DIgital Radio Mondiale (DRM) deel 1

(Uit de Daily Minutes van 18 januari 2019)

DRM is digital radio mondiale. Het is van oorsprong een digitale manier om op banden uit te zenden waar traditioneel met AM wordt uitgezonden in een 9 of een 10 kHz raster.

Een van de belangrijkste doelen van DRM is om een beter geluid te creëren met minder storing, en eventueel in stereo. De norm kan in hoge mate worden getweakt voor de propagatie-omstandigheden en voor bijvoorbeeld het uitzenden van meerdere programma’s, en er is van de norm door amateurs ook een amateurvariant gemaakt, geschikt voor kleinere bandbreedtes bijvoorbeeld in een SSB-kanaal. Je kunt er daarnaast ook afbeeldingen en andere documenten mee uitzenden, zoals we ook al geregeld in deze uitzending hebben gedaan.

[In de uitzending zijn er hier een paar voorbeelden te horen van DRM-uitzendingen]

Verrassend genoeg gaat het bij al deze fragmenten om bitsnelheden van 8 kbps en 12 kbps. Ter indicatie het geluid van D-STAR en DMR heeft een bitsnelheid van 9,6 kbps, daar dus tussenin. Je kunt als je de voorbeelden hoort stellen dat DRM een veel betere geluidskwaliteit blijkt te hebben dan onze digitale amateurmode’s.

DRM werkt dus meestal in geluidskanalen van 9 of 10 kHz bandbreedte, er zijn over de wereld verschillende rasters in gebruik op de middengolf. De kortegolf is meestal 10 kHz. DRM kan ook in een 20 kHz-kanaal werken.

Gebrek aan adoptatie

DRM werd lange tijd als mislukt beschouwd. Nog steeds speelt het in ons deel van de wereld een rol in de marge. Er is zo goed als geen apparatuur meer voor te krijgen, maar het is nog wel mogelijk om op verschillende zenderlocaties ermee uit te zenden, en er is goede software voor ontvangst, bijvoorbeeld voor de bekende SDR-ontvangst met een DVB-T-stick.

In landen als India en nog enkele andere regio’s is DRM aan een opmars begonnen.

Daarnaast is er nog een nieuwe ontwikkeling. Was DRM ooit uitsluitend bedoeld voor frequenties onder 30 MHz, sinds 2009 is er ook een variant die DRM+ heet, die voor de FM band is bedoeld, met een bandbreedte van 100 kHz.

In een aantal van de komende uitzendingen ga ik in het vervolg van deze korte serie in op de techniek van DRM. Ik moet zeggen, hoe meer ik me erin verdiep, hoe leuker ik het blijk te vinden. En die geluidskwaliteit is voor de gebruikte bandbreedte echt extreem goed. Daarnaast is het ook voor het versturen van documenten een van de meest efficiënte manieren van uitzenden.