Voorpagina


 
 
 
 
 
 
 

Hoezo ...... geld tekort?

Woensdag 28 Mei 2008 at 5:06 pm

De laatste weken is in de media zeer veel aandacht besteed aan de gang van zaken in ondermeer verpleeghuizen. Duidelijk is gebleken dat het verzorgend- en verpleegkundig personeel het zat is. "Te weinig personeel,te weinig aandacht voor bewoners, te weinig tijd voor activiteiten, te veel werkdruk." De leidinggevenden van de instellingen geven nauwelijks thuis en beroepen zich op "te weinig geld" om het een en ander te realiseren. waarbij dan een vraagteken geplaatst moet worden. Voorbeeld: In deze regio is nog niet zo lang geleden een zorggroep voor de deuren van het faillisement weggetrokken en is er een fusie tot stand gekomen met een andere regiogroep. Om deze fusie nu te vieren (valt er echter wel iets te vieren?) zal aan het eind van deze maand een groot fusiefeest voor alle medewerkers van de instellingen, die onderdeel vormen van de totale organisatie, gehouden worden. Let wel, een feest voor hardwerkende vooral verplegend en verzorgend personeel wordt niet misgund, maar of dat in deze omvang moet is mede gezien de omstandigheden de grote vraag. De uitnodiging geeft te zien dat dit megafeest opgeluisterd wordt door een aantal nederlandse topartiesten (topgages). Reken daarbij een enorme opkomst van medewerkers van de aangesloten instellingen uit de hele regio die gefêteerd worden op van alles dat eet- en drinkbaar is, en dit alles wordt betaald uit de grote pot. Een groot bedrag met heel veel nullen is dus niet onwaarschijnlijk. Kennelijk maakt dat niets uit.

Dit alles is onbegrijpelijk als je leest dat budgetten niet toereikend zijn om minimale voorzieningen te realiseren en dat deze op de lange baan geschoven moeten worden, dan moet je de vraag stellen "waar is men mee bezig"? Dus voor de bewoners geen "feest". Het is dan ook niet uitzondelijk dat je de laatste dagen het woord "schandalig" om je heen hoort en dat mag je de gebruikers van dit woord niet kwalijk nemen.

Op naar de volgende fusie!

Door Sjoerd Geurtz, www.hooglanderveennet.nl

Het Erkemederstrand in Zeewolde

Woensdag 28 Mei 2008 at 08:00 am

Het Erkemederstrand in Zeewolde

  
Met drie zonnige vrije dagen in het vooruitzicht was het voor mij niet moeilijk om te bedenken waar ik de Pinksterdagen zou gaan doorbrengen. Het Erkemederstrand is voor mij als hondenliefhebber het paradijs op aarde. Op een ruim stuk strand mogen honden loslopen en zwemmen. In de loop der jaren wisselden de honden die mij vergezelden maar een ding hadden ze gemeen: heel veel plezier. De voorpret begint al als de afslag Nijkerk/Zeewolde gepasseerd is. De staarten kwispelen vol verwachting en de bruine hondenogen schitteren.

Om het strand te bereiken moet je vanaf de parkeerplaats een stuk over de dijk lopen en dat is plezierig want de honden kunnen daar vast hun behoefte doen. Voor ongelukjes op het strand heb ik altijd zakjes bij mij. Helaas doet niet elke hondenbezitter dat en in de zon liggen naast een dampende hondendrol is walgelijk.

Het Erkemederstrand in Zeewolde


 
“Gaat dat nou wel al die honden samen”, vragen mensen mij vaak als ik lyrisch vertel over dit stukje strand aan het Nuldernauw. Het antwoord is ja. Het gaat goed omdat er ruimte genoeg is en omdat elke hond plezier heeft. Toen ik tien jaar geleden bezig was voor mijn examen dierenasielbeheerder en 375 hondenrassen moest leren, was een dagje aan het hondenstrand een goede oefening.Mijn kynologische kennis wordt overigens nog steeds uitgebreid. Vorige week zag ik een ras dat voor mij nog onbekend was. Ik val altijd op honden uit de rasgroep herdershonden. Ik heb een hekel aan jagen en kan dat bij een hond ook niet waarderen.

Om een aangename dag door te brengen moet je een hondenliefhebber zijn anders wordt het een verschrikking. Natte honden schudden zich lekker uit op jouw door de zon warm gestoofde huid en geregeld komt het voor dat mijn honden ,onder het zand ,zich uitstrekken op de handdoek die ik voor mijzelf had uitgespreid.

Max mijn jongste schapendoes heeft watervrees, veel verder dan pootje baden komt hij niet maar de oudste Femmie is een echte waterrrat. Vol concentratie zwemt zij naast mij. Mensen kijken er vaak vertederd naar. Ze laat mij niet alleen het water in gaan. Gelukkig heb ik nog nooit nare dingen meegemaakt want sommige mensen denken dat hun hond onvermoeibaar is en blijven stokken gooien. Vooral vroeg in het jaar kan de hond dan onderkoeld raken. Een beetje gezond verstand gebruiken kan geen kwaad.

Een eindje verderop zijn honden niet toegestaan bij strand Nulde en Horst. Ik dank Onze Lieve Heer voor dit plekje waar het wel kan en hoop dat niemand het in zijn hoofd haalt om aan dit strand een andere bestemming te geven.

Meiney Roffel
(meer)

'Gezond' wonen in Vathorst

Woensdag 28 Mei 2008 at 01:30 am

Omstreeks 1995 waarschuwde Prof. Brunekreeft van de Landbouw Hogeschool Wageningen al dat bouwen in de nabijheid van snelwegen ernstige gezondheidsproblemen, vooral bij jonge kinderen, zou opleveren. Uitgebreide onderzoeken hadden dat uitgewezen. Hij wees daarbij vooral op de stadsuitbreiding van Utrecht en Amersfoort en bij de laatste vooral op het stadsdeel Vathorst.

Het Gemeentebestuur van Amersfoort heeft daar kennis van genomen en het advies vervolgens naast zich neergelegd. Op de vele ingediende bezwaren en onderbouwde waarschuwingen van een inwoner van Hooglanderveen werden in de wind geslagen. Of... hij kreeg geen antwoord of de bekende reacte "bezwaar ongegrond". Er werd vooral gewaarschuwd om bomen en struiken die als filters voor fijn stof werken, niet te kappen maar te sparen. Ook aan deze adviezen werd wederom geen gehoor gegeven. Het bestuur van de huidige 'groenste stad van Europa', overigens een gedeelde plaats, paste een bijna volledige kaalslag in het gebied toe met gevolg dat de 'filters' verdwenen zijn met alle mogelijke gevolgen van dien.

Men hield zich aan de richtlijnen van Provincie en Rijk zonder zelf verantwoording in deze te nemen. In de gebieden rond de snelwegen en langs de rondweg, dwars door de wijk, verrijzen meer en meer woningen in een uiterste 'gezonde'' omgeving. Maar... een troost, de gevolgen merk je pas later.

Een lokale politieke partij, overigens een koploper in vragen stellen, heeft nu het onderwerp 'luchtkwaliteit' in Vathorst opnieuw bij het College van B & W aan de orde gesteld en vraagt om cijfers. Wenst vervolgens dat permanente meetpunten, z.g. snuffelaars in Vathorst opgesteld worden. Wat denkt u dat het antwoord op deze vraag zal zijn? Waarschijnlijk, gezien eerdere ervaringen: geen aanleiding,wij houden ons aan de normen er is geen enkel gevaar, dus ga gerust slapen, wij waken over u. of wel, na ons de zondvloed.

Door Sjoerd Geurtz, www.hooglanderveennet.nl

Zorg in verpleeghuis is nog steeds zorgelijk

Zaterdag 10 Mei 2008 at 11:31 pm

 Old man (foto

(foto: Shayan Sanyal, licened under Creative Commons Attribution 2.0)

Vooropgesteld: Ik wil volstrekt niet generaliseren,alleen mijn ervaring ventileren

Tijdens mijn dagelijks bezoek aan een verpleeghuis in deze regio word ik geconfronteerd met toestanden in de zorg waarmee het slecht gesteld is Je word er moedeloos van om er steeds weer op te wijzen dat aan heel veel zaken meer aandacht geschonken moet worden.Het gevoerde beleid van de afgelopen jaren breekt nu op.Geen investering in "handen aan het bed""maar wel steeds meer duur betaalde managers aanstellen.In plaats van korte lijnen te hanteren door het voormalige systeem terug te draaien n.l. een afdelingshoofd dat continue op de werkvloer aanwezig is,als coach optreedt en het personeel ,indien nodig ,direct wijst op onjuistheden en dat inspringt als extra hulp nodig is.

Men weet telkens weer nieuw beleid,vaak absurd,uit te denken en al vrij snel blijkt dit niet te werken
Waarom niet....? Omdat het uitgedacht wordt door mensen achter de schrijftafel zonder gebruik te maken van de kennis en ervaring van het personeel.Overigens alle lof voor het verplegend personeel dat,onder de gegeven omstandigheden,toch zijn uiterste best doet maar vaak het werk voor twee of meer moet doen en dus op zijn tenen loopt.Door deze overmatige werkdruk is het personeel niet in staat voldoende aandacht en zorg aan de bewoners te besteden.Daarbij worden,vaak ongewild fouten gemaakt en het is geen uitzondering dat daardoor ook verkeerde medicijnen worden verstrekt en toegediend.Daarbij komt ook nog eens dat het ziekteverzuim groot is en er dus nog minder personeel beschikbaar is.En dan heb ik nog niet eens gesproken over de medische zorg die ook te wensen overlaat.

De buitenwacht hoort vaak alleen dat alles perfekt geregeld is ,dat is echter de buitenkant,maar.......aan de binnenkant is er nog te veel niet op orde.Er valt dus nog heel veel te verbeteren Ook zou men eens moeten bedenken dat het geld dat voor de zorg bestemd is ook daar voor gebruikt moet worden ten gunste van de mensen die het verdienen n.l. de bewoners van het verpleeghuis Zij hebben er recht op !

Door Sjoerd Geurtz, www.hooglanderveennet.nl

Volop bloei

Zaterdag 10 Mei 2008 at 11:25 pm


Rododendron

Deze weelderige rododendron met bloeiende bomen erachter staat aan de Van Eesterenstraat in Amersfoort, op de grens van Zielhorst en Kattenbroek. (De foto is aanklikbaar).

Wijkwebsite Zielhorst van start

Zaterdag 10 Mei 2008 at 11:18 pm

Op 21 mei om 20.00 opent Amersfoorts wethouder Gerda Eerdmans in wijkcentrum het Middelpunt met een ludieke handeling de nieuwe website van de wijk Zielhorst. Niet verder vertellen hoor, maar de site is al vanaf 2 april op internet te bewonderen:

 www.wijkzielhorst.nl

Fotograaf Martijn Sjoerds

Dinsdag 06 Mei 2008 at 01:42 am

©2008, Martijn Sjoerds

Een bonte specht in een boom in het Lockhorsterbos.

Twee werkelijk schitterende foto's van fotograaf Martijn Sjoerds, die toegezegd heeft vaker foto's voor deze site te willen insturen.

©2008, Martijn Sjoerds

Beide foto's zijn aanklikbaar om ze te vergroten.
©2008, Martijn Sjoerds

Linkdump