Voorpagina


 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 


N.b.: De meeste foto's op deze site zijn 'aanklikbaar' voor een vergroting.


 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
   
   
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
   
 

« Zorg in verpleeghuis … | Home | Het Erkemederstrand i… »

'Gezond' wonen in Vathorst

28 05 08 - 01:30

Omstreeks 1995 waarschuwde Prof. Brunekreeft van de Landbouw Hogeschool Wageningen al dat bouwen in de nabijheid van snelwegen ernstige gezondheidsproblemen, vooral bij jonge kinderen, zou opleveren. Uitgebreide onderzoeken hadden dat uitgewezen. Hij wees daarbij vooral op de stadsuitbreiding van Utrecht en Amersfoort en bij de laatste vooral op het stadsdeel Vathorst.

Het Gemeentebestuur van Amersfoort heeft daar kennis van genomen en het advies vervolgens naast zich neergelegd. Op de vele ingediende bezwaren en onderbouwde waarschuwingen van een inwoner van Hooglanderveen werden in de wind geslagen. Of... hij kreeg geen antwoord of de bekende reacte "bezwaar ongegrond". Er werd vooral gewaarschuwd om bomen en struiken die als filters voor fijn stof werken, niet te kappen maar te sparen. Ook aan deze adviezen werd wederom geen gehoor gegeven. Het bestuur van de huidige 'groenste stad van Europa', overigens een gedeelde plaats, paste een bijna volledige kaalslag in het gebied toe met gevolg dat de 'filters' verdwenen zijn met alle mogelijke gevolgen van dien.

Men hield zich aan de richtlijnen van Provincie en Rijk zonder zelf verantwoording in deze te nemen. In de gebieden rond de snelwegen en langs de rondweg, dwars door de wijk, verrijzen meer en meer woningen in een uiterste 'gezonde'' omgeving. Maar... een troost, de gevolgen merk je pas later.

Een lokale politieke partij, overigens een koploper in vragen stellen, heeft nu het onderwerp 'luchtkwaliteit' in Vathorst opnieuw bij het College van B & W aan de orde gesteld en vraagt om cijfers. Wenst vervolgens dat permanente meetpunten, z.g. snuffelaars in Vathorst opgesteld worden. Wat denkt u dat het antwoord op deze vraag zal zijn? Waarschijnlijk, gezien eerdere ervaringen: geen aanleiding,wij houden ons aan de normen er is geen enkel gevaar, dus ga gerust slapen, wij waken over u. of wel, na ons de zondvloed.

Door Sjoerd Geurtz, www.hooglanderveennet.nl


No comments

Trackback link:

Zet Javascript aan om een Trackback URL te genereren

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile


 

  (Ingelogd als )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.