[v/h Vragenrubriek mailinglijst] RasbPi, DMR, D-STAR en morse… (datum 22/3/2013)

Vandaag voor de aardigheid weer eens een nieuwsbrief van de Vragenrubriek-mailinglijst.

Vanavond (vrijdag) zijn er weer twee uitzendingen van PA00NEWS. De eerste is voor de regio Amersfoort en ´t Gooi op 145,4625 om 20.30 uur. De tweede uitzending met een veel groter bereik is op 145,625 MHz via de repeater PI3UTR om 23.00 uur.

De uitzending bestaat gewoonlijk uit amateurnieuws in het Nederlands, vervolgens een special over een bepaald onderwerp en daarna is er het amateurnieuws in het Engels van de Amateur Radio Newsline in de VS. De uitzending wordt afgesloten met het propagatienieuws van de Engelse amateurvereniging RSGB.

De special vanavond gaat over Meteor Burst communicatie, zowel bij amateurs als professionals.

 

Nieuw is dat PA00NEWS vanaf nu meer aandacht aan morse zal besteden. Tevens is er de komende veertien dagen een proef om via de podcast (op pa0ete.nl ) geregeld korte morse-oefeningen te verspreiden voor mensen die deze oudste digitale modus van de radioamateurs aan het leren zijn.

Verder in de uitzending onder andere een kort item over het gebruik van de Raspberry Pi als WSPR-baken. Dat wil zeggen: ook het zendsignaal (instelbaar tussen 0 en 250 MHz) wordt daarbij door de RaspPi gegenereerd. En er is vanavond nog meer aandacht voor de Raspberry.

Momenteel is er veel te doen over DMR. Behalve dat er in meerdere regio’s ondertussen interesse is ontstaan om een repeater voor DMR op te zetten, ook is de belangstelling voor het onderwerp en voor de apparatuur die hiermee werkt groot. Ik meld er nog maar eens bij dat ik zelf als journalist niet helemaal onbevangen over dit onderwerp kan berichten omdat ik ook leverancier ben van dergelijke apparatuur, maar dat gezegd hebbend kan ik wel wat meer informatie geven.

In eerste instantie was de belangstelling vooral groot voor één type DMR, namelijk DMR type 2 (eigenlijk Tier 2), dat net als Tetra werkt met TDMA, dat wil zeggen in dit geval met twee tijdslots. Waarschijnlijk is dit ook iets wat de grootste groep in DMR geïnteresseerden zal aanspreken, o.a. omdat er al infrastructuur voor bestaat, met name in Duitsland, de VS en een aantal andere landen.

Hans PD0AC schreef daarnaast op zijn weblog (hamgear.wordpress.com) over Chinese digitale apparaten, zowel portofoons als mobiele apparatuur. Deze apparaten zijn een stuk goedkoper dan de andere digitale apparaten die er al waren. Bij navraag bleek het hierbij te gaan om apparatuur voor DMR type 1 (Tier 1). Deze apparaten werken volgens FDMA, dus zonder tijdslots. Vrij waarschijnlijk, als ze tenminste netjes aan de ETSI-norm voldoen kunnen deze apparaten communiceren met de vergunningvrije dPMR446-porto’s zoals die door Icom worden geleverd (de apparaten waar het over gaat zijn overigens grotendeels alleen geschikt voor de lage VHF, inclusief de 2m-amateurband). Deze apparaten zijn niet compatible met de Tier 2-apparaten of met de infrastructuur daarvoor. Het is niettemin hoogstwaarschijnlijk een leuke extra mogelijkheid om voor vrij weinig geld met digitale apparatuur te kunnen experimenteren.

 

Zoals vorige keer bij PA00NEWS al gemeld staat het huidige ATOF-beleid op het punt van digitale spraak nieuwe ontwikkelingen in de weg, doordat in dezelfde regio volgens dit beleid geen ruimte is voor zowel een D-STAR als (bijvoorbeeld) een DMR-relais. Op lange termijn zou het wellicht mogelijk zijn om bijvoorbeeld D-STAR-repeaters op 70 cm naar een 6,25 kHz-raster te laten gaan, zodat er daardoor ook ruimte ontstaat voor andere digitale repeaters. Dit is echter niet een proces dat zomaar kan worden ingevoerd, daarbij, veel van de huidige repeaters maken bovendien gebruik van FM-apparatuur, waarin de filters niet geschikt zijn voor het 6,25 kHz-raster waarvoor D-STAR eigenlijk is bedoeld.

Het is de bedoeling om de komende tijd ook deze mailinglijst wat vaker te laten verschijnen. Vandaag is dat met een column over een amateur-onderwerp dat mij nogal na aan het hart ligt.

 

Column

Vrij associëren over D-STAR

Net als in de afgelopen jaren duiken er ook de laatste tijd allerlei verhalen op over D-STAR. Sommige daarvan kloppen, maar een aantal ervan zijn ronduit fabels. Dat is zoals gezegd niet nieuw. Al vanaf het begin zijn er de meest fantastische verhalen over D-STAR geweest waar helemaal niets van bleek te kloppen. Mij is wel eens door een amateur met klem aangeraden om zo snel mogelijk al mijn D-STAR-apparatuur te verkopen. Hij had volgens eigen zeggen uitstekende contacten bij AT en had vernomen dat D-STAR binnen drie weken verboden zo worden en als vriendendienst raadde hij me dus aan om de apparatuur snel te verkopen voordat deze waardeloos geworden zou zijn. (Ik heb deze OM daarna dus nooit meer serieus genomen 🙂 ) Meestal reageer ik gewoonweg niet op dit soort stellingen, maar soms kan ik gewoon niet anders en reageer ik er gewoon wel op.

Ik denk zelf overigens niet dat D-STAR met de komst van dingen als DMR uitgerangeerd zal zijn. Ik denk dat er voor beide systemen enthousiastelingen zullen zijn. De ene persoon houdt nu eenmaal van PSK31 en de ander pakt liever de seinsleutel. Dat is altijd zo geweest. D-STAR heeft voor de ene amateur bepaalde voordelen, waar dat voor een andere amateur misschien DMR zal zijn. Naast overeenkomsten verschillen de beide systemen daarvoor genoeg.

Het is heel waarschijnlijk dat DMR-repeaters en D-STAR-repeaters op termijn aan dezelfde reflectors zullen worden gekoppeld, of dat er op een andere manier koppelingen tussen beide systemen mogelijk zullen zijn. Waarschijnlijk zul je dan zien dat er in de ene regio meer mensen wat voor DMR zullen voelen, en in de andere meer voor D-STAR.

Een verhaal dat veel opduikt, maar dat in elk geval NIET klopt is dat Icom D-STAR wel even lekker voor zichzelf heeft gehouden en andere leveranciers afschermt en daarmee ook nog de amateurs dupeert. D-STAR is een uitvinding van Japanse radioamateurs. De rechten van D-STAR zijn eigendom van de JARL, de Japanse amateurvereniging. Het is mijns inziens juist te prijzen dat Icom apparatuur is gaan maken voor een systeem dat amateurs hebben uitgedacht. En Icom is tegenwoordig ook niet meer de enige fabrikant die er spullen voor maakt. Met een DVRPTR-printje zoals momenteel voor beslist weinig geld te koop bij DVRPTR Canada, en met een ook niet verschrikkelijk dure UP4DAR uit Duitsland kun je iedere FM-transceiver voor D-STAR gebruiken, wat bovendien goedkoper is dan een speciale transceiver voor D-STAR. En in de VS is binnenkort een zendontvanger te koop met 25 W output voor D-STAR en packet op 70 cm van Amerikaanse makelij.

Een ander verhaal is dat D-STAR niet geschikt is voor zelfbouw. Ook dat is niet waar. De meeste repeaters in Nederland zijn deels zelf gebouwd. De UP4DAR en het DVRPTR-project zijn voor 100% zelfbouw-ontwikkelingen van de zendamateurs zelf.

Ik wil niet zuur klinken, maar kritiek op de infrastructuur van D-STAR die inderdaad in Nederland de afgelopen weken wel eens haperde is uiteraard bijzonder onterecht. Jongens (en meisjes) waar zijn we nou mee bezig? Het is een AMATEUR-systeem. Je kunt niet tegelijk beweren dat er niet genoeg zelf gebouwd wordt aan D-STAR en dan klagen dat het wel eens hapert. Natuurlijk hapert het! Er wordt aan geknutseld, het systeem wordt verbeterd door dingen uit te proberen. Het kan niet anders dan dat er wel eens iets misgaat. Als je 100% uptime wilt, moet je de amateurmicrofoon in de wilgen hangen en een abonnement nemen bij Vodafone, KPN, T-Mobile of een van de anderen!

This entry was posted in ''Vragenrubriek mailingen''. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Both comments and trackbacks are currently closed.