De Londense WiFi-politie

Een bizar beeld op de Londense straten: de WiFi-politie. Het blijkt dat het Olympisch Commité bij de onderhandelingen over de toekenning van de zomerspelen aan Londen ook heeft bedongen dat niemand op het terrein waar de Spelen plaatsvinden een WiFi-signaal in de lucht mag brengen, behalve Britisch Telecom, dat bij de organisatie van de Spelen het exclusief gebruik van de WiFi-frequenties heeft bedongen. BT rekent 8 euro voor 90 minuten gebruik van één van de 1500 hotspots op de terreinen.

Om die reden is het voor anderen verboden om WiFi nabij de sportevenementen te gebruiken. Ook niet om bijvoorbeeld je eigen iPhone met je eigen laptop te verbinden. Misbruik wordt gestraft, en daarom lopen medewerkers van Ofcom over de terreinen met peilapparatuur om eventuele overtreders te beboeten.

Ook een deel van de 144 MHz-band is voor de Spelen in gebruik. Hier was het niet het Olympisch Commité dat het gebruik afkondigde, maar heeft het te maken met de strenge veiligheidsmaatregelen rond het evenement, en het beslag dat dat legt op het beschikbare spectrum. Toch gebeurt het wel dat de organisatie van dit soort evenementen met succes frequenties op amateurbanden claimden. Een paar maanden geleden werden bij een Formule 1-race in Australië meerdere frequenties op 2m exclusief toegewezen aan het autorace-circus. Amateurs mochten er in die periode niet komen. Laten we hopen dat het hier niet gaat om een trend. Het gaat nu om zeer lokale en tijdelijke gebeurtenissen. In de jaren 80 toen het erg druk was op de taxi-frequenties binnen Parijs wezen de autoriteiten meerdere frequenties in de SSB-band op 2m toe aan taxibedrijven aldaar. Na een aantal jaren verdwenen de taxibedrijven weer uit de amateurband omdat het beslag op VHF-frequenties toen inmiddels minder was, maar zo zie je hoe gemakkelijk het gaat.

Eigenlijk past hier maar één echt goed antwoord op vanuit de amateurwereld, en dit geldt voor alle amateurfrequenties. Use it or loose it. Het aantal amateurs is eigenlijk niet zo heel veel kleiner dan in de jaren 80. Je hoort al die amateurs alleen bijna niet meer op de banden.

Bronvermelding: security.nl, bronvermelding foto: Twitter, en dank aan de persoon die me hierover tipte.

©2012, John Piek (QRM! Magazine) – Medegebruik (in ongewijzigde vorm) van dit artikel is toegestaan mits als bronvermelding een link naar www.QRM-magazine.nl geplaatst wordt.

This entry was posted in Hobby algemeen. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Both comments and trackbacks are currently closed.