“Maatregeelen” door de eeuwen heen
Als je erover nadenkt, dan zijn dingen als de coronamaatregelen niet iets nieuws.
Als je kijkt naar HIV, dan heeft een condoomgebruik bij mensen met wisselende contacten die epidemie redelijk beteugeld. Sindsdien zijn er goede behandelwijzen, waardoor niet meer de meeste mensen die niettemin HIV krijgen overlijden, maar ze in veruit de meeste gevallen een normaal leven kunnen leiden. Alleen bij mensen bij wie het laat ontdekt wordt, of die al een complex gezondheidsbeeld hebben is het nog een ernstig probleem.
Niet veel mensen denken er nog over na, en toch zijn er een behoorlijk aantal mensen, met name in een bepaalde fase van hun leven die met deze maatregel (condoomgebruik of geen seksueel contact) ook nu nog rekening mee houden.
Er zijn als je wat verder nadenkt ook maatregelen die inmiddels zo in onze levenswijze zijn ingebed dat we ze niet meer als “maatregelen” (tegen besmettelijke ziekten) beschouwen, maar die dat wel degelijk zijn.
Regelmatig onder de douche of in bad is er zo eentje. Maar ook handen wassen, wat de meeste mensen ook vóór COVID al veelvuldig deden. Ook dat zijn maatregelen die ooit zijn ingevoerd om de verspreiding van besmettelijke ziekten (zoals in eerste instantie cholera, tbc en polio) tegen te gaan.
En wat te denken van de ingrijpende bouwmaatregelen die nog veel eerder zijn ingevoerd. In de middeleeuwen deden veel Amersfoorters een luikje open aan de grachtzijde van hun huis, staken daar het ongewassen reet door naar buiten en werd zo alles in de gracht gedumpt, vaak met tegelijkertijd nog een kippenbout of iets anders eetbaars in de handen. Het hebben van een toilet, en WC-papier, en regelmatig een verschoning aantrekken zijn niet anders dan de anderhalve meter ook maatregelen tegen infectueuze ziekten.