D-STAR snippets (110124) Pagina 5
Overname van artikelen is alleen toegestaan met toestemming vooraf

vorige << >> volgende

CQ geven via routing
Wanneer je een CQ wilt geven (of je richt je aan meerdere stations), dan kun je in plaats van de call van het station dat je wilt bereiken "CQCQCQ" in het Your Callsign-register plaatsen.

Wanneer je CQ wilt geven op een repeater via de gateways, dan gebeurt dat als volgt. (Uiteraard moet hiwebij altijd de eigen roepnaam geprogrammeerd zijn.) Bij werken via een repeater, ook als deze niet op een gateway zit, is het verder altijd nodig om de roepnaam van de bedoelde repeater te programmeren. In het geval van PI1DSA op 70 cm komt er dan in het Repeater 1-register (RPT1) te staan "PI1DSA B". De call van de repeater waarover je werkt, met de letter B voor 70 cm, de band waarin de repeater werkt.

Uiteraard moet als je niet alleen lokaal hoorbaar wilt zijn, ook worden aangegeven op welke repeater (behalve de eigen repeater) de CQ-aanroep plaats moet vinden. Een verbinding gaat logischerwijs van Repeater 1 naar Repeater 2, en in het RPT2-register komt daarom de roepnaam van de bestemmingsrepeater. In dit geval wordt die call niet gevolgd door een letter voor de betreffende band, omdat de repeater niet via een amateurband (A, B of C) benaderd wordt, maar via een gateway. In RPT2 komt daarom na de repeatercall de letter G.

MY: PA0ETE
UR: CQCQCQ
RPT1: PI1DSA B
RPT2: PI1UTR G
    Dit werkt dus anders dan onder het huidige D-STAR zoals we dat nu kennen!