AT intensiveert de aanpak van piraten tijdens de zomerperiode

Agentschap Telecom constateert dat er gedurende de zomervakantie gewoonlijk een toename is van de activiteit van etherpiraten in de FM-band. Dit leidt dan tot de nodige storingen. Om die reden verscherpt Agentschap tijdens die periode de controles op dit soort wetsovertredingen. Ook is aan gemeentes, politieregio’s en omroepen gevraagd extra te letten op dit soort overtredingen bijvoorbeeld in de vorm van illegale uitzendingen of hoge antenne-installaties.

Sinds december 2011 is er een nieuw beleid met betrekking tot de omroeppiraten. Niet meer alleen de piraten zelf worden aangepakt, maar met name ook de eigenaren van onroerend goed die de uitzendingen door hun faciliteiten mogelijk maken. Vaak worden daarbij tamelijk astronomische boetes uitgedeeld. Het optreden heeft bovendien een meer lik-op-stuk-karakter.

Sinds december zijn door AT 492 waarschuwingsbrieven uitgedeeld. Een dergelijke brief wordt uitgereikt wanneer de uitzendingen een grootschalig karakter hebben (sommige piraten hebben tegenwoordig zendvermogens die een stuk boven de 10 kW uitgaan). Gewoonlijk leidt zo’n waarschuwing tot het binnen één uur stopzetten van de uitzending. In slechts één van de 492 gevallen werden de uitzendingen niet gestaakt. De boete in dat geval was 45.000 euro.

AT ziet verder een toename van de zenders die net over de Duitse grens gaan uitzenden. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met de Duitse zusterorganisatie de Bundesnetzagentur.

Het is door deze aanpak volgens AT daadwerkelijk flink rustiger in de ether. Een aantal piraten zijn daarbij uitgeweken naar internet. Volgens Agentschap een goed alternatief omdat het legaal is. Voor de uitzendende partij is het bovendien technisch veel eenvoudiger en is het bereik groter. Uiteraard is men via internet wel gemakkelijker te vinden voor de auteursrechtenorganisaties, zodat zonder afdragen muziek draaien uit het gewenste genre wel een stuk moeilijker is.

De bekende website Etherpiraten.com had onlangs een vraaggesprek met Agentschap Telecom over het nieuwe beleid. AT verwijst op haar website door naar het betreffende artikel, waarvoor je om het te lezen je je eerst als lid van Etherpiraten.com moet aanmelden. Dat Agentschap naar deze site doorverwijst is op zijn minst opmerkelijk te noemen: Etherpiraten.com had in het verleden de gewoonte om geregeld bij opgerolde piraten zonder veel terughoudendheid de echte namen van de inspecteurs van AT en van de bij de actie betrokken politiemensen te publiceren.

In het betreffende vraaggesprek op Eterpiraten.com gaat AT in op de hoogte van de boetes, die bij een uitzendbereik ter grootte van een lokale omroep 2500 euro bedraagt, maar bij een groter bereik maximaal 45000 euro kan bedragen. Bij de boetes gelden een aantal zoals dat heet strafmaatverzwarende omstandigheden. Wanneer er veiligheidsbelangen worden geschaad (bijv. C2000 of het luchtvaartverkeer worden gestoord) dan wordt altijd de hoogste boete opgelegd. Wat verder als strafverzwarend wordt aangemerkt is als studio en antenne/zenders zich op verschillende locaties of in verschillende panden bevinden. Ook een aggregaat in een ander pand als de zender geldt als zo’n gescheiden opstelling.

Ook bij mobiele installaties (de zender staat dan telkens op een andere opstelplek) of bij bijvoorbeeld wegbokkades of bij geweld of andere vormen van agressie wordt altijd 45.000 euro boete opgelegd, omdat men hiermee de opsporing bemoeilijkt en omdat dit ook voor extra kosten bij die opsporing zorgt.

Er is verder sprake van en zogenaamde spijtoptantenregeling: wanneer bij een vaste antenne-opstelling binnen tien dagen deze vaste zend antennes uit de mast worden verwijderd, dan kan de boete worden gehalveerd.

Volgens de tekst op Etherpiraten.com wordt behalve de bovengenoemde boete ook altijd een zogenaamde last onder dwangsom opgelegd. Dit is een soort voorwaardelijke boete die bedoeld is om herhaling van hetzelfde feit te voorkomen. Het gaat hierbij vaak om de eigenaar van het uitzendpand. De last onder dwangsom wordt opgelegd aan de eigenaar, zodat wanneer die persoon over meerdere panden beschikt de voorwaardelijke boete betaald moet worden als uit één van de panden van die eigenaar opnieuw zou worden uitgezonden. Zo’n last onder dwangsom loopt gewoonlijk vijf jaar, en vindt binnen die tijd opnieuw een overtreding plaats dan kan een taakstraf volgen, inclusief inbeslagname van alles wat bij de illegale uitzending is gebruikt. Per overtreding gaat het hierbij om bedragen van 4500 euro per overtreding tot aan een maximum van 67.500 euro bij meerdere overtredingen.

Opmerkelijke details uit het vraaggesprek zijn verder:

  • dat AT bijvoorbeeld tegenwoordig niet meer ‘binnentreedt’ voor een controle, tenzij er heel ernstige zaken aan de hand zijn. Het voorhanden hebben van op zich illegale zendapparatuur zal gewoonlijk dus geen straf opleveren als dit tenminste niet aan de buitenkant van een pand te zien is.
  • toezichthouders van AT mogen op het erf van een pand komen waar wordt uitgezonden en mag daar eventueel ook apparatuur meenemen, ook zonder dat de politie erbij betrokken is. Voor binnentreden van een woning is zonder toestemming niet toegestaan, daarvoor moet door het Openbaar Ministerie een machtiging tot binnentreden zijn afgegeven.

Het is overigens de moeite waard om je op de site aan te melden om aldaar het interview in zijn geheel te lezen. Bijvoorbeeld over mogelijk op het forum van Etherpiraten.com actief zijnde AT-medewerkers en over indianenverhalen en veel misverstanden rond beleid en wetgeving. De vraagstelling is soms geheel in de stijl van de website. Bijvoorbeeld in een vraag over de bandbreedte van legale omroepzenders die nogal eens ‘breed aan de band’ zouden zitten. AT beantwoord de vraag vervolgens met de term frequentiezwaai.

Bronvermelding: agentschaptelecom.nl, Etherpiraten.com

Helaas is overname van dit artikel niet toegestaan.

Posted in Handhaving, Omroep-piraten | Reacties uitgeschakeld voor AT intensiveert de aanpak van piraten tijdens de zomerperiode

Een nieuwe landelijke D-STAR-ronde!

Goed nieuws voor D-STAR-liefhebbers: er is weer een D-STAR-ronde! Deze nieuwe ronde is voortgekomen uit een groepje mensen dat elkaar dagelijks in FM spreekt op de Amersfoortse 2m-repeater PI3AMF. Dit hechte groepje bestaat al een aantal jaren, ze zien elkaar vaak op radiobeurzen en als je goed zoekt is er zelfs een ‘smoelenboek’ op internet te vinden van het gezelschap.

De twee belangrijkste mensen achter de nieuwe ronde zijn Evert PE1DON en Bert PE1KZU. De laatste van de twee reed jarenlang dagelijks heen en weer vanuit Overijssel naar zijn werk op Schiphol. Bert: “Nu ik door een bedrijfsovername vanuit huis werk mis ik die gezelligheid en saamhorigheid. Omdat een paar van de “dagelijkse contacten” ook beschikken over D-STAR heb ik enige tijd geleden aan Evert en Frans (PE0F) voorgesteld om een avondspits rondje op D-STAR te houden. Zij waren daar onmiddellijk enthousiast over.”

Het concept van de ronde gaat op dezelfde ongedwongen manier als bij de gesprekken op PI3AMF, er is bijvoorbeeld geen rondeleider en er is ook geen inmeldronde. PE1KZU: “Wie mee wil doen meldt zich in. Iedereen houdt zelf in de gaten wie er meedoet en aan wie de microfoon doorgegeven moet worden. Nieuwe inmelders worden in de cirkel van deelnemers “tussengevoegd” waarna de rondevolgorde (weer) aangepast wordt. Elke inmelder mag inhaken op een onderwerp, of er zelf eentje aandragen.”

Onderwerpen in de ronde hoeven niet per se over D-STAR te gaan. D-STAR is uitsluitend gekozen vanwege het bereik van de gesprekken, dat in elk geval landelijk is en in principe wereldwijd.

Of men het op termijn redt zonder rondeleider wordt misschien nog spannend. De eerdere D-STAR-ronde kende op de pieken van zijn succes een enkele keer zelfs meer dan 70 deelnemers terwijl getallen boven de 50 destijds geen uitzondering waren. Omdat het bij D-STAR absoluut noodzakelijk is om tussen de doorgangen voldoende ruimte voor inmelders te laten komt het belang van iemand die in de gaten houdt of die ruimte er is veel eerder dan bij analoge modulatiesoorten in beeld. Die lange wachttijd komt niet voort uit vertraging van D-STAR zelf, maar vanwege de tijd die het duurt om alle op het netwerk aangesloten repeaters te laten afvallen. Wanneer je eerder zendt ben je helemaal niet, of niet op alle repeaters hoorbaar en kan het zelfs voorkomen dat twee tegelijk zendende stations elk tegelijkertijd op een deel van de repeaters hoorbaar is.

De behoefte aan een dergelijke ronde is in elk geval groot. Auteur van dit artikel was anderhalf jaar lang rondeleider van de voorganger van deze ronde en bij hem kwamen sinds het stopzetten van de eerdere ronde in januari van dit jaar nog geregeld vragen binnen uit zowel Nederland als Vlaanderen of hij bekend was met een eventueel nieuw initiatief. Wel: dat is er nu!

De ronde vindt net als de eerdere D-STAR-ronde plaats op dinsdagavond. Voorlopig is dat op de tegenwoordig meest gebruikte reflector DCS007B, men denkt na over het eventueel gebruik van een andere reflectormodule in een later stadium. De ronde start om 20.30 uur.


©2012, John Piek (QRM! Magazine) – Medegebruik (in ongewijzigde vorm) van dit artikel is toegestaan mits als bronvermelding een link naar www.QRM-magazine.nl geplaatst wordt.

Posted in Digital Voice | Reacties uitgeschakeld voor Een nieuwe landelijke D-STAR-ronde!