Allmode SDR-ontvangst tussen ongv. 65 en 1700 MHz voor een prikje

Het is momenteel haast een rage, zeker nadat er een artikel over in Electron heeft gestaan. Na de USRP en de Funcubedongle is ontvangst met all-modes over een groot frequentiebereik met voor het grootste deel alleen software ook mogelijk met een goedkope DVB-T-stick van slechts 2 tientjes.

Er zijn diverse software-oplossingen voor, de bekendste is misschien GNU Radio. Het is haast onvoorstelbaar wat je er allemaal mee kan. De stickjes werken in elk geval tussen 65 en 1700 MHz, maar er zijn er die bij 60 MHz beginnen en doorlopen boven 2 GHz. Er zijn mensen die ze gebruiken om naar SSB-signalen op 70 MHz te luisteren, maar ook de ontvangst van Meteosat wordt al genoemd. Er zijn verder ontwerpen van eenvoudige up-converters in omloop, waarmee je het spectrum van 0 – 30 MHz naar boven de 60 MHz kunt verplaatsen om zo met SDR ook de kortegolf te kunnen beluisteren. Klein nadeel is dat een voorversterker en een preselector voor de band waarin je geïnteresseerd bent bij deze toepassing geen overbodige luxe zijn. Die preselector geldt overigens ook voor de Funcubedongle, ook die hanteert sterke signalen niet bijzonder goed.

Neemt niet weg dat het een uitermate bruikbare en veelzijdige oplossing is, en met alle extra’s (o.a. watervalscherm waarmee je een flink stuk van het spectrum om je ontvangsfrequentie heen kunt bekijken) voor dat weinige geld heel veel mogelijkheden voor ontvangst en voor ‘het experiment’ biedt. Het gebruik van SDR-technieken zal in de nabije toekomst dominant worden over de traditionele analoge techniek, dus je kunt er maar beter nu alvast mee beginnen.

Er is redelijk wat software voor beschikbaar (zelfs voor ongecodeerde Tetra TMO), maar als je zelf geen crack bent op softwaregebied dan is het raadzaam om iemand te raadplegen die het e.e.a. al aan het draaien heeft. Dat spaart geweldig veel tijd. Uiteraard kun je later alsnog aan het experimenteren slaan, maar dat gaat in de meeste gevallen wel het best vanuit een werkende configuratie. 🙂  In de meeste verenigingsafdelingen zijn momenteel wel mensen te vinden die hier al mee bezig zijn, en anders kun je op een site als zendamateur.com of elders op internet ongetwijfeld goed advies krijgen. De meeste toepassingen hiervoor draaien overigens onder Linux, maar het is zeker mogelijk om hier ook onder Windows, met name Windows 7 mee te experimenteren.

De benodigde USB-sticks zijn op veel plaatsen voor tussen ongeveer 20 en 35 euro te koop. Je moet daarbij wel opletten dat er de juiste chipset in zit (dezelfde als in de Funcubedongle). Als je zeker wilt gaan kun je ze ook voor 20 euro bestellen bij Van Dijken Elektronica (www.vandijkenelektronica.nl). Die biedt voor dat bedrag geschikte USB-sticks aan met gegarandeerd de juiste chipset.

This entry was posted in 'Het experiment'. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Both comments and trackbacks are currently closed.