Oude CB-QSL-kaarten

PA3CRX heeft op Picasa een aantal 27 MHz QSL-kaarten geplaatst uit de omgeving van Amersfoort uit de jaren 70. Ook de QSL-kaart van ondergetekende (in een eerste serie gekopieerd op de kopieeermachine in het hoofdpostkantoor, destijds was dat het hol van de leeuw, omdat dezelfde PTT ook de piraten uitpeilde 🙂 )

Voor mensen die er destijds bij waren een geweldig leuke trip down memory lane.

Hieronder enkele voorbeelden van de kaarten. De bovenste is dus die van ondergetekende.

Klik hier om alle kaarten te bekijken

Klik hier om alle kaarten te bekijken

Posted in 27 MHz/licentievrij | Reacties uitgeschakeld voor Oude CB-QSL-kaarten

Bezoek ook eens het CB Museum!

Pony, Lafayette, Hy-Gain, Kris, Royce, Belcom, SRT, Echo Communication, Grand, Stalker, SBE, Cobra, President en Midland, wie kent deze namen eigenlijk niet? Het is een feit dat zelfs een groot deel van de gelicentieerde zendamateurs hun hobby ooit op 27 MHz begonnen. Veel van deze mensen zullen warme nostalgische gevoelens koesteren voor dit soort apparatuur, en dat geldt natuurlijk ook voor degenen die daarna niet op zendexamen zijn gegaan. Het CB Museum heeft op internet een grote verzameling foto’s bij elkaar gebracht, waarbij de nadruk ligt op de apparatuur uit de jaren zestig en begin jaren zeventig. De tijd dus waarin bovengenoemde namen de hoofdrol speelden.

Behalve de apparatuurfoto’s zijn op de site ook de verschillen per land te vinden te vinden, zowel in apparatuur als in toegestane frequenties.  Er is verder een aparte pagina voor walkie talkies, met name uit de bovengenoemde periode.

Mijn absolute favoriet is een recent toegevoegde pagina met autoradio’s met een CB-apparaat daarin ingebouwd. Ik wist niet eens dat ze bestonden!

Aanrader op de site is verder het verschillende folder- en advertentiemateriaal dat er over deze enerverende tijd die min of meer afliep met de vermaarde 1 juli-wet van staatssecretaris Michel van Hulten van 1975. Overigens ligt de focus op de bovengenoemde periode. ook uit andere tijdvakken is er diverse apparatuur te bewonderen.

Een aanrader dus om als je ooit iets met deze apparatuur gedaan hebt eens een uurtje op de site van het museum rond te snuffelen. Het CB Museum is op internet te vinden op www.cbmuseum.nl. Het museum dat in Poortugaal gevestigd is, is in het echt ook in beperkte mate te bezoeken. Dit gaat uitsluitend op afspraak. Als ik er eens in de buurt moet zijn ga ik er gegarandeerd een kijkje nemen.

John Piek

Copyright op het beeldmateriaal: CB Museum. Gebruik van de foto’s is alleen toegestaan volgens de voorwaarden die het CB Museum daaraan stelt.

Posted in 27 MHz/licentievrij | Reacties uitgeschakeld voor Bezoek ook eens het CB Museum!