DIgital Radio Mondiale (DRM) deel 2

(Uit de Daily Minutes van 22 januari 2019)

DRM, hoewel we dat hier in de uitzendingen voor beeldmateriaal gebruiken is primair bedoeld voor het verspreiden van audio. Het is mogelijk om met DRM tot vier diensten in één uitzending onder te brengen op een enkelvoudig AM-zenderkanaal of tweemaal zo breed. Zo’n multiplex kan bijvoorbeeld bestaan uit tegelijk drie verschillende radioprogrammas met bij die programma’s horende multimediadiensten, en daarnaast ook nog data.

DRM is een open standaard, net als DRM, Tetra en dPMR, geregistreerd bij de Europese normeringsinstantie ETSI. De norm is bedoeld voor wereldwijd gebruik en is zodanig ook als uitzendtechniek opgenomen in de ITU-aanbevelingen.

Ondanks dat de norm er al een flink aantal jaren is, wil deze maar niet van de grond komen. Het enige land waar een echt grote dekking is, dat is in India, afijn dat kwam ook in aflevering 1 al aan de orde.

Een groot probleem is de beschikbaarheid van ontvangers, die is in ons deel van de wereld ook steeds afgenomen. Weliswaar zijn er in India ontvangers te koop, die voldoen echter niet aan de Europese regels, en kunnen daardoor hier niet verkocht worden en op een site als Aliexpress kom je ze niet tegen.

Overigens is dat van die ontvangers voor zendamateurs niet zo’n groot beletsel. Er zijn modules te koop, en er is software om in combinatie met bijvoorbeeld een raspberry pi en een DVB-T-stick te kunnen gebruiken of gewoon via je geluidskaart..

Zoals ook al in deel 1 aan de orde kwam, bestaat DRM tegenwoordig uit DRM+ dat voor VHF-frequenties, dus boven 30 MHz bedoeld is. Het oorspronkelijke DRM voor 30 MHz en lager, dat tegenwoordig wel wordt aangeduid met DRM30.

DRM+ is trouwens bedoeld voor een bandbreedte van 100 kHz, en is speciaal bestemd om te worden gebruikt in de reguliere FM-band, of voor medegebruik binnen de banden met DAB/DAB+ frequenties tussen 174 en 230 MHz.

Consortium

De ontwikkeling van DRM vond plaats door het zogenaamde DRM-consortium, dat op 4 maart 1998 door 20 van de belangrijkste radiobedrijven, toonaangevende omroeporganisaties en fabrikanten werd opgericht. Dit consortium heeft een officiële status bij de EBU, de Europese omroeporganisatie.

Een DRM-signaal wordt uitgezonden met OFDM, ´ortogonale frequentiedeling door multiplexing’, ook aangeduid als discrete multitoonmodulatie. Het is wat met Fldigi in deze uitzending ook wel eens gebruikt wordt, bijvoorbeeld bij PSKR met meerdere draaggolven. Ook de amateurstandaard FreeDV werkt op deze manier.

Kortegolf-omroepzender in het Oostenrijkse Moosbrunn voor DMR (Foto: wdwd, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International)