Voorpagina


 
 
 
 
 
 
 

Herfst

Zaterdag 27 Oktober 2007 at 10:04 pm

Herfst

Toen ik gisteren met een van mijn wandelmaatjes met de honden langs de Liniedijk liep, stelde zij mij de vraag: ”Stel dat wij nu een foto zouden maken zou iemand dan kunnen zien welk jaargetijde het is? Afgezien van de kleuren?"

Ik moest daar even over nadenken. In de herfst maakt de natuur op mij een heel serene indruk. Er heerst rust en voldaanheid. De uitbundigheid van de lente met al haar geluiden van lokkende vogels en kikkers en de daaropvolgende zomer waarin alles volgroeien moet, is voorbij. De natuur heeft gedaan wat ze doen moet en maakt zich klaar voor de rust van de winter.

Vanaf februari heb ik vaak buiten gezeten, soms met een sjaal om of een jas aan, maar toch buiten. Zelfs de was strijk ik buiten aan de tuintafel. Een heel gedoe om alles naar buiten te slepen maar ik heb het gevoel alsof elke zonnestraal opgevangen moet worden om zo de winter waarin ik noodgedwongen veel tijd binnen moet doorbrengen, door te komen. Herman van Veen verwoordt dat in een van zijn nummers met de woorden: de zonnestralen opvangen om zo de winter uit te bannen”.

Mijn antwoord was dus ja: ”Ik zou aan een foto kunnen zien welk jaargetijde het is”.

Meiney roffel

(meer)

Iets aansmeren

Zaterdag 27 Oktober 2007 at 9:57 pm Zaterdagochtend kwart voor elf. De honden bij de buurvrouw slaan aan omdat er klaarblijkelijk aan de deur gebeld wordt. Vijf minuten later gaat ook mijn bel. Een man van in de veertig en eentje van eind twintig staan aan de deur.

"Ah, ik zie het al. U bent net wakker of misschien bellen wij u wel uit bed."

(Naar waarheid) "Ik ben al sinds acht uur aan het werk."

Voordat hij verder kan gaan vervolg ik: "Als u probeert mij iets te verkopen dan kan ik u uit de droom helpen, ik koop niet aan de deur."

"Dat heeft u mis, wij proberen u niets te verkopen..."

"Of aan te smeren dan, daar ben ik ook niet in geïnteresseerd."

"Maar meneer, ook dat niet."

Ik zie dat hij twee geniete boekjes tegen zich aanhoudt, het zijn Jehova's getuigen.

"Nou ja mij te overtuigen om iets te geloven, want dat is natuurlijk ook iets aansmeren."

"Maar meneer, zoiets moois, dat is toch niet aansmeren..."

"Ik kan u de moeite besparen, ik ben atheïst. Of eigenlijk ben ik agnost, als u dat iets zegt. En een behoorlijk verstokte agnost. Zinloos om met mij te gaan praten, en ik begin er dan ook niet aan."

"Agnost ja..."

"Ik wil er dan ook niet verder over in discussie gaan, goedemorgen."

Hij pakt nu één van de boekwerkjes onder zijn arm vandaan en wijst op een kreet, ik weet niet meer wat er precies staat, maar wat ik volgens mij nog weet zijn de woorden 'God' en 'grootsheid'.

"Sorry, ik zeg dat ik er niet over in discussie ga, en dat doe ik dan ook niet. Ik wens u nog veel succes."

De veertiger blijft vriendelijk, hoewel zijn uitdrukking iets van een groot onbegrip, misschien zelfs wel een onrecht krijgt. De twintiger kijkt mij onversneden vuil aan. Alsof ik zojuist ongeneerd gevloekt had. Het wordt toch maar eens tijd dat ik dit soort colporteurs even onvriendelijk tegemoet ga treden als de telefooncolporteurs die je tijdens het eten meestal storen. (Aan de andere kant heb ik natuurlijk wel weer een aardige column aan ze te danken.)

Armando museum foto update

Vrijdag 26 Oktober 2007 at 12:32 pm

Enkele foto's van het Armando museum in de afgelopen week.

Ik woon er slechts een straatje vanaf, dus af en toe loop ik even naar buiten om een foto te nemen van de stand van zaken.

Skelet van de toren

(meer)

Foto's brand Armandomuseum

Maandag 22 Oktober 2007 at 6:22 pm

Rond 17.30 wordt er nog steeds geblust aan de toren

Het publiek is toegestroomd

Armando Museum afgebrand

Maandag 22 Oktober 2007 at 5:39 pm

Armando Museum

Het Armando Museum in beter tijden op de site van het museum.

Wat erg. Ik hoor net dat het Armando Museum is afgebrand. Behalve de ellende voor alle geëvacueerden, het dagverblijf voor verstandelijk gehandicapten ernaast, voor de kunstenaar zelf en voor mensen van wie hun bezittingen ook door de grote brand zijn geraakt, is het echt een kleine ramp. Een brand als deze kan in de grotendeels uit de Middeleeuwen stammende binnenstad van Amersfoort waar veel hout is gebruikt, makkelijk om zich heen grijpen.

De brand is bestreden door korpsen uit Utrecht, Amersfoort, Bunschoten en Soest wat de omvang van de brand al aangeeft. Panden in de omgeving zijn ontruimd en een groot deel van de historische binnenstad van Amersfoort is vanwege de brand afgesloten.

(meer)

Kasteel Groeneveld

Maandag 15 Oktober 2007 at 09:29 am

Afgelopen weekend was het Nederlands Museum Weekend.

Wij bezochten Het Kasteel Groeneveld in Baarn. Niet alleen een interessant kasteel met mooie kasteeltuinen en een heerlijk terras in het zonnetje, maar momenteel een aanrader voor ouders van jonge kinderen. Tot eind juni 2008 bevindt zich boven in het zolderkamertje de tentoonstelling "Pluk! redt de natuur". Een leerzame 'doe'-tentoonstelling compleet met Pluk zijn eigen echte rode kraanwagentje.Tevens is er ruim aandacht voor de tekenares van Pluk, Fiep Westendorp door middel van een film en een mooie verzameling van grote prenten.

Na de tentoonstelling is er de mogelijkheid om buiten met de kinderen 'Het Kabouterpad' te lopen in het park.

 Kasteel Groeneveld is leuk. Kijk eens op de website, er is genoeg te bezichtigen én te beleven voor zowel kinderen als volwassenen.

Geluk

Zondag 14 Oktober 2007 at 9:49 pm

Geluk


Geluk is een vrije zaterdagochtend in oktober. Gekleed in een oude spijkerbroek en trui, buiten op het terras koffie drinken. Twee honden aan mijn voeten, in afwachting van het laatste stukje van mijn koekje. De oude kater Tommie op mijn schoot, de drie Maine Coons op hun uitkijkpost in het zonnetje. Een zonnestraal die ons verwarmt… vogelgeluiden op de achtergrond. Bomen in prachtige herfstkleuren die boven mijn ommuurde tuin uit steken.


Vrede op een heel klein stukje aarde.


Meiney Roffel. 13-10--2007

Geluk

(meer)

Zeist fietst voor Kenia

Maandag 08 Oktober 2007 at 10:00 pm Keniaanse Kinderen Zelden kom je ze tegen: Goede doelen waar geen geld aan de strijkstok blijft hangen. Zelfs bij eenmalige initiatieven gaat er vaak heel wat geld op aan organisatie en materiaal. Maar een groep van 16 zeistenaren doet het anders. Zij gaan van 15 tot 22 oktober 600 kilometer door Kenia fietsen voor het goede doel. Ze dragen alleen zelf de kosten hiervoor, waardoor de complete opbrengst van hun actie daadwerkelijk naar het goede doel gaat. (meer)

Linkdump

» Uitgaan in Amersfoort Voor de uitgebreide uitgaansinformatie en de culturele agenda in Amersfoort van vandaag kun je terecht op de website Uit in Amersfoort. Via de kalender bovenaan zijn de evenementen voor de komende tijd te vinden, en in de rechterkolom van de site staan links naar de hoogtepunten van de komende weken. Zie: www.uitinamersfoort.nl. Er is ook een www.uitinleusden.nl.   No comments |