Gevolgen van de government shutdown in de VS

(Uit de Daily Minutes van 24 januari 2019)

De website ARRL.org meldt dat de zogenaamde shutdown bij de Amerikaanse overheid die momenteel al 33 dagen duurt ervoor heeft gezorgd dat er een enorme stapel aan aanvragen voor amateurcalls van onder andere geslaagden ligt te wachten.

De shutdown heeft er niet alleen voor gezorgd dat mensen die net geslaagd zijn moeten wachten, net als in de UK moeten amateurs in de VS er zelf aan denken om hun vergunning te verlengen, en door de shutdown zijn er inmiddels ook een aanzienlijk aantal amateurs van wie de vergunning inmiddels verlopen is, en door de shutdown niet verlengd.

Deze amateurs kunnen echter wel digitaal een verlenging aanvragen, en zij mogen blijven werken als ze zo’n aanvraag hebben gedaan. Als de shutdown echter lang duurt, dan kan daar een einde aan komen, deze zogenaamde gratieperiode heeft een maximale limiet van 2 jaar werken met een aangevraagde verlenging, en FCC heeft aangegeven dat deze periode van twee jaar niet automatisch zal worden verlengd. Het is niet duidelijk of deze op dat moment niet legale stations wel meetellen voor bijvoorbeeld certificaten.

Voor wie het niet gevolgd heeft: waar draait het allemaal om?

Sinds een tijdje wordt het huis van afgevaardigden in de VS niet meer gedomineerd door de partij van de huidige zittende president. De meerderheid in dit huis weigert nu de door de president voorgestelde begroting goed te keuren, vanwege één belangrijk punt van een aantal miljarden dollars in omvang. Beide zijden, de president en het huis weigeren een strobreed toe te geven.

Het gevolg is dat een aantal niet-essentiële overheidsorganisaties niet meer werkt. In de praktijk betekent dit dat het kantoor, waaronder een groot deel van wat de FCC doet valt, gesloten is. Het personeel zit thuis, en ontvangt over de niet gewerkte dagen ook geen salaris. De gevolgen voor die mensen zijn natuurlijk nog veel groter dan voor de gedupeerde amateurs.

Het is absoluut onzeker hoe lang deze situatie kan blijven duren. Beide partijen hebben de hakken tot nu toe stevig in het zand staan.