D-STAR met je ‘oude’ analoge set, het kan!

Door PA3ANG

Ja hij is er!

Met ‘zelfbouw’ en je ‘oude’ analoge set qrv met D-STAR.

Na veelvuldig op lezingen te hebben voorgesteld dat de ultime oplossing voor de zelfbouw van D-STAR apparatuur afhankelijk is van een klein AMBE bordje, een printplaat waarmee de DV codec (codering / decodering) kan worden uitgevoerd, is deze sinds eind juni verkrijgbaar. (shop.dvrptr.de)

Op de PCB vindt je de AMBE chip. Beetje in en ouput logica en klaar is kees. Nou niet helemaal. De PCB wordt op de DVRPTR kaart gestoken en wordt ook vanuit deze met een micro-pocessor voorziene kaart bestuurd. Voor meer info over de DVRPTR zie mijn eerdere post op pa3ang.nl. De kaart vormt dan één geheel met de DVRPTR kaart en past ook nog eens in de behuizing.

De software is uitgebreid met de AMBE voice functies voor het gebruiken van een 9K6 FM-TRX of het gebruik van de kaart om een blauwe dongle te simuleren. Dus rechtstreeks op internet zonder Zend/Ontvanger gebruik. De kosten zijn zeer acceptabel. De DVRPTR kaart kost (tegenwoordig) €75 (beetje duurder dan in mijn vorige blag) en de AMBE kaart €79. Bij een combinatiepakket krijg je korting!. Zie voor de aanschaf de dvrptr winkel via de bovengenoemde link.

En werkt het?

Nou je moet wel even stoeien met de instellingen en parameters. Vervolgens loop je tegen de kwaliteit van met name de microfoon aan. In mijn geval had ik een goedkope Taiwan replica van een Kenwood type Speaker/Mike via Ebay gekocht. De rapporten waren teleurstellend, maar na het openboren van de behuizing ter hoogte van het electret element werd het in elk geval verstaanbaar. Ik moet nog op zoek naar een betere mikrofoon. De Team JD-3602 schijnt een goede te zijn! Via de Echo NL op DCS007 Z kun je trouwens de modulatie testen.

Zowel de ‘Blauwe Dongle’ mode als het gebruiken van de AMBE kaart samen met een FM Transceiver gaan prima. Je kunt voor het gebruik via de ether zelfs de instellingen zoals URCALL, RPT1, RPT2 en MYCALL opslaan in de DVRPTR EEPROM. en daarna kun je de DVRPTR+AMBE in combinatie met een analoge FM set (met 9K6 aansluiting) gebruiken zonder PC. Weliswaar heb je geen display, dus je maakt ‘blind’ de verbindingen, maar het werkt prima.

Wel kreeg ik de melding dat de modulatie soms of altijd ‘bezopen’ klonk (dus echt alsof ik dronken was).  Niet alle stations hadden er last van, maar nadat ik bij toeval (of slim nadenken? hik) de USB verbinding met de PC verbrak en dus ‘stand-alone’ werkte waren de ‘bezopen problemen’ voorbij. (Zal het melden op het forum)

De instellingen van de DVRPTR laten verder ook gewoon hotspot en/of repeater gebruik toe en je merkt dat de software hoe langer hoe rijker wordt. Eventuele problemen (zoals die bezopen modulatie) zullen dan ook wel snel worden opgelost.

Hier nog een beeld dat samen met de foto helemaal bovenaan de totale opstelling weergeeft, met op de B-band van de  TM-V71 de frequentie van D-STAR-repeater PI1UTR.

Kortom. Ik heb nu een klein kastje dat erg veel kan en voornamelijk zijn fuctionaliteit door software verkrijgt. Nu nog de iTRX kaart erbij en je hebt een node / repeater, DV dongle en DVAP ineen.


Medegebruik van dit artikel en/of foto’s is vanwege rechten van derden in dit geval NIET toegestaan.

Posted in Digital Voice | Reacties uitgeschakeld voor D-STAR met je ‘oude’ analoge set, het kan!

Storing…

Gisteravond is enige tijd de website onbereikbaar geweest. Het probleem zat bij de provider waar onze domeinnaam gehost wordt. De site was via de link bij WordPress wel bereikbaar.

Het was in eerste instantie bij ons niet duidelijk waar de problemen zaten, en twee voor gisteravond geplande artikelen zijn hierdoor even tot vandaag uitgesteld.

De storing die ergens gisteravond moet zijn ontstaan heeft tot diep in de nacht geduurd.

Posted in Diversen | Reacties uitgeschakeld voor Storing…