Betere cijfers…

Ik ben nog steeds bezig met de statistiek.

Ik ben tevreden met hoe het percentage toename de uitwerking van de maatregelen als social distancing en partiële lockdown laten zien.

Echter: wat ik eigenlijk graag zou willen zien is hoeveel mensen er op dit moment nog corona hebben. In het begin werden cijfers gepubliceerd van mensen die in Wuhan van COVID-19 hersteld waren. Dat gebeurt echter niet meer. De vraag is ook, mocht ik ze alsnog voor de huidige situatie tegenkomen, hoe betrouwbaar zijn die gegevens in verhouding tot de cijfers van nieuwe besmettingen?

Denkend hierover kwam ik op het volgende. Misschien is het wel een goede benadering van het getal als ik kijk naar hoe lang het duurt voordat patiënten hersteld zijn.

Bijna alle bronnen zeggen dat na uiterlijk 14 dagen 95% van de mensen van het virus hersteld is. Dat zijn mensen die er nauwelijks wat van merken, en mensen die er toch flink ziek van zijn, maar voor wie geen ziekenhuisopname nodig is.

Het zou dus voor een ruwe benadering nauwkeurig genoeg kunnen zijn als je kijkt naar hoeveel mensen 14 dagen geleden positief getest waren. Dat is wat ik voor een nieuw percentagecijfer doe.

Ik reken nu steeds uit, hoeveel procent de toename van vandaag is, ten opzichte van het totaal van vandaag. (En dat alles over positief getesten).

Vervolgens doe ik dezelfde berekening nogmaals. Maar dan niet met het totaal van vandaag, maar het totaal van vandaag, verminderd met het totaal aantal van 14 dagen geleden.

Wat je dan overhoudt is een ruwe benadering van het totaal aantal mensen dat nu nog COVID-19 heeft. Het percentage dat je daarmee krijgt, zegt iets over of het totaal aantal patiënten van nu toe of afneemt.

Dat percentage valt uiteraard hoger uit dan zonder correctie voor het aantal herstelden. Wanneer dit getal beduidend lager is dan 0, dan is het zeker dat het aantal patiënten afneemt, en dat de epidemie dus op zijn retour is.

Hieronder allereerst de grafiek zoals ik tot nu toe maakte, zonder correctie, het gaat over de 21 dagen van 16 maart t/m 5 april:

Hieronder de grafiek van de ruwe benadering van het aantal mensen dat nu ziek is, ook weer  over de 21 dagen van 16 maart t/m 5 april, de grafiek is grotendeels gelijk, vooral in het begin, maar ligt iets hoger:

Hieronder de grafiek met beide curves, opnieuw over de 21 dagen van 16 maart t/m 5 april. De laagste is de ongecorrigeerde statistiek. Als het percentage toename steeds blijft dalen, zul je zien dat de afstand tussen de beide statistieken in deze grafiek steeds groter zal worden. Wanneer de oranje curve (die met de correctie) flink onder 0% komt is het zeker dat de epidemie afneemt: