Voorpagina


 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 


N.b.: De meeste foto's op deze site zijn 'aanklikbaar' voor een vergroting.


 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
   
   
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
   
 

« Het Maastricht van he… | Home | Dias Latinos »

Over eikenrupsen en teken

08 06 07 - 12:39

Iedere ouder van jonge kinderen zal het wel herkennen, de kleintjes zijn enthousiaste insectenverzamelaars. De lieveheersbeestjes doen het vooral goed bij de vrouwelijke ontdekkers, terwijl de jongens meer voor duizendpoten en spinnen gaan.

Mijn kinderen hebben me allebei een mooi stalen doosje afgetroggeld bij het tuincentrum en trekken er nu regelmatig op de fiets op uit. Naar het speeltuintje in onze wijk, op diertjesjacht! Zoon laat me instant gruwelen door terug te komen met – voor mij – afschrikwekkende schatten. Trots haalt hij vervolgens zijn spinnetje uit het doosje, zet het op zijn hand en duwt het bijna in mijn gezicht. Ik probeer dan rustig te blijven, want al ben ik niet zo bang voor spinnen als de meeste vrouwen, toch zit ik er niet écht op te wachten!

Dochter pakt het allemaal zorgvuldiger aan. Niet alleen lopen er lieveheersbeestjes rond in haar bakje, ook liggen daar keurig wat groene blaadjes bij om de arme schepseltjes niet te laten verhongeren. Het werkt kennelijk, want laatst wilde zij na een week weer op jacht gaan toen vervolgens bleek dat er in het doosje nog steeds een levend klein exemplaar zat. Natuurlijk ben ik het hier niet mee eens en laat ik ze altijd stiekem weer vrij, maar dit keer had ik het niet in de gaten gehad.

Het diertjes zoeken wordt helaas steeds minder onschuldig. Moesten we de laatste tijd al zeer alert zijn op tekenplagen (heus niet enkel meer in het bos, maar gewoon in eigen achtertuin), nu is daar ook het gevaar van de eikenprocessierups bijgekomen. De plaatselijke media heeft er afgelopen week uitgebreid aandacht aan besteed en je wordt zelfs verzocht de gemeente te waarschuwen als je het diertje of een nest ergens aantreft. De eikenprocessierups kan flinke allergische reacties veroorzaken zoals jeuk en benauwdheid. Gelukkig zijn de kinderen nog niet met de bewuste rups thuisgekomen. Wél met een gevangen teek trouwens. “Kijk eens wat een lief klein babytorretje” riep Dochter toen enthousiast uit. U begrijpt, deze mama heeft toen gelijk de gelegenheid te baat genomen om een tekentirade af te steken.

Eikenprocessierupsen en teken, houd ze in de gaten!


No comments

Trackback link:

Zet Javascript aan om een Trackback URL te genereren

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile


 

  (Ingelogd als )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.