Voorpagina


 
 
 
 
 
 
 

De kolenboer

Maandag 27 Augustus 2007 at 3:40 pm

De kolenboer

De kolenboer, bestaat hij nog? In Amersfoort wél. Toen ik een paar weken geleden op een terras in het centrum zat, stopte er een grote bestelbus. Tot mijn verbazing stonden hierin grote zakken steenkool, waarvan er enkele door de kolenboer werden uitgeladen en ergens heen gebracht. Zo te zien waren het geen nootjes 4 of eierkolen, maar veel grotere brokken, keurig verpakt in deze stevige papieren zakken. De kolen waren bestemd voor een Indiaas restaurant dat naast het terras lag, en als ik het goed geroken heb werden ze een half uur later ook meteen gebruikt.

De kolenboer

(meer)

Wonen aan de Liniedijk

Vrijdag 10 Augustus 2007 at 4:00 pm

Wonen aan de Liniedijk

Ik ben een bevoorrecht mens. Ik woon in het mooiste gedeelte van Leusden op loopafstand van de Liniedijk en de Schoolsteegbosjes. Een eldorado voor natuurliefhebbers. En, o wonder, honden mogen er zo maar los lopen. Mijn schapendoes Max komt elke dag vol verwachting het bruggetje over lopen om te kijken welke hond er rond wandelt om mee te spelen en te zwemmen. Langs de oever van het Valleikanaal ligt een piepklein strandje waar de honden makkelijk het water in kunnen lopen. Om de baasjes ook tevreden te stellen is er een bankje geplaatst waar ik al menig uurtje op heb doorgebracht. Gezellig keuvelend met andere hondenbezitters. Hoe ik heet is niet belangrijk maar de namen van mijn honden kent iedereen. Laatst merkte een van de baasjes op dat het enige wat er nog ontbrak een stopcontact bij de bank was om koffie te kunnen zetten.

Wonen aan de Liniedijk

Zondagmiddag toen eindelijk de zon weer volop scheen, zag ik warempel een pony in het water waden midden tussen zwemmende honden en een zwemmend jongentje in. Zwemmen voor mensen wordt er overigens afgeraden maar mijn zoon zwom hier vroeger ook en hij is er nooit ziek van geweest.

(meer)

Karpers in nood?

Maandag 06 Augustus 2007 at 09:00 am

De gemeente Leusden heeft in bijna al haar woonwijken schitterende waterpartijen. Deze watertjes hebben weinig of geen doorstroming en dat is de reden dat in de zomer het zuurstofgehalte in het water te laag kan worden. De vissen komen dan in ademnood en u ziet ze boven het wateroppervlak letterlijk naar lucht happen.

Ik woon zelf aan een prachtig watertje en zag een week geleden een aantal karpers boven water komen om adem te halen. Ik belde naar de gemeente die mij doorverwees naar wijkbeheer. Daar zouden zij de klacht doorspelen naar Waterschap Vallei en Eem. Twee dagen later stond er een boodschap op mijn voicemail van een medewerker van bovengenoemde organisatie. Het zuurstofgehalte in het water voor mijn deur was in de vroege ochtend opgemeten en was inderdaad aan de lage kant. De medewerker zou nog een keer in de middag terug komen om de test te herhalen.

Karpers in nood

Deze keer belde hij op mijn verzoek netjes aan en kon ik zien hoe hij met zijn meetapparatuur in de weer ging. Het was een alleraardigste jongeman die mij ondertussen het een en ander uitlegde over de procedure.

Als in een sloot de verhouding van de planten waterkroos en waterpest ongeveer fifty-fifty is, is over het algemeen het zuurstofgehalte goed. Waterpest produceert zuurstof en kroos neemt zuurstof op. Hij vertelde dat in sommige vijvers karpers werden uitgezet om later door dezelfde persoon weer opgevist te worden. Puur voor de sport. In de vijver zit over het algemeen geen voedsel voor de karpers. Ze omwoelen de grond op zoek naar voedsel en zo daalt het zuurstofgehalte.

(meer)

Nachtelijk kabaal in Leusden

Zaterdag 04 Augustus 2007 at 09:00 am

Het is vrijdagmorgen 5:00 uur. Een mug in de slaapkamer maakt mij een beetje ge"iriteerd wakker. De zoveelste deze tijd. Echter hoor ik ineens een sirene. En hij blijft maar gaan. Minutenlang hoor ik het geluid van de brandweerauto. En denk maar niet dat hij uitgaat. Nee, het is vijf uur in de morgen. Blijkbaar heeft de branweerman die achter het stuur zit het idee dat het wel eens heeeeeel erg druk kan zijn op de weg. Iedereen moet gewaarschuwd worden.

Brandweerkazerne Leusden

Later blijkt dat hij onderweg is naar een grote brand van een boerderij aan de rand van Leusden. Meerdere brandweerauto's uit verschillende aangrenzende branweer regios moeten ook naar de brand toe om te helpen met het blussen. Je hoort die auto's soms een keer de sirene aanzetten. Ik begreep daaruit dat het best wel serieus moest zijn. Later hoorde je ook nog een politiewagen naar de plaats van het onheil rijden. Maar die ene brandweer had blijkbaar last van een vastzittende schakelaar in de cabine. Of hij wilde iedere Leusdenaar wakker maken met zijn sirene. Hij bleef maar gaan. taa-tuut-taa-tuut-taa-tuut-taa-tuut. Minutenlang dat geluid in de stille zonnige ochtendlucht. Goedemorgen Leusden, er is een groete brand! Eindelijk. Hij was op de plaats van de brand aangekomen. De sirene kon uit. Nu alleen die boerderijbrand aan de Bouwdriest 1 in Leusden nog even blussen. Leusden kon nog even gaan slapen......

Linkdump

» deBeschaving zoekt vrijwilligers

Festival deBeschaving, een leuk multidisciplinair festival in Leidsche Rijn, Utrecht is met enige spoed op zoek naar vrijwilligers.

Vind je het leuk om als vrijwilliger te helpen met de beveiliging, achter de kassa's, met het parkeren van auto's, bij het op en afbreken van bands of met het tappen van biertjes, en wil je ondertussen ook genieten van bands als Krezip en Levellers stuur dan een e-mail naar johanneke@debeschaving.nl.

Voor meer informatie over het festival kun je kijken op www.debeschaving.nl.


 

  een comment |
» Groot onderhoud A1 Van 20 augustus tm 29 september wordt er in de richting knp Hoevelaken --> Eemnes groot onderhoud gepleegd aan de A1. Het werk vind in de nachtelijke uurtjes plaats. Meer informatie is te vinden op www.vananaarbeter.nl. (meer)   een comment |