Amateursatelliet gaat morsesporen schrijven met licht langs de nachtelijke hemel

Foto: Amsat-UK

De binnenkort door Japanse studenten in een baan om de aarde gebrachte CubeSat FITSAT-1 zal worden voorzien van een optisch communicatieexperiment dat tot doel heeft met lichtsporen morsecode te schrijven over de nachtelijke hemel door middel van hoge intensiteit LED’s. Het experiment wordt op 21 juli gelanceerd met bestemming het ISS, vanwaar het in een baan om de aarde gebracht zal worden in september.

Deze innovatieve satelliet is zal daarnaast o.a. met 115,2 kbps digitale gegevens in de 5,8 GHz-amateurband gaan uitzenden met behulp van een zender die 4 watt zendvermogen kan leveren.

FITSAT-1 (oftewel NIWAKA) is een 1U CubeSat (10 * 10 * 10cm) ontwikkeld door studenten van de Fukuoka Institute of Technology (FIT).

Bron: Amsat UK


©2012, John Piek (QRM! Magazine) – Medegebruik (in ongewijzigde vorm) van dit artikel is toegestaan mits als bronvermelding een link naar www.QRM-magazine.nl geplaatst wordt.

This entry was posted in Satellieten. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Both comments and trackbacks are currently closed.