Beperkingen 6 cm amateurband in Duitsland

Door een reorganisatie bij de Duitse Meteorologische Dienst (DWD) gelden er voor Duitse radioamateurs de komende maanden beperkingen voor het gebruik van amateur-radio in de 5,7 GHz-band. De DWD gaat in plaats van het huidige netwerk van 16 operationele radarlocaties en een kwaliteitsbewakingsradar moderne twee-polarisatie-radarapparatuur gebruiken. Op sommige locaties worden tijdens de ombouw redundante radarsystemen opgesteld om zo de continuïteit van de aanvoer van radargegevens te waarborgen. Deze extra radarsystemen werken op 5755 MHz.

De amateurdienst heeft het frequentiebereik van 5650 MHz tot 5850 MHz tot haar beschikking op secundaire basis. Amateurs moeten hun activiteiten zodanig inrichten dat de werking van deze radarsystemen geen gevaar loopt, bijvoorbeeld door alternatieve frequenties te kiezen. Met de DWD is overeengekomen dat de DARC-Frequency Management Unit informatie verkrijgt over waar en wanneer deze vervangende radarsystemen zullen worden ingezet. Momenteel is bijvoorbeeld bekend dat een dergelijk systeem in bedrijf is in het gebied rond Essen. Van half mei tot eind oktober zal dat op de locatie Feldberg (Schwarzwald) zijn, en daarna Neuheilenbach (Eifel), Dresden en Rostock. Aldus Ulrich Mueller, DK4VW, de DARC-verantwoordelijke voor frequentiemanagement. (bron: DARC)

Ook in Nederland werkt het radarsysteem van het KNMI, dat onder andere de kaarten van www.buienradar.nl van informatie voorziet in de 5 GHz-band, zij het niet in de amateurband.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Both comments and trackbacks are currently closed.