Voorpagina


 
 
 
 
 
 
 

Wijkagenten?

Woensdag 25 Juni 2008 at 10:50 pm

Meer blauw op straat is zo'n bekende uitlating die helaas voor het instituut 'wijkagent' niet altijd opgaat. Vroeger jaren was 'oom' agent een begrip, vooral bij jeugdigen omdat de wijkdiender regelmatig in 'zijn' wijk aanwezig was. Hij was het aanspreekpunt, de vertrouwensman en stond buurt- of wijkbewoners met raad en daad terzijde. Hij kende zijn buurt en de man in de straat, wist welke problemen speelden en kon adviserend en corrigerend optreden. Kortom hij gaf het gevoel een van hen te zijn.

Agenten

Bronvermelding: Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties (Creative Commons 3.0 NL)


Helaas echter, waarschijnlijk ingegeven door bezuinigingen, is de wijkagent grotendeels uit het straatbeeld verdwenen en de band die in voorgaande jaren opgebouwd was, was niet meer. Maar gelukkig kwam men later toch weer tot bezinning en werd de wijkagent, althans op papier, in ere hersteld; alleen niet meer op de manier zoals het was. Deze politieman werd naast zijn wijkwerk meer en meer ingezet voor algemene politiediensten en vulde daarnaast een groot deel van zijn tijd in met administratieve handelingen. Zijn wijktaak werd deels, hierdoor gedwongen, overgenomen worden door de reeds overbezette zogenaamde nooddienst. De nooddienstwerkzaamheden worden vervuld door vriendelijk surveillerende politiemensen die je vaker hoort dan ziet, maar die niet de problematiek in de wijken kent zoals de wijkagent die kent, en die als zodanig niet direct kunnen zorgen voor het oplossen hiervan, om de eenvoudige reden dat ze daarvoor gewoon geen tijd hebben. Juist de aanwezigheid van de agent die in alle rust door de wijk fietst geeft ergens iets van een gevoel van veiligheid dat daarvan ondervonden wordt.

Hoe zien nu eigenlijk de plannen voor de toekomst er uit, toch meer blauw op straat? Het kabinet stelt dat uiterlijk eind 2009 een extra aantal van 500 wijkagenten moet zijn gerealiseerd, maar stelt zij dat als de korpsen goed in de slappe was zitten het al eerder mag. Of dit laatste te verwachten is laat zich raden,maar het is een leuke gedachte.

Het probleem wat zich echter voor zou kunnen voordoen is dat deze extra agenten, naar men voornemens is, ingezet zullen worden in probleemwijken, de zogenaamde vogelaarwijken. Of dat voornemen juist is valt te bezien. Natuurlijk, bij meer dan extra toezicht zullen problemen en wellicht criminalteit daar afnemen maar zich vervolgens verplaatsen naar plekken waar het toezicht aanzienlijk minder is. Om mensen weer het gevoel van veiligheid in hun buurt terug te geven moet een gelijkmatige verdeling van wijkagenten over de wijken plaatvinden anders verleg je de problemen en dat zal niet de opzet zijn.

Door Sjoerd Geurtz, www.hooglanderveennet.nl

Hoog nodig!

Vrijdag 20 Juni 2008 at 5:47 pm

Collega's nodig

De afbeelding is aanklikbaar voor een vergroting.
   
De krapte op de arbeidsmarkt begint zich ook in Amersfoort goed merkbaar te maken. Bij de Amant-vestiging aan de Albert Schweitzersingel wordt op deze manier duidelijk gemaakt dat nieuwe collega's in de thuiszorg meer dan welkom zijn.
 

Hup Holland!

Woensdag 04 Juni 2008 at 1:27 pm

 

Hup Holland!

Ook in Amersfoort heeft de oranje-gekte een aanvang genomen. Eerst werden huizen, huizenblokken en soms hele buurten met slingers met oranje vlaggetjes versierd, nu komen ook de grotere objecten aan de beurt, zoals deze bewoner van de wijk Zielhorst bewijst. Hij plaatste deze oranje gespoten caravan voor de voordeur om ons elftal aan te moedigen.

Linkdump