Uitzenden in hamDRM

(Uit de Daily Minutes van 29 januari)

Binnenkort hoop ik wat experimenten te doen met geluid van hamDRM, eerst via DMR.LI en daarna via de omroepzender bij Slow Scan Radio.  Het bleek nog niet eenvoudig om aan het programma hiervoor te komen. Ik heb dankzij SWL Ron die af en toe bijdragen levert op het chatkanaal van de Daily Minutes een versie van WinDRM. Daarmee kunnen we dus ook met smalband audio experimenteren in die modus.

Het blijkt dat Channel 292 geen uitzendingen in omroep-DRM aanbiedt. Ik zal dus terecht moeten in Moosbrunn, Sofia, Noratus Armenië of in Nauen bij Berlijn, als ik in dit deel van de wereld zo’n uitzending wil doen. Daar hangt wel een prijskaartje aan. Ik wil dat wel een of enkele keren doen, maar dan moeten er ook mensen zijn, inclusief mijzelf die het kunnen ontvangen.

Er zijn daarvoor overigens wel wat mogelijkheden, zoals de al eerder genoemde websdr-ontvagers waarmee it kan, en met baalde software dkun je ook je eigen ontvanger geschikt maken. Ik wil hier binnenkort wat uitgebreider op in gaan.

Nota bene: er is wel een verschil tussen hamDRM en DRM zoals dat door omroepzenders wordt gebruikt. hamDRM en vergelijkbare amateurvarianten kunnen met amateursoftware worden ontvangen. Zo goed als zeker geldt dat niet voor ‘omroep-DRM’, daar is andere software voor nodig of een DRM-ontvanger.