Ballonvossenjacht 2014 – de 36e editie

De winnaars van 2013

De winnaars van 2013

Op zondag 14 september 2014 vindt de 36e editie van de landelijke Ballonvossenjacht plaats! Rond ca. 13.00 uur wordt de bekende sonde opgelaten op het terrein van het K.N.M.I. in de Bilt aan een stratosfeerballon die meestal een hoogte van 30+ kilometer bereikt. Zodra de ballon klapt komt de sonde aan parachutes naar beneden zodat de radiopeilers onder hoogspanning zullen proberen de sonde als eerste terug te vinden. Dat zijn de ingrediënten voor een immer superspannende wedstrijd!

De ballonvossenjacht gaat ieder jaar gepaard met verschillende multimediale activiteiten die ervoor zorgen dat zowel de actieve deelnemers (de jagers) alsook de passieve deelnemers (de volgers thuis) de ballonvossenjacht maximaal meekrijgen. Zo is het oplaten van de ballon altijd een spannend moment die live verslagen wordt via de relaisstations PI2NOS en PI3UTR. Daarnaast zijn ook dit jaar weer de beelden te zien van de ATV zender in de sonde maar ook die van het begeleidingscentrum en niet in de laatste plaats van de volg-equippe. Is de ballon geland, dan kan je via de live videostream de equippes zien binnenkomen en de prijsuitreiking ter plaatse live bekijken. (Lees verder met de onderstaande link.

Ook dit jaar wordt het hele evenement begeleid door een team vrijwilligers die via de twee genoemde relaisstations verbindingen maken. Naast de V- en UHF verbindingen is het ook mogelijk om op 40 meter contact te leggen met de organisatie. Vorig jaar leidde dit tot bijna 600 unieke registraties met de special-event callsign PI35BFH (35 jaar BalloonFoxHunt).

De prijsuitreiking

De prijsuitreiking

Meedoen met de ballonvossenjacht kan, zoals altijd, op veel verschillende manieren. In eerste instantie kan je natuurlijk meedoen met de peiljacht. Hiervoor zijn echt geen gecompliceerde doppler peilers of andere complexe constructies nodig; de beste resultaten worden vaak behaald met een doodgewone ‘peildoos’, een landkaart, goed peilen en een klein beetje geluk. Vanaf de zijlijn kan je ook deelnemen aan dit leuke evenement; via internet en de verschillende radiofrequenties kan je de jacht volgen en natuurlijk QSO maken met de organisatie. De ballonvossenjacht is er dus voor iedereen. Of je nu fanatiek radiopeiler bent, er een gezinsuitje van maakt of vanuit je luie stoel de reeks van activiteiten volgt en rapporteert…

Uitgebreide informatie over de ballonvossenjacht vindt je op www.ballonvossenjacht.nl. Daarnaast zijn de laatste nieuwtjes te vinden op onze facebook pagina en twitter.

Tot zondag, 14e september!

QSO's

QSO’s

Het volgen van de ballon

Het volgen van de ballon

Ballon

ballon2

ballon3

ballon4