Amateurapparatuur op de fiets komend zomer verboden

(Uit de Daily Minutes van 4 februari 2019)

Hoogstwaarschijnlijk wordt vanaf 1 juli van dit jaar het gebruik van bijvoorbeeld een portofoon, naast het gebruik van alle andere elektronica op de fiets verboden. Er zal dan een boete van 95 euro hiervoor worden ingevoerd.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur heeft op 1 februari haar aan het eind van de afgelopen zomer al geïntroduceerde wetsvoorstel in de ministerraad ingebracht.

Als het voorstel door de eerste kamer komt wordt met dit wetsvoorstel vanaf 1 juli van dit jaar een algeheel verbod in het verkeer van kracht op het gebruiken van elektronische apparaten. Dit geldt voor mobieltjes, maar ook voor laptops en camera’s. De omschrijving is volgens verschillende bronnen ´heel breed´, zodat ook apparaten die nu nog niet bestaan, maar in de toekomst pas bedacht (kunnen) worden er ook onder vallen. Behalve voor fietsers gaat het verbod vanaf 1 juli bijvoorbeeld ook gelden voor trambestuurders en bestuurders van niet gemotoriseerde voertuigen.

Foto: Antoine K – Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license.

 

Uit alles rond dit voorstel blijkt dat hierdoor ook het gebruik op de fiets voor zendamateurs vanaf die datum verboden is voor hun apparatuur.

Het verbod dat op dit moment al geldt voor gebruik in de auto beperkt zich momenteel tot het gebruik van smartphones en mobiel bellen met de telefoon in de hand, terwijl handsfree bellen wel is toegestaan. Apparaten zoals zendamateurs gebruiken worden in de huidige wet nadrukkelijk uitgesloten.

Hoe dan ook, het lijkt er sterk op dat het nieuwe voorstel alle gebruik van elektronica verboden wordt, en dat geldt dus ook voor amateurapparatuur. Het gebruik van zaken als gehoorapparaten is niet apart benoemd, maar dit zal hoogstwaarschijnlijk wel buiten de wetgeving vallen. Niet duidelijk is of het gebruik via bijvoorbeeld een bluetooth-headset vanaf 1 juli nog wel is toegestaan.

Bronvermelding: meerdere bronnen.

Referentie:

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/25/appen-op-de-fiets-vanaf-juli-2019-verboden-a1769776