[#13] Leuke repeater-app. Boston Marathon, controle door AT, vanavond PA00NEWS

v/h Vragenrubriek mailinglijst #13, 26 april 2013

Nieuwsbrief met zowel nieuwe als eerder gepubliceerde artikelen over onder andere zendamateurisme, DX en 27 MHz. De bedoeling is dat de mailingen voorlopig twee tot drie maal per week worden verstuurd.

Tenzij anders is aangegeven mag de inhoud van deze mailing ongewijzigd en met bronvermelding worden gebruikt.
Controle door AT

Ik hoor geregeld van amateurs via de zender dat AT niets voor de amateurs zou doen, en ze zeker niet controleren en in ieder geval al niet rond repeaters.

Nou ik had afgelopen dinsdag dus een controle. Men had geconstateerd dat een repeater in Zeewolde (PI1DSZ/PI3DSZ) die ik beheerde niet meer in de lucht stond. Dat klopt. Samen met mijn medebeheerder hadden we besloten om de ATOF niet te verlengen, en die was voor het laatst vorige week zaterdag nog geldig.

Ik heb het niet geteld, maar ik ben denk ik de afgelopen vier jaar een keer of vier of zelfs vijf keer op deze manier gecontroleerd. Dat was altijd rond repeaters. AT zit sinds 2005 met het monitoringstation in mijn woonplaats, maar ik denk dat dat er niets mee te maken heeft omdat volgens mij meestal het meetnet wordt gebruikt, waarbij op afstand bestuurde ontvangers worden gebruikt. Ik heb wel vaak wat afwijkende ATOFs dus dat maakt wel uit, en ik zal daarmee ongetwijfeld wat meer de aandacht op me vestigen (PI1DSZ/PI3DSZ was ook zo’n ‘bijzondere’. In de laatste twee jaar was dat de eerste ATOF voor een gecombineerd FM/D-STAR-relais en het was het eerste jaar de eerste ATOF voor een D-STAR-relais in de 2m-band).

In de periode daarvoor heb ik ook meermalen controle gehad. In de jaren 70 en 80 zijn er zeker vijf van mijn zenders gekeurd, waarvan meerdere keren niet op mijn verzoek. Zo was het toen ik slaagde nog gebruikelijk dat alle zenders nog moesten worden gekeurd. In de praktijk was dit in elk geval de eerste zender waarmee je in de lucht kwam, want zonder die keuring was je machtiging destijds niet geldig. Later is bijv. ook het 10m-baken PI7ETE verplicht gekeurd (en in eerste instantie afgekeurd).

Verder heb ik eind jaren 80 of begin jaren 90 nog eens op een zomeravond twee heren aan de deur gehad, eentje was een rechercheur van Bijzondere Wetten van de lokale politie en de ander was een opsporingsambtenaar van de toenmalige RCD. Ze vroegen zich af of ik vergunning had voor het signaaltje op 28,302. Ze hadden de juiste microfiche (dat ging toen nog zo) niet bij zich en konden dat daarom niet vanuit de wagen controleren. Later gaven ze overigens wel toe dat er op de broeierige avond geen piraat te bekennen was en dat ze daarom min of meer ook als verzetje even bij die amateur een praatje gingen maken. Over deze controle heb ik een fiks aantal jaren later nog eens een artikel in RAM geschreven.

Maar goed dit logenstraft dus wel de mensen die roepen dat AT niets meer aan controles zou doen sinds er door amateurs niet meer betaald wordt, want dat hoor ik zoals ik schreef nog best geregeld van medeamateurs op een clubavond of op de band…

Repeater-app

Vorige week in the Amateur Radio Newsline gehoord: een leuke repeaterdirectory voor iPhone en Android, genaamd ZBM2. Hij is niet helemaal up-to-date, en soms kloppen de afstanden niet helemaal, maar het is een geweldig leuke app. die bijv. ook de QTH-locator meldt waar je je op dat moment bevindt. (te downloade in de App Store en bij Google Play’.

Boston marathon

Voor wie het vorige week gemist heeft: aan het begin van de tweede helft van de uitzending was bij de Amateur Radio Newsline een indrukwekkende reportage te horen met interviews van diverse amateurs die de communicatie bij de Boston Marathon verzorgden, en die bij de explosies op slechts tientallen meters vanaf de bommen bevonden. De uitzending van vorige week:

http://shorties.be/podcast/130419pa00news-50_zonder_callgever.mp3

 

Hackers op het elektriciteitsnet

Experts denken dat hackers uit het criminele circuit het na de banken mogelijk op de verschillende elektriciteitsnetten hebben voorzien. Mede omdat er veel nieuwe toepassingen zijn zoals controllers voor zonne-energie die slecht beveiligd zijn, zou het mogelijk zijn om elektriciteitsnetten plat te leggen. Van de overheid zou dan een enorm bedrag geëist worden om met de aanvallen die in zo’n geval de maatschappij flink zouden ontwrichten te laten stoppen. Overigens werd het verhaal meteen erop door enkele andere experts naar het rijk der fabelen verwezen.

Het kan natuurlijk nooit kwaad om als amateur de noodstroominstallaties voor de zekerheid toch nog eens na te lopen 🙂

Ik ben voor Shorties FM live bezig met nieuwe software. Daarvoor is onderstaande promo:

Promo

Luister vanavond dus naar PA00NEWS. Officiële begintijden: 20.30 uur op 145,4625 voor Amersfoort en ’t Gooi, en 23.00 via PI3UTR met een veel groter bereik.

Hopelijk tot vanavond!

This entry was posted in ''Vragenrubriek mailingen''. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Both comments and trackbacks are currently closed.