Columns

e-mail 

`

835. Beeldvorming (3)

16 oktober 2013
©2013, copyright: GoHansBrinker.com

De criminaliteit daalt al een jaar of zeventien, achttien vrij spectaculair. D.w.z. met zo'n 10 tot 15% per jaar. Dat is niet alleen in Nederland zo. Het is ook in de ons omliggende landen het geval. En het is ook in de VS in veel regio's het geval. New York dat op dit gebied een heel slechte naam heeft loopt hiermee voorop. Met name het aantal moorden in New York is in de afgelopen jaren soms met 30% gedaald. Het zijn niet alleen de aan overheden gelieerde onderzoeksinstituten die dat zeggen, maar ook onafhankelijk wetenschappelijke instituten. Overigens als je goed leest zie je ook geregeld berichten waar dit in staat in de pers verschijnen, alleen blijven die bij veel mensen niet hangen of ze worden überhaupt niet gelezen (dat is een bekend verschijnsel: goed nieuws interesseert de mensen niet).

Hoe komt het dan dat je toch steeds vooral het tegenovergestelde hoort? Nou, goed nieuws is zoals gezegd niet populair. En daar komt nog wat bij. Mensen of instanties hebben soms helemaal geen belang erbij om te schetsen hoe de werkelijkheid in elkaar zit. Ik heb in de jaren 90 een poosje bij Veilig Verkeer Nederland gewerkt. Van die organisatie was toentertijd bekend dat Mr. Pieter van Vollenhoven daar de voorzitter van was. Of toch niet? Stom verbaasd was ik toen ik hoorde dat het niet zo bleek te zijn. Mr. Pieter was destijds voorzitter van de Ongevallenraad. Een orgaan van de overheid. VVN werd wel betaald door gelden van de overheid, maar Mr. Pieter had daar niets mee te maken. 

VVN had er in de zin van PR echter geen belang bij om het misverstand recht te zetten. Het was niet zo dat ze het misverstand zelf in de wereld zetten of bewust in stand hielden, maar ik denk dat ze het wel een mooie reclame vonden en ze deden ook niets om het als het opdook te ontkennen. Waarschijnlijk dacht de gemaal van Prinses Margriet er ongeveer op gelijke manier over. Ik heb hem het wijd verbreide misverstand ook nooit horen rechtzetten. Het moet haast wel dat ook hij hiervan op de hoogte was.

Zo is het ook met de misdaadcijfers. Als je als politicus wilt scoren moet je beslist niet zeggen dat je vindt dat de misdaad nu op zo'n niveau beland is dat het met de mensen in de blauwe pakken wel wat minder kan. Criminaliteit is voortdurend in het nieuws. En dus zie je dat de overheid de politie er de ene bevoegdheid na de andere bij geeft. Niet omdat dat effectief is, want dat is het meestal niet maar omdat de mensen daarom vragen. Ook de politie zelf zal alleen met tegenzin toegeven hoe succesvol ze in die afgelopen jaren wel niet hebben gewerkt (ik vind zelf dat ze hiervoor best een pluim verdienen). De politie wil graag manschappen en bevoegdheden erbij. Logisch, ze willen hun werk graag vergemakkelijken en dat wil ik zelf voor mijn eigen werk uiteraard ook.

Categorie: opinie - plusminus 495 woorden - Alles op deze website is in principe fictie, hoewel er elementen uit de realiteit kunnen zijn verwerkt. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

Muziektip: Racoon - Freedom
http://grooveshark.com/s/Freedom/4A3EzO?src=5

Voor meer columns ga naar www.GoHansBrinker.com (als je daar tenminste al niet bent :-) )
De columns per mail ontvangen? Abonneer je op de mailinglijst door een mailtje te sturen naar x@xdv.me met als onderwerp "Aanmelden Mailinglijst Columns" 
Abonneren op de columns via RSS met bijv. FeedReader of iTunes® gaat ook, via: rss.xml
  
Op de iPhone kan abonneren met RSS via iTunes en op Android met de app Listen.

vorige column - volgende column - archief - home