Foto’s bij de ‘drie Titanics’-column uit de uitzending van 30 mei


Zoekplaatje: welk schip is de Titanic?
Deze foto van vijf weken voor de ramp, waar geen auteursrecht meer op zit, is ongelooflijk gedetailleerd. Hieronder wat uitsneden. Klik op de foto hem met volledige resolutie te zien. Met de meeste browsers is het ook mogelijk om door nogmaals te klikken verder op de foto in te zoomen. Met de scrollbalken kan de foto dan verder worden bekeken.

 

De tekst van deze column is te vinden in het archief van de site GoHansBrinker.com.

Foto-actie, inzending 52, PE1PIP

Bij dezen wat foto’s en een CAD-tekeningetje van mijn antenne, een ongemodificeerde diamond v2000. Omdat ik van de buren niet het dak op mag en een Frans balkon weinig mogelijkheden biedt, heb ik er voor gekozen om een aluminium paal van 5m lengte met stalen strips (6x30mm) aan de balkon-constructie vast te maken. Eigelijk moeten er nog een keer doppen in de paal, dat zou wat windgeluid kunnen verhelpen. de Paal zit gewoon met uitlaatklemmen vast aan de strips, die met 8mm dikke bouten aan het kozijn vast zitten. Uiteindelijk is de paal iets korter geworden dan in de tekening, puur omdat die lengte wel op voorraad was.

Om de antenne te plaatsen heb ik de alu paal eerst met de bovenkant op balkonrand-hoogte vast gezet en daarna de antenne er op gezet, daarna de paal stukje bij beetje omhoog gewerkt. Pas toen de paal helemaal boven was heb ik de bovenste beugel vastgezet.

De eerste foto is genomen vanuit het raam aan de straat-kant, je ziet op de achtergrond het metro-station waarvandaan ik een enorme bult ruis ontvang. De andere foto is vanaf de grond genomen. De dakrand is op 27,5m boven straatniveau, wat zelfs in de polder toch nog een best aardige antenne-hoogte oplevert.

balkonconstructieDSCF1159

Foto-actie, inzending 51, PD0RAF

Dit zijn wat antennes die ik heb vastgelegd op het DARES-deelnemersweekend 2013 in Zwartebroek. Iedere deelnemer had weer een andere oplossing om QRV te zijn.

73s
Raphael

20130518_11323620130518_11333420130518_16410020130518_144110IMG_9414IMG_9409IMG_9433

Foto-actie, inzending 50, PA3CNT (deel 1)

Hier nog wat foto’s. Ze zijn allemaal door mij gemaakt. (Dit vanwege de copyrights)

73,Rob PA3CNT

De communicatie-toren in Amsterdam.

De communicatie-toren in Amsterdam.

 

De toren in Amsterdam tijdens bouwwerkzaamheden.

De toren in Amsterdam tijdens bouwwerkzaamheden.

 

Ombouw van de toren in Amsterdam

Ombouw van de toren in Amsterdam

 

De communicatietoren aan de nieuwe hemweg

De communicatietoren aan de nieuwe hemweg

 

De communicatietoren in Haarlem

De communicatietoren in Haarlem

 

Foto-actie, inzending 49, PE1NAV

Hallo John,

Hierbij graag mijn plaatje voor je foto-actie.

Een opname specifiek van mijn 2 meter / 70 centimeter opstelling waar het volgende verhaaltje bij hoort. Misschien is de foto daarom juist de moeite waard ….

Ondanks een jaar ofzo flink wat experimenteren met de X-300 en V-2000 rondstralers van Diamond lukte het me niet om plaatselijke QRM afkomstig van schuin onder de antenne volledig kwijt te raken. Antennes dus verkocht en vervolgens verder gaan experimenteren met deze twee yagi-tjes (“Flexa”) die ik al langer in mijn bezit had.
Wat bleek: bij deze opstelling, ongeacht het azimuth, storing voor 99% verdwenen! Mijn verklaring (had ik dus ook eerder kunnen bedenken): het verschil in stralingsdiagram t.o.v. de rondstralers! Ondanks dat deze korte antennetjes natuurlijk een vrij grote openingshoek hebben zal het ongewenste signaal van schuin beneden niet meer voldoende in staat zijn de symmetrische (DL6WU …) gevouwen dipool te bereiken (onderkant antennes bevindt zich, net als bij de Diamond’s, circa twee meter boven het dak).

73, Pim, PE1NAV

twee meter en 70 cm yagi's draaibaar

Foto-actie, inzending 48, PA3CNT

Hoi John,
Geen winner, maar toch de (inmiddels nep)-antenne van het Veronicaschip de Norderney. Ligt in Amsterdam.

Het was altijd een T-antenne. de verikale straler is nu een eind touw dat aan de roef is vastgebonden. De horizontale topcapaciteit lijkt ook maar wat.

Vroegah liep die vertikale naar een isolator op een ventilatieschacht in het midden.

reeds

73, Rob PA3CNT
nor_20131211_004

Foto-actie, inzending 47, PA3FYS

Deze foto heb ik dit najaar gemaakt van mijn antenne en huis met een prachtige regenboog op de achtergrond.

Trouwens wat zijn er prachtige foto’s te bewonderen.
‘73, Frits, PA3FYS

IMG_8763

Foto-actie, inzending 46, PA0CMU

Dr. OM,

Bijgaand:

1)      Mijn antennemast met FB33 en 16el Tonna voor 2m.  De 2m antenne heeft een storm niet meer doorstaan en is inmiddels verdwenen. De draad is van een 2x 13,5m dipool met voedingspunt in een mastje aan de schoorsteen van het woonhuis en door een isolator schuin naar onderin de mast afgespannen.

2)      Mijn velddag C-pole antenne voor 14MHz gemonteerd in een DK9SQ fibermast met balun-aanpassing.

73,

Carel – PA0CMUPA0CMU_1DSC_0047DSC_0049

Foto-actie. Vervolg: stuur je vakantie-antennefoto in!

Omdat het idee zo leuk is om te vragen om op vakantie foto’s te maken van de vaak vreemde antennes die je wel eens zit en die voor de site op te sturen, is net voor de vakantieperiode de foto-actie van PA00NEWS nieuw leven in geblazen.

Wat in het vat zit verzuurt niet. De beloofde Baofeng gaat zoals aangekondigd op een eerlijke manier naar een van de inzenders van de foto’s tot dan toe. Dat zal aan het eind van de vakantieperiode gebeuren.

Ik wil daarnaast nog wat extra’s doen. Ik weet nog niet in welke vorm, maar waarschijnlijk wil ik ook nog een eervolle prijs beschikbaar stellen voor degene met de leukste, bijzonderste, speciaalste, of misschien wel meest vervallen antenne op een foto. Hoogstwaarschijnlijk laat ik daar dan te zijner tijd (ook na de vakantieperiode) de bezoekers van de site via een enquete over stemmen. Behalve uit ‘de eer’ zal daar ook nog een nader te bepalen prijs voor beschikbaar gesteld worden. Misschien een van de populaire PA00NEWS-Don’t listen to-T-shirts of iets anders van vergelijkbare waarde.

Afhankelijk van wat er tijdens de vakantie aan inzendingen binnenkomen zal die prijs ofwel over de gehele periode gaan, of alleen over de vakantie-inzendingen.

Er is een voordeel aan het feit dat het project lang is blijven liggen. Nog niet de helft van de foto’s die zijn binnengekomen, zijn daadwerkelijk op de site gepubliceerd. Dat zal de komende tijd zoveel mogelijk om de dag of misschien zelfs iedere dag worden ingelopen.

De site is veranderd. De foto’s zijn nu onderdeel van de site van PA00NEWS geworden. Dat maakt het beheer van het een en ander een stuk gemakkelijker. En dat voorkomt dan weer dat de boel opnieuw in he slop raakt.

Ga je naar Vragenrubriek.nl, de URL van de foto-actie, dan kom je sinds gisteren op het gedeelte van pa0ete.nl waar alleen de foto’s staan. Ga je naar pa0ete.nl dan krijg je zowel foto’s als de info over de uitzendingen van PA00NEWS, maar bovenaan de site staan twee linkjes, waarmee je alsnog kunt kiezen om ofwel alleen de foto’s, ofwel alleen de info over de uitzendingen te zien. Kortom, ga je naar PA0ETE(.nl) dan zit je altijd goed 🙂 

De foto-site van voor de onderbreking kun je via een linkje ook nog steeds bezoeken.

Inzendingen kunnen als vanouds nog steeds gestuurd worden aan x@xdv.me, en vergeet niet als onderwerp “foto-actie” te vermelden.

Verder blijft de foto-site ook voor langere tijd aangevuld worden met nieuwe foto’s zolang er inzendingen binnenkomen. De afgelopen weken was trouwens dat vaak nog meerdere keren per week! De site blijft dus veel langer in gebruik dan de eerder geplande periode van slechts een aantal maanden. Als er genoeg animo voor het inzenden blijft bestaan zal er na de zomer ook opnieuw een prijs beschikbaar gesteld gaan worden.

Ik ga de komende tijd alle foto’s weer met een mailtje bevestigen. Krijg je geen mailtje, probeer het dan opnieuw of verstuur de foto(s) via WeTransfer.com.

Foto-actie, inzending 45, PE1RQF

Erik, PE1RQF stuurde als inzending een aantal bijzondere foto’s en twee filmpjes van metingen die hij heeft gedaan vanuit een helikopter.

.

PE1RQF met heli

De voor de metingen van de TV-signalen gebruikte zelf gemaakte dipoolantenne

De voor de metingen aan de TV-signalen gebruikte zelf gemaakte dipoolantenne

De gebruikte meetapparatuur aan boord van de 'chopper'

De gebruikte meetapparatuur aan boord van de ‘chopper’

De TV-toren van Markelo vanuit de lucht

De TV-toren van Markelo vanuit de lucht

Site survey bij de toren van Markelo

Site survey bij de toren van Markelo

Filmpjes

In vlucht nabij Lopik

Vertrek uit Midden-Zeeland

The International D-STAR-net (Connie KB0ZSG’s net), May 26

Voor een keertje een flink deel van het fameuze International D-STAR-net opgenomen, ook bekend als “Connie’s net”.

Het net vindt in de VS op zondagavond plaats, maar tijdens onze zomertijd is dat hier vanaf 1 uur ’s nachts in de nacht van zondag op maandag.

Het gaat er heel anders aan toe dan bij de netten en rondes die we hier hebben.

Hier te beluisteren:

http://shorties.be/podcast/140526international_d-star-net_with_connie_kb0zsg.mp3

Foto-actie

De foto-actie staat al een paar maanden stil. D.w.z. het publiceren ervan. Er blijven wel nog steeds foto’s binnenkomen en die zijn ook uiterst welkom. De belangrijkste reden dat het project in de pauzetoets staat is simpel tijdgebrek. Ik heb het de laatste maanden ongewoon druk gekregen.

Om de zaak wat te vergemakkelijken ben ik van plan de foto-actie-site te combineren met deze PA00NEWS-website. Ik moet nog kijken hoe praktisch dat is. De foto’s komen dan tussen de rest van de posts op deze site te staan, maar de beide categorieën (PA00NEWS-gerelateerde posts en antenne-foto’s) zijn ook afzonderlijk op te vragen.

URL voor de foto-actie

URL voor de PA00NEWS-onderwerpen zonder de antenne-foto’s

KLIK HIER VOOR HET VERVOLG, (URL van de oorspronkelijke foto-actie) (deze eerdere inzendingen zijn ook erg de moeite waard!)

De URL van de foto-actie blijft ‘vragenrubriek.nl’. Je komt dan echter binnenkort via die weg op een gedeelte van deze website terecht.

Wubbo Ockels overleden

Vanochtend overleed oud-astronaut, milieu-activist en hoogleraar Wubbo Ockels.

Ik heb hem in april 2004, samen met mijn collega Jorrit van Broekhoven bij het blad Satellite geïnterviewd, in zijn werkkamer in de TU Delft.

Ik herplaats hier als een eerbetoon aan deze bijzondere en sympathieke man met zijn hart op de goede plek dat interview van tien jaar geleden.

“Optimisme is een verantwoordelijkheid!”

Wubbo Ockels’ visie op de toekomst

 Introductie
Dit is het eerste voor Satellite geschreven artikel dat ik op deze site gebruik. Het was ook het eerste duo-interview dat ik deed. Samen met Veronica-collega Jorrit van Broekhoven ging ik in april 2004 naar de werkkamer van Wubbo in de Technische Universiteit Delft. Het was een week voor de lancering van André Kuipers, die ik in diezelfde week ook nog kort via e-mail geïnterviewd heb.

Wubbo is ook in het echt een gedreven prater, een man met een missie bijna. Bezorgd als hij in de ruimte is geworden over dat dunne gaslaagje op onze planeet dat wij atmosfeer noemen, en die zo onmisbaar is voor alle leven op aarde. Het was een dermate boeiend gesprek dat ik de foto’s moest maken in de drie minuten extra die ik van hem kreeg toen zijn studenten al voor zijn kamerdeur stonden te wachten.

Dit artikel is geschreven in april 2004

“Optimisme is een verantwoordelijkheid!”

Wubbo Ockels’ visie op de toekomst

Wubbo Ockels werd bekend door zijn ruimtevlucht met de Space Shuttle Challenger in 1985. Dezelfde Challenger, die slechts drie maanden later bij de start verongelukte. Ockels kreeg ook bekendheid door de zonne-energieauto Nuna, die hij als deeltijdprofessor samen met studenten van de TU Delft ontwikkelde en waarmee tweemaal de World Solar Challenge gewonnen werd. Zoals bij veel astronauten is zijn liefde voor de aarde na terugkomst alleen maar veel groter geworden, en die liefde komt tegenwoordig tot uiting in zijn inzet voor het duurzaam gebruik van de aardse hulpbronnen. Hij heeft hiervoor een hoopvolle filosofie ontwikkeld, die hij via zijn eigen leerstoel in Delft aan jonge wetenschappers, en aan de rest van de wereld wil overbrengen.

©2004, 2006, op tekst en beeldmateriaal John Piek

Wubbo Ockels is naar eigen zeggen geen satelliettelevisiekijker. Hij kijkt net als André Kuipers helemaal niet veel televisie. Daar waren we dus gauw over uitgepraat. Gelukkig heeft hij wel veel te vertellen. Wubbo cirkelde in oktober en november van 1985 ruim zeven maal vierentwintig uur als astronaut met Space Shuttle Challenger rond de aarde. Ockels ging naar de ruimte als payload specialist om experimenten te doen in Spacelab D-1, dat bij deze shuttlevlucht in de laadruimte was geplaatst. André Kuipers spreekt hij regelmatig, en hij heeft hem ook een paar adviezen gegeven, met name over het medisch onderzoek naar hoe mensen weten wat boven en onder is. Of hij het zelf jammer vindt dat hij geen tweede vlucht gemaakt heeft: “Ik wilde destijds wel voor een tweede vlucht in aanmerking komen, maar daar kwam toen het ongeluk van januari 1986 tussen. Vervolgens ben ik ander werk gaan doen. Ik heb wel astronauten gezien die de hele rest van hun carrière bezig zijn geweest om een tweede vlucht te kunnen maken, maar dat was niets voor mij geweest. Het is jammer dat de bemande ruimtevaart altijd subkritisch wordt bedreven onder zijn niveau. Mijn Duitse collega Ulf Merbold zei wel eens: ‘Ruimtevaart is alsof je een Cadillac bouwt, maar je hebt geen geld meer om er benzine in te stoppen.’ De grote politieke stunt is om grootse dingen te bouwen. Als ze gebouwd zijn moet je ze echter ook nog gebruiken.” Continue reading