De nieuwste antenne van China is vijf keer zo groot als de stad New York

China heeft een reusachtige experimentele radioantenne gebouwd op een stuk grond van bijna vijf keer de grootte van de stad New York. Dit melden onderzoekers die betrokken zijn bij het project.

De bouw van het zogenaamde WEM-project (Wireless Electromagnetic Method) duurde 13 jaar. Onderzoekers meldden onlangs dat het nu ook zover was om extreem lage frequenties uit te zenden, ook bekend als ELF-golven. Deze golven zijn door het aan de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO) gelieerde internationale agentschap voor kankeronderzoek (International Agency for Research on Cancer) in verband gebracht met het eventueel veroorzaken van kanker. Deze mogelijke gevolgen zijn echter nooit bewezen.

Hoewel het project een civiele toepassing heeft – officieel zal het worden gebruikt voor detectie van aardbevingen en mineralen, en het deel uitmaakt van het elfde vijfjarenplan van China – zou het ook een cruciale rol kunnen spelen bij militaire communicatie.

Wetenschappers hebben gemeld dat de uitzendingen op dergelijke lage frequenties door een onderzeeër nog kunnen worden opgepikt die zich honderden meters onder de zeespiegel bevinden, waardoor het risico dat het voor zo’n vaartuig vormt om steeds voor de communicatie dicht bij de oppervlakte te moeten zijn een stuk kleiner wordt.

In 2010 communiceerde een Chinese nucleaire onderzeeër voor het eerst met succes vanuit zo’n diepte, waardoor China, het vierde land ter wereld is met een dergelijk onderzeeërcommunicatiesysteem. De twee andere landen die nu nog zo’n systeem hebben zijn Rusland en India. De VS ontmantelde in 2003 de locaties voor een eigen soortgelijk communicatienetwerk.

N.b.: dit onderwerp is losjes gebaseerd op een artikel op Southgatearc.org, dat als bron de South China Morning Post uit Hong Kong gebruikte.

Het verhaal in de Hong Kongse krant bevat een aantal aannamen die dicht tegen copiracy-theorie aan zitten. Omdat die onbewezen zijn wil ik ze niet gebruiken. Daarnaast bevat het artikel op southgatearc.org een aantal zaken die eerder opinie genoemd kunnen worden dan feitelijk nieuws, en de beide artikelen bevatten enkele feitelijke onjuistheden, met name rond het aantal landen dat deze technologie gebruikt of gebruikt heeft. Opinie heb ik weggelaten en de onjuistheden heb ik hier correct weergegeven.