D-STAR snippets (110124) Pagina 4
Overname van artikelen is alleen toegestaan met toestemming vooraf

vorige << >> volgende

Callsign routing / repeater routing

De originele software voor de repeaters had niet zo heel veel mogelijkheden. Zeker zoals ze in Japan gebruikt word, zonder de door de US trust vereiste add-ons is het systeem redelijk kaal. Het mist bijvoorbeeld de mogelijkheid om zonder extra intoetsingen op de zendontvanger te uitvoeren, met meerdere stations via de gateway te praten. Het linken van repeaters is daarnaast ook niet mogelijk, en er verschijnt zonder de monitor-add-on geen roepnamenlijst van gehoorde D-STAR-stations op internet. Daarnaast ontbreken diverse niet helemaal overbodige mogelijkheden voor beheerders van het netwerk.

In het originele concept van D-STAR verloopt de communicatie van de ene repeater naar de andere via call sign routen of repeater routen. Een systeem dat op de meeste D-STAR-repeaters in Nederland momenteel overigens niet werkt.

Wanneer je binnen het oorspronkelijke D-STAR-netwerk iemand zou willen spreken, dan zet je simpelweg de roepnaam van die persoon in een register in je portofoon of mobielapparaat dat daar speciaal voor is: het Your Callsign-register of UR-register. Het D-STAR-netwerk houdt zelf bij op welke repeater het betreffende station het laatst heeft uitgezonden en behalve op je lokale repeater waar je de roepnaam plaatst, is je oproep alleen op die andere repeater hoorbaar. In het oorspronkelijke D-STAR onder G1 moest je overigens altijd van tevoren weten op welke repeater een station zich bevond om deze te kunnen bereiken of aanroepen.