld voor in de lucht, op het land en maritiem. Eén oplossing die voor al deze situaties geschikt is via de satelliet beschouwt Icom als een belangrijke aanvulling op haar productpakket.

Icom brengt de portofoons in een samenwerkingsverband met Iridium. Het creëren van deze dienst was volgens Icom een flinke uitdaging.

Er is van de nieuwe portofoon, de IC-SAT100 nog geen prijs bekend, en hij is momenteel nog niet te koop.