Columns

e-mail 

`

836. Beeldvorming (4)

18 oktober 2013
©2013, copyright: GoHansBrinker.com

Overigens hoef je voor de bewering dat "de criminaliteit" stijgt ook niet helemaal te liegen. Er is altijd wel een categorie misdaad die wel stijgt en die kun je eruit lichten om je gelijk aan te tonen. De meest gewelddadige vormen van zware criminaliteit onder jongeren zijn de in de meeste recente jaren bijvoorbeeld wel vrij fors gestegen. Maar dat is een vorm van criminaliteit die hoewel het veel in het nieuws komt, op het geheel van criminaliteit toch wel bijzonder weinig voorkomt.

Dat de balans qua aandacht zoek is, kun je ook zien aan iets als witteboordencriminaliteit, zaken als fraude en oplichting, en dan vooral die vormen waarbij het om heel grote bedragen gaat. Dat is een veelvoorkomende vorm van criminaliteit waar dan weer bijzonder weinig aandacht voor is. De politie besteedt er relatief weinig aandacht aan. Op zich is dat begrijpelijk. Bij die vormen van criminaliteit is er doorgaans ook voldoende geld om de sporen van de daders goed te verhullen. gedegen onderzoek is daardoor bijzonder tijdrovend en duur. Daar komt nog bij dat de slachtoffers vanwege negatieve publiciteit vaak ook niet staan te springen om aangifte te doen. Maar ook de pers valt in dat opzicht wel wat te verwijten, ook daar is de focus vooral gericht op een beperkte tak van criminaliteit die in het oog springt, maar niet noodzakelijk het grootste probleem vormt.

Om mensen een spiegel voor te houden over het je teveel focussen op een bepaald onderwerp in dit opzicht, gebruik ik wel eens het volgende voorbeeld. Ik vraag dan of iemand vindt dat er wat aan terrorisme gedaan moet worden. Nou, ik ben nog nooit iemand tegengekomen voor wie dat niet een uiterst belangrijk punt is. OK zeg ik dan. En hoeveel mensen zijn er in Nederland dan waarvan je weet door terrorisme omgekomen?

De meeste mensen weten daar het antwoord niet op, of ze weten één of twee personen te noemen. Theo van Gogh is het bekendste voorbeeld. Pim Fortuyn wordt ook vaak als antwoord gegeven, maar of de dader van die moord, hoe verschrikkelijk en groot de impact ook, een terrorist was is nog maar de vraag. Maar ook als je verschrikkelijke gebeurtenis meetelt, kom je in die vijftien jaar zeker niet tot vijftien mensen uit Nederland die binnen Nederland en daarbuiten door terrorisme om het leven zijn gekomen. Natuurlijk is het heel tragisch voor degenen die het wel is overkomen.

Mijn volgende vraag is dan of iemand dan kan aangeven hoeveel mensen er in diezelfde periode in het verkeer zijn omgekomen. Die vraag wordt nooit zo hoog ingeschat als dat het aantal werkelijk is. Het waren er in diezelfde periode namelijk ruim 15.000. Een aantal inwoners even groot als een kleine stad in de provincie.

Ja, en waar zou je dan je geld voor preventie ervan het beste aan kunnen besteden?

Overigens moet je ook dat beeld dan weer nuanceren. Terroristen zijn er namelijk wel op uit om zoveel mogelijk menselijke schade te veroorzaken. Als ze de kans krijgen om een heel land onderuit te halen, dan zullen ze niet nalaten om het te doen. Je moet er dus wel heel serieus naar kijken. Maar je moet tegelijk ook in de gaten houden hoe de zaken werkelijk in elkaar zitten.

Categorie: opinie - plusminus 541 woorden - Alles op deze website is in principe fictie, hoewel er elementen uit de realiteit kunnen zijn verwerkt. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

Muziektip: Amy Winehouse - Some Unholy War
http://grooveshark.com/s/Some+Unholy+War/1Xt732?src=5

Voor meer columns ga naar www.GoHansBrinker.com (als je daar tenminste al niet bent :-) )
De columns per mail ontvangen? Abonneer je op de mailinglijst door een mailtje te sturen naar x@xdv.me met als onderwerp "Aanmelden Mailinglijst Columns" 
Abonneren op de columns via RSS met bijv. FeedReader of iTunes® gaat ook, via: rss.xml
  
Op de iPhone kan abonneren met RSS via iTunes en op Android met de app Listen.

vorige column - volgende column - archief - home