D-STAR snippets (110124) Pagina 6
Overname van artikelen is alleen toegestaan met toestemming vooraf

vorige << >> volgende

DPLUS

De meeste van de huidige gebruikers realiseren het zich waarschijnlijk niet, maar bij het D-STAR-systeem zelf is het linken van repeaters niet mogelijk. Pas in 2008 kwam hierin verandering door de komst van de add-on-tool voor Icom-repeaters DPLUS van de Amerikaanse amateur Robin Cutshaw AA4RC.

Robin zette de tool oorspronkelijk alleen maar op om het voor de gebruikers mogelijk te maken om repeaters te linken. Doordat D-STAR hier niet voor is gemaakt moest een andere functie van de apparatuur 'misbruikt' worden om dit toch te kunnen doen. Omdat het Your Callsign/UR-register bij het gebruik van een linkingsysteem niet meer voor het callsign-routen nodig is, wordt dit register gebruikt om de diverse commando's naar het linkingsysteem te versturen. Op diverse websites is wel te vinden hoe dit precies moet.

DPLUS is niet gemaakt om met andere IP-linking-systemen als EchoLink, IRLP en TeamSpeak te kunnen worden gekoppeld. Er is echter wel voorzien in de mogelijkheid om voor gebruik onder D-STAR 'EchoLink-stijl' reflectors op te zetten, waardoor repeaters dus niet alleen aan repeaters gelinkt kunnen worden, maar via een reflector ook aan een groot aantal andere repeaters tegelijk. Het beheer en het toestaan van reflectors wordt bij DPLUS naar analogie van het Texas Interconnect Team geheel centraal uitgevoerd, met uiteraard ook het risico dat kleeft aan een mogelijk single point of failure en ook van willekeur door degene die de administratie van toestemmingen voor de verschillende reflectors beheert.