Zonder de taalfouten eruit te halen, is dit het script dat ik voor het satellietonderwerp gebruikt heb. Gewoonlijk script ik de uitzendingen nauwelijks. Bij de ‘specials’ doe ik dat af en toe.
Het eerste onderwerp wat ik qua satellieten wat wil uitdiepen is een van de FM-satellieten. Ik stipte hem vorige week al even aan, de Saudi-Oscar 50, afgekort SO-50, oftewel Saudisat 1C.
Deze satelliet die gelanceerd is op 20 deccember 2002 is gemaakt door Saoedi-Arabië speciaal voor amateurgebruik, na twee eerdere satellieten SO-41 en SO-42 die beide op 26 september 2000 gelanceerd werden.
Satellieten dus die er al een poosje zijn. De twee eerdere zijn niet of nog nauwelijks operationeel, SO-50 doet het na 12 jaar dus nog prima.
SO-50 is dus een van die satellieten die met een niet zo grote arrow-antenne of een andere antenne in combinatie met bijvoorbeeld een bamiporto of vergelijkbaar prima kan worden gewerkt.
SO-50 werd in december 2002 gelanceerd vanaf het Baikoenoer Cosmodrome met een gemodificeerde SS-18-raket (de SS-18 is eigenlijk een intercontinentale militaire raket). De raket bracht op dat moment 16 minuten na de lancering 6 satellieten in de ruimte, alle op een 650 km hoge omloopbaan.
De SO-50 draait bij die lage baan rondjes om de aarde van 97 minuten. Dat wil niet zeggen dat hij iedere 97 minuten hier over komt vliegen, omdat zo’n baan iedere keer een stukje verschuift komt hij overal op aarde wel een keer langs, maar is dat daardoor op een willekeurige plek zoals hier veel minder vaak dan eenmaal per 97 minuten. Als de satelliet overkomt dan is hij maximaal 14 minuten lang te werken.
Zoals gezegd het is best belangrijk om de satelliet zo kort mogelijk te gebruiken. Dit mede vanwege de korte tijd dat hij maar hoorbaar is. En bij een lineaire transponder zoals bij andere satellieten kunnen meerdere mensen tegelijk de repeater gebruiken. Bij een satelliet als deze in FM, is er maar één frequentie beschikbaar uiteraard.
S0-50 is dus in feite gewoon een beetje een hoog geplaatste FM-repeater. Daarbij is het een crossbandrepeater. De uitgang (bij satellieten zeg je dan downlink) zit op 436,800 MHz, de ingang (dat heet dan dus uplink) is 145,850.
Op pa00news.shorties.nl is trouwens ook een linkje te vinden van het programma Orbitron. Daarmee kan worden berekend wanneer het vanaf een bepaalde plek op aarde mogelijk is om een satelliet te werken.
Tot slot nog enkele opnamen van de satelliet van enkele jaren geleden. In het laatste stukje is vooral te horen hoe het dus niet moet 🙂