Cursus D-STAR

Het initiatief is ook op andere sites al aan de orde gekomen, hij is voor D-STAR-gebruikers toch zeer aanbevelenswaardig om eens te bekijken: de cursus D-STAR van John Davis, WB4QDX die diep ingaat op het gebruik van D-STAR-apparatuur. Zeker de beginners op D-STAR-gebied zullen er veel nieuws horen.

De D-STAR-rage is nog zeker niet voorbij, ook niet met de komst van andere digitale modulatiesoorten. SSB betekende immers ook niet het einde van FM. De komst van niet eerder door amateurs gebruikte digitale voice-systemen als Tetra en DMR betekent dat er meer mogelijkheden zijn voor amateurs om met digitale spraak via de amateurband te experimenteren. Het experiment is zoals dat heet een belangrijke doelstelling van de amateurdienst.

Zowel voor amateursysteem D-STAR als bij de voor profesionals ontworpen systemen geldt dat ze zowel voor- als nadelen hebben. De professionele varianten zijn gewoonlijk vanuit een totaal andere filosofie ontworpen dan voor amateurgebruik handig is. Met name DMR en Tetra bevatten veel aspecten die je bijvoorbeeld bij GSM ook ziet. Het lijkt daarom, hoe mooi en welkom de recent bijgekomen systemen ook zijn, dat het de voor amateurs ontworpen systemen zijn die in een amateuromgeving toch ook het meest praktisch functioneren. Om die reden zullen we ook op D-STAR-gebied in de komende jaren ongetwijfeld nog de nodige nieuwe ontwikkelingen zien plaatsvinden.

Deel 1

[blip.tv http://blip.tv/play/AYL4t3gC?p=1 width=”480″ height=”300″]

Deel 2

[blip.tv http://blip.tv/play/AYL4uhgC?p=1 width=”480″ height=”300″]

Deel 3

[blip.tv http://blip.tv/play/AYL4vQ4C?p=1 width=”480″ height=”300″]

This entry was posted in Digital Voice. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Both comments and trackbacks are currently closed.