ICOM’s ID-31E, D-STAR met een hoop extra

ICOM’s ID-31E is in de korte tijd dat het apparaatje op de markt is enorm populair geworden, zowel in de VS als in Nederland. Dat het apparaatje alleen 430 MHz tot haar beschikking heeft lijkt daarbij geen bezwaar. De meeste D-STAR-repeaters in Nederland zitten op 70 cm. In de VS heeft de populariteit van het apparaatje er al toe geleid dat gewerkt wordt aan een  70 cm-variant van de populaire DVAP-dongle (een complete 10 mW D-STAR hot spot voor gebruik binnenshuis), die het in zijn originele vorm alleen op 144 MHz doet.

De ID-31e is slechts 58 x 95 x 25,4 mm groot en weegt met accupack en antenne 225g (zonder die beide slechts 140g).

Wat waarschijnlijk in belangrijke mate aan de populariteit bijdraagt zijn de ingebouwde GPS-ontvangst en de relatief lage prijs (rond de 339 euro). Het apparaatje is verder net als de IC-E92D volledig waterproof (tot 30 minuten op 1m diepte). Wat je verder bij amateurapparaten niet vaak ziet is het slot voor een SD-kaart, waar bijvoorbeeld automatisch logs van (digitale) QSO’s en tracks van GPS/D-PRS (digitale APRS) op kunnen worden bijgehouden. Ook kunnen opgenomen digitale gesprekken op de kaart worden opgeslagen

De ID-31E is verder veel gemakkelijker bij het programmeren van D-STAR-repeaters dan haar voorgangers. Niet alleen kan het apparaat op een aantal plekken ter wereld met de repeaters voorgeprogrammeerd worden geleverd, hij kan als de positiegegevens van de repeaters bekend zijn ook automatisch een repeaterlijst samenstellen, bijv. voor een nieuwe locatie waar je je ongepland bevindt.

Opvallend op het apparaatje is verder de ‘manipulatorknop’ in het midden van het toetsenbordje, de D-pad. Ondanks het bescheiden formaat geeft de ID-31E gewoon 5 watt output.

©2012, John Piek (QRM! Magazine) – Medegebruik (in ongewijzigde vorm) van dit artikel is toegestaan mits als bronvermelding een link naar www.QRM-magazine.nl geplaatst wordt.

This entry was posted in Digital Voice. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Both comments and trackbacks are currently closed.