Nieuwe verwarring rond de FT-1D

De DARC meldt op haar website een aantal nieuwe zaken, aangetroffen op de HAM RADIO in Friedrichshafen. We hebben hier in een ander artikel al aandacht aan besteed. Meest opmerkelijk is echter het bericht over de nieuwe FT-1D van Yaesu. Deze zou volgens het bericht nu weer volledig compatibel zijn met het systeem dat de Amerikaanse hulpverleningsdiensten gebruiken Apco P25.

Volgens onze informatie is dat toch echt niet het geval. Reden van de verwarring en ook van de gebrekkige info hiervan kan liggen in gevoeligheden die er tussen de merken soms liggen wat dit betreft. Toen Yaesu de FT-1D voor het eerst introduceerde, nu een jaar geleden op de Tokyo Ham Fair leek het inderdaad meest waarschijnlijk om een P25-apparaat te gaan. Yaesu was toen via het moederbedrijf nog onderdeel van telecom-concern Motorola.

Moederbedrijf van Yaesu, Vertex maakte zich op 1 januari echter weer los van Motorola, en dat was het moment waarop ook bekendgemaakt werd dat het om een apparaat zou gaan dat in de eerste variant met FDMA zou werken, dus zonder tijdslots. Later zou dan ook een variant van de norm geïntroduceerd worden die met wel TDMA werkt, dus met twee of meer slots.

Speculatie was vervolgens steeds dat het hier om DMR zou gaan, het systeem dat als belangrijkste leverancier door Motorola gebracht wordt. Veel mensen associëren zowel DMR als Apco P25 met Motorola. In werkelijkheid gaat het hierbij om open systemen die in het geval van DMR onder de Europese ETSI-vlag genormeerd is, en in het geval van Apco P25 onder auspiciën van de Amerikaanse overheidsorganisatie APCO tot stand is gekomen. In de eerste jaren was Motorola de enige die P25 bracht, zodat iedereen dacht dat het een Motorola-systeem was. Voor DMR is de situatie enigszins vergelijkbaar.

De TDMA-variant van DMR, die dus met tijdslots, is inderdaad een veelvuldig aan Motorola gehangen systeem, dat echter ook door diverse andere merken, waaronder Hytera op de markt wordt gebracht.

De tijdslotloze variant echter, is met name een door ICOM ondersteund systeem. Dit systeem wordt meestal met dPMR aangeduid, hoewel ETSI het normeert als “DMR Tier I”. dPMR wordt gebruikt voor de digitale dMR446-portofoons, onder de naam dPMR446, maar het is ook te koop met veel ruimere specificaties in een reguliere mobilofoon-variant. Met name voor de VS-markt is er verder ook NXDN, dat door Kenwood als Nexedge wordt geleverd en door Icom als IDAS. Deze norm lijkt sterk op de ETSI-variant, maar is niet geheel compatible. Wel maakt ICOM enkele apparaten die zowel voor IDAS als voor (Europese) ETSI-compatible dPMR geleverd kunnen worden.

Zowel dPMR als Apco P25 werken net als deze eerste generatie “FT-1D-familie” volgens FDMA. Hoewel het er alle schijn van heeft dat de FT-1D niet volgens Apco P25 werkt, zou je je kunnen afvragen of het dan wel dPMR is. Yaesu heeft immers juist bij de introductie van dit systeem bijzonder hard tegen de ICOM/D-STAR-schenen getrapt…

©2012, John Piek (QRM! Magazine) – Medegebruik (in ongewijzigde vorm) van dit artikel is toegestaan mits als bronvermelding een link naar www.QRM-magazine.nl geplaatst wordt.

This entry was posted in Digital Voice. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Both comments and trackbacks are currently closed.