Onder andere:
- Beginnersrubriek
- De wereld in je hand
- Top tien Android Ham apps
- Column: Pas op een zendamateur!
Onder andere:
De bron van meerdere mysterieuze zwakke signalen op 29.684MHz is gevonden. Het signaaltje bevatte informatie met een snelheid van 81,9 Baud en 130Hz shift.
De signalen kwamen van de Spaanse kust en waren als de band open was op richtantennes hoorbaar in heel Europa. Het blijkt dat de bron van uitzendingen in Nederland gemaakte boeien betreft van het merk Datawell. Deze boeien worden gebruikt voor het meten van watertemperaturen en golfhoogten. Ze zijn ontworpen om met 75 milliwatt vermogen te zenden op frequenties tussen 27 en 40 MHz. Datawell is door verschillende amateurorganisaties op de hoogte gebracht dat de uitzendingen binnen de 10 meter amateurband illegaal zijn. (bron: RSGB)
Door een reorganisatie bij de Duitse Meteorologische Dienst (DWD) gelden er voor Duitse radioamateurs de komende maanden beperkingen voor het gebruik van amateur-radio in de 5,7 GHz-band. De DWD gaat in plaats van het huidige netwerk van 16 operationele radarlocaties en een kwaliteitsbewakingsradar moderne twee-polarisatie-radarapparatuur gebruiken. Op sommige locaties worden tijdens de ombouw redundante radarsystemen opgesteld om zo de continuïteit van de aanvoer van radargegevens te waarborgen. Deze extra radarsystemen werken op 5755 MHz.
De amateurdienst heeft het frequentiebereik van 5650 MHz tot 5850 MHz tot haar beschikking op secundaire basis. Amateurs moeten hun activiteiten zodanig inrichten dat de werking van deze radarsystemen geen gevaar loopt, bijvoorbeeld door alternatieve frequenties te kiezen. Met de DWD is overeengekomen dat de DARC-Frequency Management Unit informatie verkrijgt over waar en wanneer deze vervangende radarsystemen zullen worden ingezet. Momenteel is bijvoorbeeld bekend dat een dergelijk systeem in bedrijf is in het gebied rond Essen. Van half mei tot eind oktober zal dat op de locatie Feldberg (Schwarzwald) zijn, en daarna Neuheilenbach (Eifel), Dresden en Rostock. Aldus Ulrich Mueller, DK4VW, de DARC-verantwoordelijke voor frequentiemanagement. (bron: DARC)
Ook in Nederland werkt het radarsysteem van het KNMI, dat onder andere de kaarten van www.buienradar.nl van informatie voorziet in de 5 GHz-band, zij het niet in de amateurband.
De DV-RPTR is een open source ontwerp voor een printje waarmee een D-STAR-hot spot of repeater gemaakt kan worden (D-STAR is een vorm van digitale spraak-communicatie). Het printje is sinds eind 2011 bij intekening te koop. Dezelfde groep die voor de DV-RPTR verantwoordelijk is, heeft aangekondigd in april met twee insteekprintjes te komen voor dit bestaande bordje. Het eerste hiervan is de toevoeging van een zendontvanger van 2W voor zowel 2m als 70 cm (FM-TRANSCEIVER ADD-ON board). Hiermee is geen aparte zendontvanger meer nodig wanneer het printje als hot spot wordt gebruikt. Het zendontvangertje dat hiervoor gebruikt wordt is op dezelfde chip gebaseerd als de bekende UV-3R portofoon van Baofeng.
De tweede toevoeging betreft een AMBE spraak-vocoder (AMBE Speech Codec ADD-ON board). Samen met het zendontvangerbordje en het DV-RPTR-printje ontstaat zo een D-STAR-zendontvanger. De rekenkracht van de op het DV-RPTR-bordje gebruikte AVR microcontroller wordt geroemd, maar niet bekend is of naast het printplaatje met de beide insteekprintjes ook nog steeds een PC nodig is. In dat geval zal een netbookje zeker volstaan.
Het oorspronkelijke printje kost 56 euro inclusief internationale verzending. Samen met behuizing is dat 74 euro. Geschatte prijzen voor het AMBE-bordje en het zendontvangerbordje zijn respectievelijk 78 euro en 47 euro, allemaal inclusief verzendkosten. Een D-STAR-zendontvanger dus voor 199 euro.
Deels gebaseerd op een artikel op www.dstarvlaanderen.be