Contact ISS met Turnhout a.s. dinsdag gaat door!

We spraken eerder over het contact met het ISS vanuit Turnhout, waarbij Jurgen ON3JVB een grote rol speelt. Het mislukken van het lanceren van twee nieuwe bewoners voor het ISS afgelopen week, heeft geen gevolgen gehad voor het tijdstip. Het contact tussen ON4NOK/P bij het Sint-Jozefcollege in Turnhout aanstaande dinsdag gaat gewoon door.

Het begint om vier minuten over twaalf UTC, dat is vier minuten over twee Nederlandse tijd, waarbij vanuit Nederland vrijwel zeker alleen de kant vanaf het ISS te horen is op 145,800

Aanstaande dinsdag 16 oktober dus, het ISS te ontvangen vanaf ongeveer 4 minuten over 2 lokale tijd op 145,800. Als iemand een opname heeft dan wil ik die graag woensdag in de uitzending laten horen.

Mededeling over enkele vervallen uitzendingen

De wekelijkse uitzendingen op vrijdag 5 oktober en vrijdag 12 oktober komen helaas te vervallen.

De Daily Minutes via internet gaan gewoon normaal door zoals gepland!


I am sorry to say that because of some minor health problems, I had to cancel this week’s and next week’s Slow Scan Radio (October 3 and October 10).

Nothing serious I will be back in two weeks!


Vanwege wat nogal onschuldige gezondheidszaken moet ik het de komend twee weken kalm aan doen, en dat in een periode dat ik het qua werk juist heel erg druk heb. Ik moet om die reden twee uitzendingen van Slow Scan Radio overslaan.

Informatie over Daily Minutes na 30 september

(Updated: 2-Ok-2018, 17:40)

DAILY MINUTES LUISTEREN?

TOETS: DMR.LI

De Daily Minutes gaat dóór na 30 september.

Na 30 september is Daily Minutes niet meer te horen via PI2NOS.

Na 30 september is Daily Minutes te beluisteren via:

 • De nieuwe URL DMR.LI
  • De uitzendtijden via dmr.li en fm.shorties.nl zijn:
   • 19.00 uur (nieuwe aflevering met inmelden)
   • 10.30 uur, en:
   • 08.00 uur, 09.00 uur en 22.00 uur.
  • Op andere tijden dan de uitzendingen van de Daily Minutes kun je hier de programmering horen van het internetradiostation Shorties FM. Die uitzendingen zijn meestal in het Engels. Op zaterdagavond, zondagavond en woensdagavond  wordt hier aansluitend op de Daily Minutes de lange uitzending van de vrijdagavond ervoor herhaald. Die wekelijkse uitzending is op deze links ook te horen op het uitzendtijdstip op vrijdagavond 22.30 uur. Die laatste uitzending werkt onafhankelijk van PI3UTR. Als de uitzending op de repeater later begint, begint hij hier op tijd!
 • De links op http://fm.shorties.nl
 • http://youtube.com/pa0ete
 • Abonneren op de podcast, via http://shorties.be/pa00news/feed
 • Via http://pa0ete.nl

Inmelden bij de uitzending van 19.00 uur kan via:

 • Het chatkanaal van de Daily Minutes via IRC of via Hobbyscoop’s Mattermost Hamnet chat
 • De repeater PI3XDV, in de ether nabij Amersfoort of via EchoLink (PI3XDV-R / node: 979350)
 • Daarnaast via sociale media op https://wokka.be

Alleen meeluisteren op PI3XDV kan via de websdr in Hilversum op de onderstaande URL:

http://websdr.pi1nos.ampr.org:8901/?tune=144875fm

Nota bene: inmelden kan op alle tijdstippen, ik probeer er om 19.00 uur altijd bij te zijn. PI3XDV, de chats op IRC en wokka.be zijn natuurlijk gewoon 24 uur per dag beschikbaar.

De uitzendingen op PI3UTR op vrijdagavond, en alle uitzendingen die ik doe op omroepfrequenties blijven ongewijzigd.

Listener call-in 033-457 0711

N.b. het is allemaal nieuw, dus het zou kunnen dat er nog wat (hopelijk kleine) dingen gaan veranderen.

DKARS VHF-UHF-SHF Weak Signal dag, gisteren

Gisteren vond de DKARS VHF-UHF-SHF weak signal dag plaats, we meldden dat vrijdag al.

Organisator Hans van Alphen PA0EHG meldt vandaag dat de dag gisteren al een aantal positieve reacties heeft opgeleverd, en vooral suggesties om om volgend jaar weer zo’n dag te houden. De opkomst dit jaar was in elk geval zeer behoorlijk.

De presentaties, waarop de dag toch grotendeels rust, waren volgens Hans zeker geslaagd.

Er is een grote kans dat volgend jaar een vierde DKARS VHF-UHF-SHF Weak Signal Dag komt.

Op 9 maart 2019 wordt trouwens de tweede DKARS HF Weak Signal Dag houden, voor de goede orde, gisteren ging het om VHF-UHF-SHF. De tweede op 9 maart wordt net zoals de eerste in Kootwijkerbroek gehouden.

Nieuwsbrief september IARU Monitoring System

De nieuwsbrief van het IARU Monitoring system kwam vorige week weer uit.

Het is vaak een herhaling van de vorige maand helaas, maar dit keer niet.

De twee omroepzenders, Radio Hargeisa in somaliland op 7120 en Radio Eritrea op 7140, beide illegaal in onze amateurband zonden in de afgelopen weken dus niet uit. Reden onbekend.

Daar gaan we weer, de vissers die zich vogelvrij wanen. Vissers uit Spanje hebben als vaste frequentie 14,320 gekozen, Marokkaanse vissers illegaal op 10140 kHz en op 14,000 kHz.

Het Russische over de horizonradar Sunflower, de smallbandiger opvolger van de Woodpecker zat ook weer in onze banden. De afgelopen maand was de installatie met name zeer actief op 40 meter. Het signaal houdt dan vaak een groot deel van de hele amateurband bezet. Het systeem staat wel ver weg opgesteld in Wladiwostok, maar komt hier in Europa niettemin behoorlijk sterk binnen.

In de Middellandse Zee zonden verschillende Russische schepen RTTY uit, 50 bd 200 Hz shift. Nabij Cyprus op 7110 kHZ, en nabij Kreta op 7179 kHz.

Een ander Russisch militair systeem AT3004D was op 20 september op 7198 kHz te horen.

Het waren dit keer wel veel Russen, maar het waren niet alleen de russen. Het over the horizon radar op cyprus was actief bovenop onze amateurband tussen 18060 en 18080, 17 meter dus.

Dit was helaas nog maar een greep uit het geheel.

Ierse koppelingen tussen digimode’s en analoog

In Ierland is sinds kort het DMR-netwerk verbonden met EchoLink. Het Ierse netwerk blijft groeien met telkens meer stations die een DMR-ID aanvragen. Ook komen er steeds nieuwe repeaters bij. Daarnaast is er een groeiende belangstelling voor Ssystem Fusion

Via MI0AAZ-L kun je sinds kort vanaf EchoLink naar talkgroup 2724 op het ierse netwerk.

Tegelijkertijd is de EchoLink node ook verbonden aan Wires X room CQ-IRL no 41411, YSF 04251 en verder aan het analoge Alstar-netwerk nr. 29884.

Er zijn daarnaast nog twee vergelijkbare koppelingen in Ierland, eentje tussen DMR, D-STAR en Fusion, en tussen DMR Alstar d-star en fusion.

Dit bericht is gebaseerd op meerdere bronnen

Klik op “Continue reading…” voor de precieze info over de gateways
Continue reading

Franse plaats St. Malo “zendamateurdorp”

De Franse plaats St Malo in Bretagne profileert zich voor de toeristenindustrie als een radioamateurdorp.

In de plaats is een radiomuseum dat de historie en evolutie van ontvangers laat zien. In het museum laten radioamateurs uit de regio aan bezoekers zien hoe ontvangers werken vanaf de vroegste modellen tot aan de meest recente ontwikkelingen, en dat alles op een didactische manier.

De apparatuur die gedemonstreerd wordt betreft zowel radio’s voor omroep als voorbeelen van professionele apparaatuur, zoals bijv. gebruikt tussen 1939 en 1945. Ook worden er videopresentaties gegeven.

Dit bericht gebaseerd op meerdere bronnen