[#6] O.a. over de Raspberry Pi (vanavond uitzending PA00NEWS)

v/h Vragenrubriek mailinglijst #6, 5 april 2013
Nieuwsbrief met zowel nieuwe als eerder gepubliceerde artikelen over onder andere zendamateurisme, DX en 27 MHz.

Tenzij anders is aangegeven mag de inhoud van deze mailing ongewijzigd en met bronvermelding worden gebruikt

De bedoeling is dat deze mailing voorlopig 2 à 3x per week verschijnt. Enige overlap met de uitzendingen op vrijdag niet uitgesloten.

PA00NEWS vanavond
Vanavond om 20.30 en 23.00 is er weer een uitzending van PA00NEWS. De vroege uitzending is gericht op Amersfoort en ’t Gooi op 145,4625 MHz.. De late uitzending (het tijdstip is mede omdat het dan doorgaans rustig is op repeaters) vindt plaats op PI3UTR op 145,625 MHz.

Hoe saai is morse?

Aflevering 2: Draden door het landschap

Ik schrijf deze columnreeks zowel voor mensen die weten wat morse is, als voor mensen die wellicht geen idee hebben, dus het is waarschijnlijk goed om even uit te leggen wat morsetelegrafie ook weer is. Zonder daar natuurlijk al te diep op in te gaan.

 


Samuel Morse (1791 – 1872)
(copyright op deze foto is niet meer geldig)

 

Toen het in de negentiende eeuw mogelijk bleek om elektriciteit over enige afstand via draden te transporteren, en zo op afstand apparaten of lampen in of uit te schakelen, ontstond ook al snel het idee om op die manier op snelle wijze berichten over grote afstanden te versturen. Vooral de rond diezelfde tijd overal aangelegde spoorwegen zouden daarvan kunnen profiteren. Maar ook op andere maatschappelijke vlakken was het nut van deze toepassing al snel duidelijk. Omdat het elektrisch transport van spraak nog niet was uitgevonden moest de communicatie dus op een andere manier plaatsvinden.

Het enige dat zoals gezegd in grote lijnen mogelijk was, was door middel van een schakelaar een lamp of een zoemer op afstand in en uit te schakelen. Diverse mensen vonden in die tijd manieren uit om letters zodanig te coderen dat ze met elektriciteit konden worden getransporteerd. De meeste methodes maakten gebruik van uurwerkachtige mechanieken om de letters mechanisch over te brengen. Samuel Morse, die tot dan toe zijn geld verdiende met het schilderen van portretten bedacht rond 1835 in samenspraak met anderen een systeem waarbij punten en strepen op een voortbewegende papierstrip werden getekend. Morse stelde het alfabet dat hij daarvoor gebruikte zodanig samen, dat de letters die in het Engels het meest voorkomen (de e, de i, de n, en de a bijvoorbeeld) in het alfabet het kortst zijn. Zo kan daardoor via het morsealfabet nog altijd de Engelse taal het meest snel en efficiënt worden verstuurd. Latere alfabetten, zoals die bijvoorbeeld in de twintigste eeuw voor telex gebruikt werden, zijn volgens andere criteria ingedeeld. Bij dat soort codes werd erop gelet dat bij de meest voorkomende letters de kans op verminking door storing het kleinst was. En in het computertijdperk werd bijna altijd voor een alfabetische indeling gekozen, wat het sorteren door computers op alfabet gemakkelijk maakt.

Terug naar de morse. Morsetelegrafie bleek een doorslaggevend succes. In veel landen werd al snel een wijdvertakt telegrafienetwerk opgezet, waarbij vele draden aan palen het landschap doorkruisten, en waarmee bedrijven en personen elkaar telegrammen konden sturen. In een tijdperk waarin de telefoon nog niet was uitgevonden was het natuurlijk een sensatie dat berichten niet meer met koeriers verstuurd werden. Door telegrafie nam niet alleen de snelheid van versturen, maar ook de betrouwbaarheid enorm toe. (wordt vervolgd)

 

Mijn nieuwe PC!

Nou ja, vandaag kwam het pakje met mijn eerste Raspberry Pi binnen (gekocht bij www.raspberrystore.nl), het razend populaire wonderbaarlijk kleine PC-tje, waarmee je gewoon dezelfde dingen kunt als met andere PC´s, bijv. surfen, mailen, tekstverwerkeren. Maar ook een repeater voor D-STAR of FM besturen. Of een DVB-T dongle. Ik ga deze zelf net als Johan PA3ANG gebruiken voor het verzorgen van enkele internetstreams.

Zie zelf hoe klein zo’n dingetje is:

http://www.youtube.com/watch?v=blD2iKbzFZs

 

Shorties FM live

Of het een blijvend experiment is weet ik nog niet, maar ik ben momenteel aan het experimenteren met een internetradiostation dat 24 uur per dag in de lucht is, speciaal gericht op radioamateurs. De uitzending bestaat uit een roulatie van meerdere programma’s die elk hooguit 1 of 2x per dag voorbij komen. De programma’s worden ook regelmatig vernieuwd, al was het maar omdat ik er zelf geregeld naar luister.

Zie eventueel hier:

fm.shorties.nl (zonder ‘www’ ervoor, het project bevindt zich nog enigszins in een experimenteel stadium 🙂 )

 

Mediamix

Als je trouwens op zondagavond eind van de avond tijd hebt, en je zit in de randstad, luister dan naar het programma Mediamix. Je kunt de uitzendingen ook via de bijbehorende website horen, of via de podcast. Geregeld gaat het programma over onze hobby. (mediamixonline.nl)

 

Youkits komt deze maand met een opvolger voor de DX–porto’s van Mizuho. Het apparaat kost 269 dollar als kit, en $329 kant en klaar in kast.

Zie eventueel http://youkits.com , 3e product van boven.

De leuke dingen die je met een Mizuho kunt doen, kun je in dit filmpje zien:

http://www.youtube.com/watch?v=WkpqXx-48Tk

 

 

Luister ook op vrijdag naar de nieuwsuitzendingen van PA00NEWS. Vanaf 20.30 is die te horen op 145,4625 voor de regio’s Amersfoort en ’t Gooi. Vanaf 23.00 uur is dat op 145,625 met een groot bereik via de repeater PI3UTR. (www.pi3utr.nl)

Ieder weekend in de lucht is KBC Radio op 6095 kHz. Onder andere op zaterdag en zondag tussen 09.00 uur en 16.00 uur.

This entry was posted in ''Vragenrubriek mailingen''. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Both comments and trackbacks are currently closed.