Voorpagina


 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 


N.b.: De meeste foto's op deze site zijn 'aanklikbaar' voor een vergroting.


 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
   
   
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
   
 

« Groot onderhoud A1 | Home | Wonen aan de Liniedij… »

Karpers in nood?

06 08 07 - 09:00

De gemeente Leusden heeft in bijna al haar woonwijken schitterende waterpartijen. Deze watertjes hebben weinig of geen doorstroming en dat is de reden dat in de zomer het zuurstofgehalte in het water te laag kan worden. De vissen komen dan in ademnood en u ziet ze boven het wateroppervlak letterlijk naar lucht happen.

Ik woon zelf aan een prachtig watertje en zag een week geleden een aantal karpers boven water komen om adem te halen. Ik belde naar de gemeente die mij doorverwees naar wijkbeheer. Daar zouden zij de klacht doorspelen naar Waterschap Vallei en Eem. Twee dagen later stond er een boodschap op mijn voicemail van een medewerker van bovengenoemde organisatie. Het zuurstofgehalte in het water voor mijn deur was in de vroege ochtend opgemeten en was inderdaad aan de lage kant. De medewerker zou nog een keer in de middag terug komen om de test te herhalen.

Karpers in nood

Deze keer belde hij op mijn verzoek netjes aan en kon ik zien hoe hij met zijn meetapparatuur in de weer ging. Het was een alleraardigste jongeman die mij ondertussen het een en ander uitlegde over de procedure.

Als in een sloot de verhouding van de planten waterkroos en waterpest ongeveer fifty-fifty is, is over het algemeen het zuurstofgehalte goed. Waterpest produceert zuurstof en kroos neemt zuurstof op. Hij vertelde dat in sommige vijvers karpers werden uitgezet om later door dezelfde persoon weer opgevist te worden. Puur voor de sport. In de vijver zit over het algemeen geen voedsel voor de karpers. Ze omwoelen de grond op zoek naar voedsel en zo daalt het zuurstofgehalte.

Het Waterschap is blij met een melding van oplettende burgers die zien dat vissen in nood verkeren. Als de vissen al gestorven zijn, kan het jaren duren eer er weer vissen in dat betreffende water kunnen overleven. De dode vissen produceren de giftige stof botuline, dat botulisme veroorzaakt. De vis hoeft geen drager te zijn om na zijn dood toch deze stof uit te scheiden. Dode dieren moeten daarom zo spoedig mogelijk verwijderd worden.

Gelukkig was het zuurstofgehalte in “mijn” sloot weer gestegen, mede door de heftige regenval.

Karpers in nood

Ik vertelde nog dat er regelmatig een ijsvogeltje in de boom voor mijn deur aan het water zat en dat was volgens de man een goed teken. Ijsvogels zitten alleen op plaatsen waar de kwaliteit van de vis goed is. Voor personen onder ons die de ijsvogel niet kennen: dit vogeltje is klein van stuk maar heeft een schitterende ijsblauwe kleur. Heel opvallend tussen alle grauwe mussen en zwarte merels en kraaien.

Ziet u deze zomer dus, in het u omringende water, vissen boven komen om zuurstof te happen, meldt dit dan bij wijkbeheer.


een comment

Hallo, volgens mij weet ik waar dat was met dat zuurstof ik woon zelf in leusden- zuid en was dat niet op het jachtpad, ikheb zelf daar ook een paar karpers gevangen zeer makkelijk om ze te vangen in die rotzooi
Groeten Zowi Wanrooij
Zowi Wanrooij () (URL) - 14 02 09 - 19:42


Trackback link:

Zet Javascript aan om een Trackback URL te genereren

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile


 

  (Ingelogd als )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.