Beeldmateriaal repeaterduplexers

Extra informatie bij de serie in de Daily Minutes over repeatertechniek

Duplexer voor een 2m-repeater

Met een condensator (links) of een spoel (rechts) van in naar uitgang van de duplexer wordt de karakteristiek met een notch gemaakt.

Plot van van het filter met een notch zoals meestal gebruikt. Met de stippellijn is aangegeven hoe de karakteristiek van de cavity er oorspronkelijk uitziet, zoals deze dus gebruikt wordt in een filterende duplexer met een grotere doorlaatdemping.

Enkelvoudige cavity, gemaakt met twee emmers (hiervan zijn er dus minimaal 6 nodig voor een duplexer.

Afbeelding van een van de duplexers van een bedrijf dat duplexers (ook) voor amateurrepeaters levert. Website: http://duplexers.eu

 

Antennetjes

Twee kleine portofoonantennes, eind december via Aliexepress gekocht voor slechts 2,90 euro samen, incl. verzendkosten.

Stirling-motor (n.a.v. QSO op 12 januari)

Hieronder wat voorbeelden. Je kunt op de afbeeldingen klikken voor de advertentie (zonder garantie dat die nog bestaat).

Prijs 19,87 dollar


Met generator voor LED-verlichting. Prijs: 62,89 dollar.

Prijs 22,50 dollar. N.b. deze lijkt het meest op wat ik zelf heb.

2 cilinder met generator, 256,49 dollar.

Doe mee met het chatkanaal van de Daily Minutes – Dit is hoe het moet

(ook luisteramateurs zijn nadrukkelijk welkom!)

Het chatkanaal is als volgt bereikbaar:

IRC-client:

Gebruik een IRC-client en connect met 80.101.233.106

Doe vervolgens /join #dailyminutes of /join dailyminutes


Via de internet-browser:

Gebruiksaanwijzing chatkanaal via een internetbrowser

Via de chatclient Pidgin:

Gebruiksaanwijzing chatkanaal via programma Pidgin

Via Mattermost op hobbyscoop.nl (ook via Hamnet!):

Een derde mogelijkheid is via de hamnetchat op Hobbyscoop.nl. De discussie “Daily Minutes” daar, is 1-op-1 gekoppeld met de IRC-server.

Alleen meelezen via de browser:

Terugkijkfunctie: http://shorties.be/pi8xdv/%23dailyminutes.log (gebruikersnaam web, ww = log. De meest recente post staat onderaan)

Zie ‘Continue reading’ voor info over de terugkijkfunctie van het chatkanaal.

Continue reading

Wat is amateur radio? En wat is niet onderdeel van de hobby en wat wel? (VK6FLAB)

Foundations amateurradio (een column door Onno VK6FLAB)

Wat is amateur radio? En wat is niet onderdeel van de hobby en wat wel?

Hoe meer je op die vraag inzoomt, hoe hachelijker de discussie wordt. Ik zal de analogie hiervan om te beginnen uitleggen met een voorbeeld.

In de luchtvaart was Sir George Cayley de eerste die onderzoek deed naar vliegmachines die zwaarder zijn dan lucht. Hij vond in 1799 het vliegtuig uit. Het eerste full-sized zweefvliegtuig, gebouwd in 1849 droeg de eerste persoon in de geschiedenis die er heeft gevlogen, de tien jaar oude zoon van een van zijn bedienden.

Sinds die tijd hebben de gebroeders Wright hun vlucht bij Kitty Hawk gemaakt. We zagen de uitvinding van de commerciële luchtvaart, de turboprop, de straalmotor, de space-shuttle, helikopters, drones, raketten, heteluchtballonnen, de Hindenburg, de Goodyear zeppelins, deltavliegers, gyro-copters en vele, vele andere constructies.

Elk van deze uitvindingen wordt gewoon beschouwd als luchtvaart, en de persoon die het toestel bestuurt, wordt als een piloot gezien.

Bij het radio-amateurisme praten we via een radiozender.

We maken daarnaast ook repeaters en en die gebruiken we ook. We koppelen die repeaters ook aan elkaar met behulp van wat welke technologie er maar beschikbaar is. We maken het verder mogelijk om verbinding te maken met dergelijke netwerken tussen repeaters met behulp van software als Echolink, AllStarLink, IRLP en andere op internet gebaseerde systemen. We creëren digitale netwerken met DMR, gebruiken WSPR om informatie uit te wisselen, we maken verbindingen met CODEC2 en we organiseren contesten met behulp van bijvoorbeeld de CW-modus en Morse code.

We bouwen SDR-apparatuur, softwaregedefinieerde radio’s waarbij we computers gebruiken om radiosignalen te coderen en decoderen, we testen met backscattermode’s met behulp van allerlei signaalverwerking, gebruiken packet radio, RTTY, Hellschreiber en we laten signalen terugkaatsen via de maan en met nabije meteoren of een overvliegend vliegtuig.

Wij maken auto-tuners met een Raspberry-Pi of een SWR-meter met een Ardiuno. We bouwen op buizen gebaseerde versterkers en programmeren mp3-spraak-keyers, aan GPS vergrendelde radio-apparatuur, we brengen de propagatie in kaart met behulp van internet en hebben sociale contacten met andere amateurs op een lokale repeater op 2 meter of op 70 cm.

We onderzoeken 13cm-propagatie, doen experimenten met amateur-televisie en we gebruiken onze apparatuur op de toppen van bergen, in vuurtorens en op afgelegen eilanden.

Dit allemaal is onze amateurhobby, en ik heb eerlijk gezegd nog bij lange na niet alles in het voorgaande kunnen noemen.

Er zijn verhitte discussies over of een gekoppelde repeater die internet gebruikt om die koppeling te maken nu wel nog bij de amateurhobby behoort of niet. Of het gebruiken van je mobiele telefoon als als node voor het Echolink-netwerk bij de amateurhobby hoort of niet, en ook of als je een computer gebruikt om contacten te leggen op een digitale modus zoals JT65 of dat dan nog wel zendamateurisme is of niet.

Elk van deze vragen benadrukt een misvatting over onze hobby.

Er zijn geen grenzen bij onze amateurhobby. We zijn van huis uit een stel uitvinders, buitenbeentjes, mensen die het ondenkbare proberen, het onmogelijke presteren en die bij de technologie door de historie heen voorop lopen.

Om terug te gaan naar de luchtvaartanalogie van Sir George Cayley uit het begin van deze Foundations: er zijn mensen die passagier zijn, en er zijn mensen die vliegtuigen besturen. Er zijn mensen die technologie gebruiken en er zijn mensen die die technologie uitvinden.

We hebben binnen onze hobby als gemeenschap een uniek perspectief

We hebben met zijn allen het vermogen ons iets voor te stellen dat nog niet bestaat. Waarom zou je energie besteden aan het feit of zo’n obect wel echte amateurradio is of niet?

Amateurradio is een groot aantal dingen. Sommige ervan hebben betrekking op antennes en het radiospectrum, andere niet. Deze hobby is precies wat jij ervan maakt. Ga er dus op uit en bedenk iets, probeer iets, ga achter je zender zitten en vul de ether met geluid!

Aldus Onno VK6FLAB

Website VK6FLAB

4 meter kroonsteen-antenne

Doelstelling: een eenvoudige, goedkope en vooral snel te maken antenne voor 4m maken die op een heel acceptabele wijze functioneert. Vanwege het dunne en lichte materiaal dat gebruikt is, worden bovendien mast en bevestigingspunt nauwelijks belast.

Ingrediënten:
– Twee groot formaat kroonstenen (10 qm)
– Twee alumium lasstaven ongv. 2,3 mm diameter, lengte 1 m
– Vulcaniserend tape
– Verschillende bindbandjes/tyre raps
– Coax
– Eventuele bevestigingsmaterialen

Afbeelding 1

Continue reading

Daily Minutes beluisteren

Momenteel kun je de Daily Minutes op de volgende plekken beluisteren:

 • Op PI2NOS (iedere dag om 10.30 uur en om 19.00 uur, 10.30 is een herhaling van 19.00 uur)
 • fm.shorties.nl (iedere dag om 10.30 uur en op 19.00 uur, plus om 08.00 uur, 09.00 uur en om 22.00 uur)
 • Door je met een podcast-client op de podcast te abonneren (vanaf enkele uren na de uitzending van 19.00 uur), URL
 • Op http://shorties.be/podcast/?C=M;O=D vanaf enkele uren na de uitzending van 19.00 uur
 • Via www.dmpodcast.nl, vanaf enkele uren na de uitzending van 19.00 uur

De lange uitzending is in plaats van op PI2NOS, te beluisteren op PI3UTR op vrijdagavond vanaf 22.30 uur. Daarnaast op dezelfde vier plekken als hierboven. Op Shorties FM om 22.30 uur op vrijdag, en daarnaast op enkele avonden door de week aan het begin van de avond.

Doe mee met het Daily Minutes chatkanaal

(ook luisteramateurs zijn nadrukkelijk welkom!)

Het chatkanaal is als volgt bereikbaar. Gebruik een IRC-client en connect met 80.101.233.106

Doe vervolgens /join #dailyminutes of /join dailyminutes


Gebruiksaanwijzing chatkanaal via een internetbrowser

Gebruiksaanwijzing chatkanaal via programma Pidgin

Een derde mogelijkheid is via de hamnetchat op Hobbyscoop.nl. De discussie “Daily Minutes” daar, is 1-op-1 gekoppeld met de IRC-server.

Terugkijkfunctie: http://shorties.be/pi8xdv/%23dailyminutes.log (gebruikersnaam web, ww = log. De meest recente post staat onderaan)

Zie ‘vervolg’ voor info over de terugkijkfunctie van het chatkanaal.

Continue reading

PI3XDV op 4 oktober 2017

Een korte beschrijving van de apparatuur.

De papieren zakdoek die aan het dragende frame van een deel van de apparatuur hangt, is om te voorkomen dat ik (opnieuw) mijn hoofd stoot 🙂

Open dag UMC met bijzondere MRI-scanner

De open dag in Het UMC Utrecht wordt aanstaande zaterdag 7 oktober tussen 10:00 en 16:00 gehouden. Naast veel interessante nieuwe medische ontwikkelingen is er voor de radio amateur nog iets speciaals te zien. Op de afdeling Radiotherapie hebben ze de afgelopen 18 jaar gewerkt aan het combineren van een MRI scanner met een bestralings toestel. De MRLinac. Met dit apparaat is men in staat om het te bestralen doelgebied in beeld te brengen en tegelijkertijd te bestralen.

Voor de radioamateur is dit een bijzonder interessant apparaat. De MRI scanner bestaat uit een 1.5esla supergeleidende magneet waar men een 64MHz zendertje (enkele kilo Wats) en een zeer gevoelige ontvanger aan vast hebben geknoopt. Een stoere computer maakt van de signaaltjes die protonen uitzenden in fracties van een seconde een plaatje. Het bestralings toestel, lineaire versneller (Linac) wordt aangedreven door een magnetron dat op drie GHz een puls vermogen van 3MW produceert.

Het nieuwe toestel waarmee enkele maanden geleden de eerste patiënten zijn behandeld is voor iedereen te bezichtigen. Voor diegene die iets meer van de techniek willen zien (mijn collega zendamateurs) is het mogelijk om ook het eerste prototype, dat in het umc is gebouwd, te bewonderen.

Over de behandeling met de MRLinac:
http://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Afdelingen/Cancer-Center/Ziektebeelden,-onderzoeken-en-behandelingen/MRI-Linac

Foto reportage van het prototype:
https://flic.kr/s/aHsjDb8TmG

PI3XDV weer up!

Eind van de avond het voedinkje vervangen door een ander exemplaar. PI3XDV is dus weer in de lucht 🙂

 

Specificaties PI3XDV

Alles bij het relais wordt geleidelijk aan opgebouwd. Het begint vrij basaal. Niet alles wat hieronder genoemd staat zal in het begin dus al werken.

Wel zullen beide frequenties na de testperiode direct bruikbaar zijn als “hotspot” en/of als repeater.

Op 144,875 is er in analoge FM een help-systeem met gesproken tekst aanwezig, in eerste instantie in het Duits en/of Engels. Dit kan worden geraadpleegd door met DTMF 0# in te tikken (nul en hekje).

430,975 MHz

 • Gaat zenden en ontvangen in zowel digitale spraak (meerdere mode’s) als FM.  Zendt in eerste instantie nog in D-STAR, dat wordt later voorkeursmodus FM, gekoppeld aan 2m.
 • Antenne rondstralend

144,875 MHz

 • Zendt en ontvangt in FM. Vanaf het begin gekoppeld aan EchoLink, vrij snel daarna ook aan D-STAR, en later ook aan DMR.
 • Antenne met een voorkeur in WNW-richting.
 • CTCSS 77 Hz ingeschakeld op de zender.

29,610 MHz

 • Alleen ontvangst in FM. Werkt steeds in samenhang met 144,875 MHz als extra ontvangstfrequentie. Bij veel storing kan hier CTCSS worden ingeschakeld (waarschijnlijk 77 Hz)

Algemene info

 • Behalve met digitale en analoge spraak is er ook een experiment met chatten, dat met een mailbox-achtige structuur gaat werken onder de roepletters PI8XDV. Dit experiment zal zowel op 2 m als op 70 cm bruikbaar zijn. Modulatiesoorten daarvoor zijn: FSQ, morsetelegrafie, en waarschijnlijk ook RTTY  (allemaal met subcarriers op een analoog FM-signaal gemoduleerd). Er zal ook worden gekeken of dit experiment tegelijk met analoge FM gebruikt kan worden.
 • N.b.: als je zendontvanger geen DTMF aan boord heeft, kun je ook een smartphone-app gebruike voor DTMF, en die voor de microfoon houden.
 • EchoLink-node: 862686 (PI3XDV-L)
 • Locator: JO22QE, locatie Amersfoort-Noord, nabij klaverblad Hoevelaken.
 • Antennehoogte: 11 meter boven straat, 19,5 m boven NAP
 • Website PI3XDV / PI8XDV: www.d-star.cc

Doelstelling

Belangrijkste doelstelling van het relaisstation is het experimenteren met nieuwe technieken, en het op een onverwachte manier combineren van bestaande technieken.

Dat experiment ligt al in de suffix van de roepletters besloten: XDV = eXperimental Digital Voice. Inmiddels is daar ook analog voice en digital data bij gekomen.

Het is om die reden, dat experiment, dat bewust gekozen is voor de opstelling van de apparatuur bij de maker/beheerder van het relais thuis, waardoor er als gevolg daarvan redelijk beperkte antenne-mogelijkheden zijn.

Doordat de apparatuur op deze manier steeds gemakkelijk toegankelijk is, kunnen nieuwe ontwikkelingen en ideeën optimaal en op zo kort mogelijke termijn verwezenlijkt worden. De bedoeling daarbij is vooral om te dienen als kweekvijver voor nieuwe technieken, of voor een alternatief gebruik van bestaande technieken. Dit in de hoop dat er een idee bij zit dat aanslaat, en dus ook door grotere relais gebruikt gaat worden. Continue reading

PI3XDV: de module METAR-info (weer-info van vliegvelden)

Sinds 21/9 staat de METAR-info-module ingeschakeld. Deze kan worden opgeroepen met 5#.

Vliegvelden 2 t/m 8 zijn militaire vliegvelden met doorgaans een uitgebreider bulletin.

Huidige vliegvelden zijn:

 1. EHAM – Schiphol
 2. EHWO – Woensdrecht
 3. EHKD – De Kooy (bij Den Helder)
 4. EHDL – Vliegveld Deelen
 5. EHGR – Gilze-Rijen
 6. EHLW – Leeuwarden
 7. EHVK – Volkel
 8. EHDP – De Peel
 9. EHGG – Eelde
 10. EHEH – Eindhoven
 11. TNCB – Kralendijk (Bonaire)
 12. TNCM – St. Maarten

Testschermpje bij experimenten PI3XDV

De afgelopen dagen een aantal tests met de zender voor 144,875 MHz van PI3XDV gedaan. Met name kijken of de temperatuurhuishouding het uithoudt. Bovenstaand schermpje is van de Raspberry Pi die onder andere bij de xperimenten gebruikt wordt. Via het schermpje kunnen meerdere zaken bestuurd worden en geluidsfragmenten, bijv. voor de callgever van de test worden afgespeeld.

De komende dagen dingen inbouwen.

AT pakt intruder op o.a. PI2NOS aan

Intruder PI2NOS en 80m uit de lucht gehaald

Elk jaar behandelt het agentschap telecom vele honderden storingsmeldingen. Deze meldingen variëren van het niet kunnen bellen of internetten tot aan hulpdiensten die niet meer met elkaar kunnen communiceren.

Piraat hield zich ook bezig met intruden PI2NOS en 80m

Lees verder op:

https://www.veron.nl/nieuws/intruder-uit-de-lucht-gehaald/

Onderaan kun je doorklikken naar een bericht op de site van AT dat ook hierover gaat.

Een paar filmpjes en verdere info n.a.v. een QSO op PI2NOS op 14/4

Als je drie filmpjes in dit artikel ziet,
kun je onderaan doorklikken voor meer info en filmpjes

De antenne van de Woodpecker:

Het plaatsje Pripyat nabij Tsjernobyl:

Hier kun je veel meer filmpjes van deze maker vinden, onder andere ook meer in Pripyat/Tsjernobyl Exclusion zone:

https://www.youtube.com/user/MrSteeledavis/videos

Het reuzenrad van Pripyat op Street View (je kunt erlangs omheen en in de omgeving kijken):

https://goo.gl/maps/U7J7eY3ybjF2

Bionerd23 (hoogleraar stralingsfysics in Berlijn) op de Duga-3-antenne (woodpecker):

Continue reading

Mailinglijst of podcatcher voor de DMpodcast

Door hieronder op ‘MELD AAN’ te klikken, kun je je aanmelden voor de mailing van de DMpodcast. Je krijgt dan bij een nieuwe aflevring van de podcast een mailtje met de URL en eventueel wat informatie over de editie van die keer.

Het mailadres wordt uitsluitend hiervoor gebruikt, en afmeldingen worden vrijwel onmiddellijk uitgevoerd.

MELD AAN

Je kunt voor aanmelding voor de mailing ook een mail sturen aan x@xdv.me

URL om in je podcastclient, feedreader of podcatcher te gebruiken:

http://shorties.be/pa00news/feed/

How to Spot Fake News

According to the International Federation of Library Associations and Institutions, IFLA (Dutch: internationale federatie van blbliotheekverenigingen en instellingen):

Podcast-clients om podcasts te kunnen volgen

Podcasts worden vaak beluisterd in de auto.

Om een podcast te kunnen beluisteren heb je een podcastclient of podcatcher nodig. Dit is een programma voor RSS-feeds dat ook enclosures kan ontvangen.

Ik gebruik zelf op de PC gewoonlijk http://feedreader.com

Andere voorbeelden zijn Banshee (Linux, Mac, Windows), Liferea (Linux), Podget (Linux commandline).

Een overzicht van podcast-clients is te vinden op:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_podcatchers

Voor podcastapps op de smartphone kun je de AppStore of Google Play raadplegen. N.b. meerdere podcast-clients voor smartphones voeren niet alle podcasts, maar alleen bepaalde, en er zijn er ook die zelf reclame aan de podcasts toevoegen, ook als dit reclamevrije podcasts zijn.

Een podcast volgen, cq. je erop abonneren is naar mijn beste weten wel altijd gratis.

{Gesponsorde melding} De HQT TH-2890. Een geweldige portofoon met twee ontvangers, en een goed geluid voor weinig geld!

Een heel goede portofoon voor slechts 8 tientjes. Niet zo bekend, deze HQT. Het apparaat heeft twee onafhankelijke ontvangers die je ook op twee frequenties binnen dezelfde band kunt instellen. Elke ontvanger heeft een eigen volumeknop. Het apparaat valt verder op door het goede geluid, zowel qua modulatie als aan de ontvangstkant.

Te koop voor slechts 79,95 bij 70MHzshop.nl

Daily Minutes chatserver

(ook luisteramateurs zijn nadrukkelijk welkom!)

Het chatkanaal is als volgt bereikbaar. Gebruik een IRC-client en connect met 80.101.233.106

Doe vervolgens /join #dailyminutes of /join dailyminutes


Gebruiksaanwijzing chatkanaal via een internetbrowser

Gebruiksaanwijzing chatkanaal via programma Pidgin

Terugkijkfunctie: http://shorties.be/pi8xdv/%23dailyminutes.log (gebruikersnaam web, ww = log. De meest recente post staat onderaan)

Zie ‘vervolg’ voor info over de terugkijkfunctie van het chatkanaal.

Continue reading